Connect with us

BiH

SDA ucjenjuje HDZ i SDP, traži poziciju premijera Federacije

Objavljeno

-

Stranka demokratske akcije (SDA) traži poziciju predsjednika vlade Federacije BiH da bi deblokirala proces uspostave vlasti u tom entitetu, potvrdio je u petak dužnosnik te stranke Refik Lendo, koji treba preuzeti dužnost entitetskog dopredsjednika.

Lendo se nije pojavio na sastanku u Sarajevu na kojemu se ranije tijekom dana s Lidijom Bradarom iz HDZ BiH i Igorom Stojanovićem iz SDP-a trebao dogovoriti tko će od njih biti predsjednik Federacije, a tko dopredsjednici.

Naknadno je održao konferenciju za medije na kojoj je potvrdio kako je njegov nedolazak rezultat odluke da SDA sada blokira dovršetak uspostave vlasti na temelju rezultata izbora iz listopada 2022.

“Nema zelenog svjetla (za novu vlast) bez SDA”, kazao je Lendo pojašnjavajući kako u njegovoj stranci sada očekuju da u roku od sedam dana čelnik SDA Bakir Izetbegović te predsjednici HDZ BiH Dragan Čović i SDP-a Nermin Nikšić dogovore novu koaliciju.

Lendo tvrdi kako je SDA u tome nezaobilazna jer je pojedinačno najjača stranka u Federaciji pa stoga neće dopustiti da novu vlast bez nje uspostave HDZ i blok od osam bošnjačkih i građanskih stranaka predvođenih SDP-om.

Poruka iz SDA, koju je novinarima prenio Lendo, je kako se u paketu mora odlučiti tko će biti novi predsjednik i dopredsjednici entiteta te tko će biti premijer i ministri u vladi.

Prema ustavu Federacije entitetsku vladu može se imenovati samo temeljem odluke koju moraju potpisati predsjednik i dva dopredsjednika entiteta.

SDA sada koristi tu situaciju kako bi ucjenjivala HDZ-a i SDP-a, jer je jedino ta stranka u klubu Bošnjaka u Domu naroda federalnog parlamenta imala većinu potrebnu za predlaganje bošnjačkog dopredsjednika Federacije. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari