Connect with us

BiH

SDA: Palmerovim pristupom izlazi se u susret isključivo HDZ-u

Objavljeno

-

SDA je priopćila da je iznenađena najavom Matthewa Palmera, posebnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država, da se u izbornoj reformi treba “fokusirati na izborni model za izbor tri člana Predsjedništva BiH”, jer je “teško postići dogovor za izmjene nadležnosti domova naroda”.

“Tvrdnjom da je teško postići dogovor o izmjenama nadležnosti domova naroda, što je retorički alibi za praktično odustajanje od toga, Palmer je nagovijestio jednostran i neizbalansiran pristup, kojim se izlazi u susret samo jednoj strani u BiH – HDZ-u”, navode iz SDA.

Dalje navode da se, u želji da se postigne bilo kakav rezultat, pa i onaj koji je u suprotnosti s Daytonskim mirovnim sporazumom, krenulo linijom manjeg otpora.

Pritisak se, kako tvrde, “vrši samo prema ´probosanskim´ političkim strankama, a nekritički se podržava stav HDZ-a kojim se izlazi izvan okvira implementacije presuda Europskog suda za ljudska prava i u mnogo čemu im je suprotno”.

“Uz to, Palmerovim pristupom se neće riješiti ni dva glavna problema koja su izazvala višegodišnji zastoj i krizu u BiH – blokada rada državnih institucija koju SNSD provodi zloupotrebom Doma naroda na državnoj razini, i blokada imenovanja i popune Vlade FBiH i Ustavnog suda FBiH, koju HDZ provodi zloupotrebom doma naroda na federalnoj razini”, navode iz SDA.

SDA će, stoga, pozvati sve probosanske stranke koje imaju zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da zauzmu čvrst, zajednički stav o izbornim reformama i izmjenama Ustava BiH. To je stav, ističu, koji su stranke pojedinačno i ranije javno priopćile, a u kojem se insistira na izbalansiranom rješenju koje uključuje smanjenje nadležnosti domova naroda isključivo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

“Radi se o sudbonosno važnim odlukama u kojima imaju obvezu koordinirati i zajednički nastupiti svi oni koji su protiv daljih etničkih podjela, i koji se zalažu za društvo pune i istinske ravnopravnosti svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini. Takav nastup mora biti iznad svih partikularnih stranačkih interesa i rivalstava”, stoji u priopćenju SDA.

Palmer: Moguće postići rješenje tako da se glas Hrvata odražava u Predsjedništvu BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas