Connect with us

BiH

Schmidt: Ne razgovara se o izmještanju ureda, no BiH ne može u EU s OHR-om

Objavljeno

-

Foto: Hina

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Cristian Schmidt opovrgnuo je tvrdnje da najutjecajnije zapadne zemlje vode razgovore o smanjenju ovlasti ili izmještanja njegova ureda ističući međutim da postoji potreba prilagoditi ulogu međunarodne uprave u toj zemlji zbog njezinih europskih integracija.

„Razgovarali smo o tome kako možemo kombinirati europske integracije Bosne i Hercegovine i nazočnost Ureda visokog predstavnika“, rekao je Schmidt za podcast portala Klix govoreći o raspravama koje su se o ulozi njegova ureda vodile u Vijeću za provedbu mira (PIC).

PIC, koji modelira rad Ureda visokog međunarodnog predstavnika (OHR), čine predstavnici SAD-a, EU-a i najutjecajnijih zemalja Zapada, Turske koja tamo predstavlja Organizaciju islamske suradnje, te Rusije koja je zamrznula svoj rad jer ne priznaje Schmidta kao visokog međunarodnog predstavnika.

Nekoliko bosanskohercegovačkih medija sa sjedištem u Sarajevu objavilo je, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, kako Francuska inzistira na smanjenju uloge OHR-a i izmještanju ureda iz BiH. Tu su informaciju opovrgnuli i iz francuskog veleposlanstva u Sarajevu. Istodobno više dužnosnika Europske unije u nekoliko navrata je upozoravalo kako postojanje stranog upravitelja u BiH nije spojivo s njezinim europskim integracijama.

Schmidt je dodao kako bi se smatralo lošim da njegov ured bude još 30 godina angažiran u Bosni i Hercegovini, no nije bio optimističan oko skorog okončanja angažiranja OHR-a.

„Predstojećih 20 godina treba biti vrijeme promjena. Ja ću biti ovdje onoliko koliko budem procijenio da je ova država dovoljno održiva bez  nazočnosti međunarodne zajednice“, dodao je njemački političar na čelu Ureda visokog međunarodnog predstavnika.

Potvrdio je kako mu i dalje na raspolaganju široke ovlasti poput smjene domaćih dužnosnika, poništavanja ili nametanja zakona.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas