Connect with us

BiH

Schmidt ponovo koristi ovlasti, pomaže memorijalni centar u Srebrenici

Objavljeno

-

Foto: Hina

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt u utorak je nametnuo izmjene zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, potvrdivši tako da je odlučan koristiti široke ovlasti koje mu stoje na raspolaganju, a uključuju mogućnost nametanja obvezujućih odluka i smjene izabranih dužnosnika.

Schmidtov ured u Sarajevu (OHR) potvrdio je da je visoki predstavnik nametnuo izmjene zakona kojima je uređeno djelovanje centra koji čuva uspomene na žrtve genocida što su ga u Srebrenici, u srpnju 1995., počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba ubivši više od osam tisuća Bošnjaka.

Intervencijom visokog predstavnika zapravo je omogućeno da se sredstva predviđena za pokop pronađenih žrtava tog zločina preusmjere za uređenje i održavanje memorijalnog centra.

Ta je centar osnovan temeljem odluka bivših visokih predstavnika za BiH Wolfganga Petritscha i Paddyja Ashdowna, a otvorio ga je 2003. bivši američki predsjednik Bill Clinton, kada su pokopana tijela 600 žrtava koja su prije toga pronađena u masovnim grobnicama.

Do sada je u Potočarima sahranjeno nešto više od 6700 žrtava srebreničkog genocida, dok je na drugim grobljima pokopano njih nešto više od 230.

Schmidtova odluka rezultat je procjene kako će se pokop posmrtnih ostataka koji su u postupku identifikacije, kao i za pokop preostalih žrtava za kojima se još traga, a ima ih oko tisuću, biti dostatna polovica sredstava kojima Memorijalni centar Potočari trenutačno raspolaže.

“Trebamo razmotriti načine kako osigurati trajno sjećanje na žrtve te dalje proširiti obilježavanje srebreničkog genocida i promicanje mira”, izjavio je Schmidt, koji je dužnost u BiH preuzeo 2021. Iako tehničke naravi, njegova je odluka važna kao potvrda ranijih najava da će djelovati kada god to propuste učiniti domaće vlasti.

Prvi put Schmidt je svoje široke ovlasti iskoristio kada je u listopadu 2022. nametnuo izmjene izbornog zakona kojima je provedena presuda Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”, odnosno zajamčeno legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Domu naroda parlamenta Federacije BiH. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari