Connect with us

BiH

Dragan Čović: Vlast se neće praviti bez legitimne volje hrvatskog naroda

Published

on

SDA, SNSD i HDZ pobjednici općih izbora, Dragan Čović je hrvatski, Bakir Izetbegović bošnjački, a Mladen Ivanić srpski član Predsjedništva!

 

dragan-2-2-718x446

Rezultat koji su na izborima napravile stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH ukazuje na to da je sasvim izvjesno kako se vlast u BiH neće moći praviti, kako je to netko planirao, bez legitimne volje hrvatskog naroda.

Ogromna obaveza Kazao je to na konferenciji za u Mostaru čelnik HDZ BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, naglasivši da je pobjeda HNS-a i HDZ-a BiH uvjerljiva u svakom dijelu BiH. Čović je ponovio da je HNS u nekim sredinama osvojio 80 posto glasova, a negdje od 75 do 90 posto što, kazao je, stvara i ogromnu obavezu.- Siguran sam i da mi više nikad nećemo ući u izbore na način da neko strahuje  zbog toga da li  će netko usmjeriti 50 ili 100 tisuća glasova od jednog naroda ka drugom da bi upravljao političkim procesima u BiH – kazao je Čović, prenosi Dnevni avaz.Kazao je i to kako je još uvijek neodgovorno pričati o nekim koalicijama te iznio mišljenje o tome da će u naredna dva, tri dana usliiediti razgovori, dogovori i pregovori te traženje partnerstva u državnim, entitetskim i županijskim vlastima.

– Čekat ćemo rezultate izbora i s gospodinom Dodikom, Radončićem i Izetbegovićem razgovarao sam oko iste teme. U Republici Srpskoj ima još puno upitnika, a  što se tiče ostalih partnera sačekat ćemo konačne rezultate i držati se vrlo jasnog opredjeljenja – da se legitimni predstavnici jednog, drugog, trećeg naroda trebaju dogovoriti – rekao je Čović, dodavši kako je duboko uvjeren da će do kraja godine biti uspostavljena nova vlast.

Izborni zakon 

Među prioritetima nove vlasti, naglasio je on, su provedba odluke Suda u Strasbourgu i rješavanje pitanja Izbornog zakona, a u vezi s tim i odluka ustavnog suda BiH za Grad Mostar.

– Uvjeravam vas da ćemo imati izbornu jedinicu iz koje će hrvatski narod, kao i druga dva naroda, birati svoje predstavnike na svakim slijedećim izborima. To je minimum minimuma, jer vidjeli ste mi imamo potporu od 75 do 80 posto hrvatskog glasačkog tijela, a razmišljamo hoćemo li imati hrvatskog člana Predsjedništva – istaknuo je Čović.

SDA kod Bošnjaka, SNSD kod Srba i stranke HNS-a predvođene HDZ-om kod Hrvata osvojili su najviše glasova za Zastupnički dom Parlamenta BiH, navodi se u Središnjoj izbornoj komisiji.

Središnje izborno povjerenstvo objavilo je nove rezultate prema kojima u  županijama Federacije BiH relativnu većinu imaju Stranka demokratske akcije i stranke HNS-a okupljene oko Hrvatske demokratske zajednice BiH.
SDA je osvojila relativnu većinu u šest županijskih skupština, a HDZ sa svojim koalicijskim partnerima osvojila je relativnu većinu u četiri županije.
SDA ima relativnu većinu u USŽ-u, Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj, Bosansko-podrinjskoj, Srednjobosanskoj i Sarajevskoj županiji.
HNS ima relativnu većinu u Posavskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Hercegbosanskoj županiji.


Prema podacima SIP-a, nakon 92,60 posto prebrojanih glasova, Dragan Čović izabran je za člana Predsjedništva ispred reda Hrvata sa 117.537 glasova, dok njegov najbliži pratitelj Martin Raguž ima 86.306 glasova. Kod Bošnjaka, novi/stari član Predsjedništva BiH je Bakir Izetbegović koji osvaja 226.860 glasova, a slijedi Fahrudin Radončić sa 187.005 glasova. Novi srpski član Predsjedništva trebao bi biti Mladen Ivanić koji dosad osvaja 279.822 glasa, a Željka Cvijanović prema ovom dobiva 278.845 glasova.

Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović proglasio je pobjedu Mladena Ivanića, kandidata Saveza za promjene za srpskog člana Predsjedništva BiH. Na osnovu obrađenog izbornog materijala na uzorku od 95,52 posto glasova, Ivanić je, rekao je Borenović, osvojio 297.751 glas, dok je Željka Cvijanović, kandidatkinja kolacije SNSD-a -SP-DNS, osvojilia 296.640 glasova.

U SNSD-u su potvrdili da kandidat Saveza za promjene za člana Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić ima 100 glasova više od Željke Cvijanović, te tvrde da su “presudili“ bošnjački glasovi, ali da oni očekuju podršku Hrvata prilikom prebrojavanja glasova u odsustvu.

Milorad Dodik, kandidat koalicije SNSD-DNS-SP, osvojio je 300.128 glasova dok je njegov protukandidat Ognjen Tadić ispred Saveza za promjene osvojio 289.680 glasova, kako saznaju “Nezavisne novine” nakon obrađenih 99,99 posto glasova.

Agencije/Večernji Portal/Pogled.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari