Connect with us

Schramm: Ono što smo mi radili je dječja igra u usporedbi s NSA

Objavljeno

-

Gotthold Schramm, bivši agent istočnonjemačke tajne policije Stasi, hvali zviždača NSA Edwarda Snowdena. Optužbe za špijunažu protiv njega odbacio je kao ‘licemjerne’.

Gotthold Schramm je za Stasi radio 39 godina i govoreći o slučaju Edwarda Snowdena, kaže kako je naivno misliti da bilo koja tajna služba neće za nadzor koristiti tehničke mogućnosti koje pruža moderno doba, piše The Irish Times.

‘Ono što smo mi radili čini se kao dječja igra, u usporedbi s nadzorom koji danas vrši NSA’, rekao je Gotthold Schramm 71-godišnji bivši agent u ministarstvu državne sigurnosti Istočne Njemačke.

Bivši Satsijev šef Erich Mielke bi, kaže Schramm, bio oduševljen korištenjem špijunskih mogućnosti koje nudi digitalni svijet u kojem danas živimo.

Upozorio je kako je Stasi, kao i Istočna Njemačka kojoj je služio, pala zbog široko rasprostranjene zlouporabe svoje moći i nepoštivanja ljudskih prava. To bi, kaže, trebala bili lekcija svim vladama.

‘Nadzor je nadzor, bez obzira tko ga provodi, i legitiman je dok je kontroliran. Ali nešto je ovdje licemjerno’, rekao je Schram. Zaključuje kako je Snowden heroj, a kampanja koja se provodi protiv njega u suprotnosti je s demokracijom.

bljesak

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas