Connect with us

Iz Svijeta

Scholz u Bundestagu: Smjernice vlade – pandemija, migracije, europska pitanja

Objavljeno

-

Njemački kancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u svom je prvom predstavljanju smjernica nove vlade u Bundestagu u srijedu najavio čvrstu politiku u borbi protiv pandemije koronavirusa te najavio olakšanu migraciju kao i bolju koordinaciju europskih političkih pitanja s Francuskom.

“Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bi prevladali pandemiju i tu za saveznu vladu neće biti crvenih linija”, rekao je Scholz koji je prošlog tjedna glasovima zastupnika socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade izabran za kancelara.

Scholz je najavio kako će vlada “povući svaku raspoloživu polugu” kako bi se Njemačka vratila svom “starom životu”.

“Mi ćemo se odlučno boriti protiv pandemije i mi ćemo pobijediti”, rekao je Scholz u svom prvom izvješću o politici nove vlade pred Bundestagom.

Protivnici mjera – ekstremna manjina

On je još jednom građane pozvao da se cijepe protiv koronavirusa i oštro kritizirao protivnike cijepljenja i mjera protiv pandemije zbog sve veće spremnosti na upotrebu nasilja.

“Jedna mala ekstremistička manjina u našoj zemlji se svjesno ogradila od našeg društva, naše demokracije, našeg zajedništva i države”, rekao je Scholz.

Novi njemački kancelar je objasnio kako savezna vlada ima poštovanja prema ozbiljnoj kritici i traži dijalog, ali kako isto tako neće popustiti pred ekstremistima.

“Treba biti jasno da si nećemo dozvoliti da jedna brojčano vrlo mala razularena skupina ekstremista cijelom društvu pokušava nametnuti svoju volju”, zaključio je Scholz.

Dvadeset godina napretka

Predstavljajući program vlade Scholz je rekao kako će sljedećih 20 godina biti godine napretka i to tehničkog, socijalnog, društvenog i kulturnog.

“Put napretka, obnove i transformacije će savezna vlada konzekventno provoditi na svim razinama”, rekao je Scholz te naglasio kako pritom neće biti gubitnika u ovom procesu.

Među glavne konkretne ciljeve nove vlade Scholz ubraja intenzivniju stanogradnju, podizanje minimalne satnice na 12 eura te transformaciju transporta s naglaskom na pojačanoj upotrebi željeznice.

Među najvažnije ciljeve svoje vlade Scholz ubraja i reformu pristupa migrantskim procesima.

“Mi smo zemlja imigracije… ali moramo raditi kako bismo postali bolja zemlja za integraciju”, rekao je Scholz.

Nova vlada, između ostalog, planira olakšati dobivanje njemačkog državljanstva već nakon pet godina boravka, kao i višestrukih državljanstava, što je do sada bilo omogućeno samo građanima Europske unije.

“Životna realnost mnogih useljenika u Njemačku je da žele i u pravnom smislu zadržati svoj identitet i povezanost sa zemljom porijekla”, rekao je Scholz.

Predstavnik vladine Liberalno-demokratske stranke (FDP) Christian Duerr rekao je kako koalicijska vlada želi Njemačku u nastupajućim godinama učiniti “modernom useljeničkom zemljom”.

“Unija CDU/CSU je godinama sprječavala modernu i ideologije lišenu useljeničku politiku. Mi ćemo ispraviti ovu povijesnu grešku”, rekao je predsjednik zastupničkog kluba FDP-a.

Uključiti i istočne susjede

Na vanjskopolitičkom planu Scholz je najavio visok stupanj koordinacije s Francuskom glede politike EU.

“Njemačka vlada neće poduzimati nikakve inicijative na polju europske politike a da se prije toga ne konzultiramo s našim francuskim prijateljima”, rekao je Scholz.

On je istodobno rekao kako sudbina Europe neće biti odlučivanja u Berlinu i Parizu, nego i u ostalim članicama Europske unije, posebice onih na istoku.

“Pogotovo je na Njemačkoj velika odgovornost kad je u pitanju uključenje naših istočnih susjeda u donošenje odluka”, rekao je Scholz.

Kritika useljeničke politike

Predvodnik najvećeg oporbenog zastupničkog kluba u Bundestagu, demokršćanske Unije CDU/CSU, Ralph Brinkhaus, ponudio je novoj vladi suradnju na važnim pitanjima poput borbe protiv pandemije, ali je istodobno žestoko kritizirao useljeničku politiku nove vlade.

“Vi želite otvorenije granice, brži pristup socijalnom sustavu, našem zdravstvenom sustavu, a prije svega kroz promjenu dosadašnjih političkih smjernica želite brže legalizirati ilegalnu migraciju. Ja to smatram opasnom mješavinom”, rekao je Brinkhaus.

I Alice Weidel, predstavnica oporbene desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) je vladajućoj tzv. semafor koaliciji (nazvanoj tako po bojama stranaka) predbacila “katastrofalni početak” i podjelu društva, a posebice je kritizirala useljeničku politiku.

“Vi još više nego prethodna vlada širom otvarate vrata za useljavanje u naš socijalni sustav”, rekla je Weidel. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari