Connect with us

BiH

Schmidt: Policija i pravosuđe moraju sankcionirati obilježavanje neustavnog dana RS

Objavljeno

-

Foto: Hina

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt pozvao je u srijedu policiju i pravosudna tijela te zemlje da kazne dužnosnike iz reda bosanskih Srba koji pokušaju ponovo organizirati obilježavanje 9. siječnja kao dana Republike Srpske čime bi prekršili presude Ustavnog suda BiH.

Vlasti u RS ponovo pripremaju obilježavanje 9. siječnja 2024. kao dana tog entiteta iako ga je Ustavni sud BiH u dva navrata proglasio neustavnim zbog kršenja prava odnosno diskriminacije Hrvata i Bošnjaka u tom entitetu koji ondje imaju status konstitutivnih naroda.

Proslava predstojećeg 9. siječnja trebala bi biti organizirana u Banjoj Luci, kako je to najavio čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik.

Schmidt je tim povodom posebnom izjavom istaknuo da je proslava 9. siječnja kao dana RS “jasan i direktan propust u provedbi konačnih i obvezujućih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”, ali i odluka visokog predstavnika.

Upozorio je da je nepoštivanje odluka Ustavnog suda kazneno djelo definirano Kaznenim zakonom BiH.

“Na tijelima za provedbu zakona, Tužiteljstvu BiH i policiji je da poduzmu odgovarajuće zakonom propisane iduće korake, posebice u slučajevima koji se odnose na izabrane dužnosnike i državne službenike i njihovo sudjelovanje u pripremi ili organizaciji proslave 9. siječnja”, stoji u izjavi visokog predstavnika.

Schmidt je istaknuo da je vladavina prava koja podrazumijeva poštivanje presuda Ustavnog suda nezaobilazan preduvjet za stabilnu i prosperitetnu budućnost svih građana Bosne i Hercegovine, zajedno s komunikacijom, dijalogom i kompromisom.

Na tim bi načelima, poručio je, morao biti postignut dogovor o danu RS koji će biti prihvatljiv svim građanima tog entiteta.

Vlasti u RS obilježavaju 9. siječnja kao dan entiteta u znak sjećanja na taj datum iz 1992. kada je je dio zastupnika srpske nacionalnosti u skupštini tadašnje BiH protuustavno proglasio uspostavu srpske republike u nastojanju da spriječi proglašenje samostalnosti BiH i veći dio njezina teritorija zadrži u sastavu “krnje” Jugoslavije pod dominacijom Slobodana Miloševića.

Taj je čin bio izravnim uzročnikom rata u BiH koji se rasplamsao tijekom proljeća 1992. i potrajao tri i pol godine pri čemu je poginulo oko 100 tisuća njezinih stanovnika. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas