Connect with us

BiH

Schmidt: Poštujem instituciju predsjednika RH i zato ne komentiram Milanovića

Objavljeno

-

Foto: Hina

Visoki predstavnik za BiH Christian Scdhmidt izjavio je da poštuje instituciju predsjednika Hrvatske i stoga se ne kani osvrtati na ono što o njemu govori Zoran Milanović, ali je ipak kazao kako mu se njegovi istupi uglavnom čine konfuznima

Hrvatski predsjednik ranije ovog tjedna kritizirao je Schmidta jer ne koristi svoje ovlasti kako bi izmijenio izborni zakon BiH i time onemogućio preglasavanje Hrvata na izborima i sve dok se to ne dogodi ne vjeruje u pravdu koju visoki predstavnik uspostavlja mijenjajući i donoseći druge zakone.

Milanović je ranije dovodio u pitanje i zakonitost Schmidtova imenovanja na dužnost visokog predstavnika pa i podizanje optužnice protiv lidera bosanskih Srba Milorada Dodika na temelju izmjena kaznenog zakona što ih je Schmidt nametnuo 1. srpnja.

“Svaki predsjednik zemlje članice Europske unije ili drugih država zaslužuje poštovanje. To ne mogu reći za svako mišljenje koje pročitam. Njegova tvrdnja mi je više konfuzna, nego logična. Iz poštovanja prema predsjedniku države i instituciji, neću komentirati ovakve izjave”, kazao je Schmidt u intervjuu za Glas Amerike (VOA).

Komentirajući sve napetije stanje u BiH prouzročeno Dodikovim postupcima koji dovode u pitanje opstanak države pa time i Daytonski sporazum, Schmidt je kazao da su “nečuveni” pokušaji sadašnjeg predsjednika Republike Srpske da ugrozi neovisnost BiH ili djelovanje njezinog Ustavnog suda.

Dodiku i njegovim prijateljima bilo bi bolje da prihvate stvarnost odnosno postojanje BiH kao države jer u protivnom riskiraju postati “nepodnošljivima u političkom smislu”.

“Neka Dodik ne podcjenjuje odlučnost međunarodne zajednice i neka ne misli da može svima plesati po glavi”, upozorio je Schmidt. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari