Connect with us

BiH

Schmidt: Spremni smo štititi BiH i njene građane ako to bude potrebno

Objavljeno

-

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt održao je danas u Sarajevu press konferenciju nakon dvodnevnog sastanka političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira koji je održan 5. i 6. prosinca 2023. godine.

Odmah na početku Schmidt je komentirao izvješće Europske komisije o europskom putu BiH.

“Europska unija nije neki a la carte meni da svako odatle uzima kako hoće i što hoće. Nije postignut neki značajan proces u Bosni i Hercegovini. Mi iz međunarodne zajednice ćemo činiti i raditi svoj dio posla. Ovo ne znači da se neke od ovih tema tiču RS-a. Tu ima dosta problema. Ja sam rekao da je bilo nekog napretka kada su u pitanju vlasti i institucije, međutim put u EU zahtijeva više. Građani su spremni za EU, ali neki političari ostavljaju dojam da nisu spremni. Političari moraju raditi u interesu mirnog i sigurnog razvoja. Ne postoji alternativa Europskoj uniji”, rekao je Schmidt, prenosi Klix.ba.

Kaže kako su na sastanku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira razgovarali o BiH u kontekstu drugih država koje su multietničkog karaktera.

“Razmijenili smo neka iskustva iz nekih zemalja kao što je recimo Belgija. Svi su jednaki, nema razlike govorimo li o Srbinu, Hrvatu ili Bošnjaku iz BiH. Oni su samo građani Europske unije”, naveo je on.

Također, navodi Schmidt, jasno je da ako bilo tko pokuša ugroziti državu BiH unutar ili izvan zemlje, da to predstavlja jasnu opasnost za BiH i njenu budućnost.

“Ali ističem kako smo spremni štititi BiH i njene građane ako to bude potrebno”, kaže Schmidt.

Također, ističe on, razgovarali su o tehničkom integritetu zbornog procesa.

“Znamo da ima puno prijedloga koji već nekoliko godina imamo kao sugestije koje su na stolu i ovaj proces je također bio dio neumskih razgovora, ali zaključci nisu implementirani. Moramo osigurati da se svaki glas broji onako kako je taj glas dan, a ne onako kako bi to drugi željeli. Nastojat ćemo uradimo sa svoje strane sve što možemo da bi općinski izbori bili održani u datom okviru”, naglasio je Schmidt.

“Pozvali smo sve da rade svoj dio posla i dozvolite da kažem kako imam dojam da ljudi i građani ove zemlje zaslužuju fer, poštene i transparentne izbore. Vjerujem da ćemo to razriješiti u narednim tjednima. Građani imaju pravo da se ove stvari riješe, a ne čekati da političari postignu svoje dogovore. Razgovarali smo i o državnoj imovini i da je to bila tema i u drugim zemljama bivše Jugoslavije. BiH je jedan vagon u tom vlaku. Mi smo jedini koji još uvijek nemaju rješenje za to pitanje. Mi smo na PIC-u izvijestili o radu naše komisije i dogovorili smo se da svi zajednički trebamo raditi na razini pralamenta kako bi se ova tema pokrenula s mrtve točke, a međunarodna zajednica će ponuditi svoju pomoć”, pojasnio je.

Schmidt je rekao kako Ustavni sud treba braniti te kako će oni to i uraditi.

“Naglasio sam – ne dirajte Ustavni sud. Ako iko misli da ovu instituciju može napraviti kako njemu odgovara nije u pravu. Ovo je neovisna institucija. Ako želite imati sud koji nije uspostavljen do kraja trebate znati da ne možete s takvim sudom u Europsku uniju. Zato oba entiteta trebaju predložiti svoje kandidate za suce Ustavnog suda”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari