Connect with us

Vijesti iz regije

Scholz pozvao Bugarsku da prekine blokadu pregovora o ulasku Skoplja u EU

Objavljeno

-

Foto: EPA

Njemački kancelar Olaf Scholz u subotu je pozvao Bugarsku da prestane blokirati pregovore Sjeverne Makedonije o pristupanju Europskoj uniji, i poručio da blok ne bi trebao rušiti nade o članstvu drugim zemljama zapadnog Balkana.

Scholz, koji je posjetio Sofiju u sklopu dvodnevnog putovanja toj regiji uoči sastanka čelnika EU i zemalja zapadnog Balkana 23. lipnja, kazao je da je osjetio “obnovljenu voljnost” EU da se proširi nakon ruske invazije u Ukrajinu.

Rat je upozorenje da se zemlje zapadnog Balkana moraju hitno približiti bloku 27 zemalja kako bi se suprotstavile ruskom i kineskom utjecaju.

“Vidim prostor za napredak”, kazao je Scholz na tiskovnoj konferenciji s bugarskim premijerom Kirilom Petkovim. “U narednim danima ostat ćemo u bliskom kontaktu”.

Petkov je potvrdio stajalište Bugarske da Sjeverna Makedonija mora zadovoljiti tri uvjeta vezana za povijesne i kulturološke prijepore između dviju zemalja, te pozvao Bruxelles da jamči da su ispunjena.

Problematika je delikatna, što se vidi u unutarnjoj politici Bugarske. Ovaj je tjedan jedan od četiriju koalicijskih partnera Petkova dao ostavku, te ga, među ostalim, optužio za to da je spreman ukinuti veto, što je u suprotnosti s nacionalnim interesima.

Trenutna glavna prepreka je spor s Bugarskom oko povijesti i jezika.

Scholz, koji je preuzeo ulogu posrednika tijekom svog putovanja po zapadnom Balkanu označio je kao prioritet vanjske politike pridruživanje zapadnog Balkana EU-u, kako bi se ublažile rastuće regionalne napetosti i suprotstavilo ruskom i kineskom utjecaju.

U petak je posjetio Srbiju i Kosovo, koje je 2008. proglasilo neovisnost od Beograda, gdje je pozvao čelnike da postignu sporazum o normalizaciji odnosa.

Ranije u subotu u Skoplju Scholz je rekao kako bi Europska unija trebala započeti pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom kako bi konačno ispunila svoje obećanje o integraciji zapadnog Balkana.

U Skoplju je rekao i da je ruska invazija na Ukrajinu dodatno istaknula važnost europskog zajedništva, te je pohvalio potporu Sjeverne Makedonije sankcijama Kremlju.

Tijekom govora koji je u Skoplju održao kraj premijera Sjeverne Makedonije Dimitra Kovačevskog, Scholz je rekao da je zbog ruske invazije u Ukrajinu važno da Europa bude ujedinjena.

Nedugo prije nego li se vratio u Njemačku, Scholz je kazao da je želja mnogih članica EU-a da zemlje zapadnog Balkana uđu u EU jača nego što je bila.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari