Connect with us

Iz Svijeta

Scholzova izjava o sigurnosnoj situaciji u četvrtak u Bundestagu

Objavljeno

-

Foto: EPA

Njemački kancelar Olaf Scholz namjerava u četvrtak u Bundestag poslati vladinu izjavu o aktualnoj sigurnosnoj situaciji no još je nejasno hoće li fokus biti na unutarnjoj ili na vanjskoj politici.

Kancelarovo pismo predsjedniku Bundestaga Bärbelu Basu jučer navečer postalo je dostupno njemačkoj novinskoj agenciji dpa te je tako otkrven Scholzov plan da pošalje izjavu.

Scholz je prošlog tjedna promijenio stav prema ukrajinskoj politici kako bi vladi u Kijevu dopustio korištenje njemačkog oružja za napad na vojne ciljeve na ruskom teritoriju. Oporba je tražila objašnjenje.

Istodobno, vodi se i domaća politička rasprava o sigurnosti i prijetnji ekstremističkog nasilja nakon napada nožem u Mannheimu u kojemu je smrtno stradao policajac. Ljevičarski političar Christian Görke rekao je da bi volio da je njemački kancelar prošli tjedan podnio izjavu “umjesto da najavljuje usamljene odluke o širenju rata u Ukrajini”.

Scholz je jučer branio promjenu stava prema Ukrajini. “Sigurni smo da to neće pridonijeti eskalaciji, jer – kao što je također opisao američki predsjednik – radi se samo o mogućnosti obrane velikog grada kao što je Harkiv. Odluka je ‘pažljivo donesena’ s njemačkim prijateljima i saveznicima”, naglasio je.

Nakon napada nožem tijekom protuislamskog skupa u Mannheimu, Scholz je već javno najavio oštre mjere protiv ekstremista. “Policajac koji je zadobio smrtonosne ozljede izgubio je život za mir i sigurnost. Bio je na dužnosti jer je štitio demokraciju”, rekao je Scholz u ponedjeljak. (Hina/K)

Njemačka: Preminuo policajac kojeg je napao Afganistanac u petak u Mannheimu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas