Connect with us

BiH

SDA-ov Selmo Cikotić izabran za ministra u danu kada počinje ekshumacija hrvatskih žrtava u Bugojnu

Published

on

Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u četvrtak je potvrdio Selmu Cikotića za novog ministra sigurnosti, unatoč oštrom protivljenju HDZ-a koji ga smatra suodgovornim za ratne zločine nad Hrvatima u Bugojnu 1993. godine.

Za Cikotića je glasalo 18 od 33 prisutna zastupnika, 13 je bilo protiv a dva suzdržana.

Na ministarskoj poziciji naslijedio Fahrudina Radončića koji je podnio ostavku početkom lipnja.

Cikotić je izabran kao kandidat Stranke demokratske akcije (SDA). Dugogodišnji je savjetnik lidera te stranke Bakira Izetbegović, bio je ministar obrane BiH i profesor je sigurnosnih studija na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu.

U ratu je bio visoki časnik u Armiji BiH, uključujuči dužnost zapovjednika Operativne skupine “Zapad” pri Trećem korpusu Armije BiH sa sjedištem u Bugojnu.

Cikotić je na toj dužnosti bio i 1993. godine kada je iz Bugojna prognano više od 15 tisuća Hrvata, veliki broj ih je ubijen a 19 tada zarobljenih i danas se vode kao nestali.

Tužitelji su na Rostovu kod Bugojna u srijedu počeli ekshumaciju posmrtnih ostataka za koje se pretpostavlja da su ubijeni Hrvati.

Taj zločin je razlog zbog kojeg je predsjednik HDZ-ova kluba Nikola Lovrinović od predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije tražio da povuče prijedlog za Cikotićevo imenovanje a od SDA da predloži drugog kandidata čiji životopis nije sporan.

“Ne tvrdim da je Cikotić kriv no on mora znati što je bilo s nestalim bugojanskim Hrvatima”, kazao je Lovrinović.

Pred zastupnicima je pročitao obavjest tužitelja poslanu članovima obitelji nestalih bugojanskih Hrvata u kojoj se potvrđuje da je istraga protiv Cikotića obustavljena 2018. no ostavljena je mogućnost prigovora na tu odluku.

Predsjednik kluba zastupnika SDA Adil Osmanović kazao je kako je nedopustivo u okolnostima u kojima se BiH suočava s rastućom migrantskom krizom odgađati imenovanje ministra sigurnosti te ga čudi “nervozna reakcija Lovrinovića”.

“Svim argumentima stojimo iza te kandidature”, kazao je Osmanović koji je ustvrdio kako je Cikotić svaki posao radio odgovorno, sukladno zakonima i propisima a kao dokaz za to ponudio je i odluku Tužiteljstva BiH o obustavljanju istrage koju je citirao Lovrinović.

Protiv Cikotićeva imenovanja bili su i zastupnici oporbenih stranaka sa srpskim predznakom no ne i oni iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

SNSD-ova Sanja Vulić kazala je kako ta stranka ne želi ničim uvjetovati imenovanja osoba koje predlažu koalicijski partneri i želi isti takav odnos prema svojim prijedlozima. (Hina)

Tužiteljstvo BiH preuzelo istragu o ubijenim Hrvatima iz Bugojna

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari