Connect with us

Politika

SDP će imati i svoj Queer forum

Objavljeno

-

Uz Forum mladih, Forum žena i Forum seniora, SDP dobiva i četvrtu interesnu grupaciju unutar stranke – Forum Queer, piše u petak Večernji list.

Forum će brinuti o homoseksualnim, biseksualnim, transrodnim i interseksualnim zajednicama kao i svim heteroseksualnim osobama koje svoj život vide ili žive izvan hetero-patrijarhalnih normi.

Na sjednici Glavnog odbora koja se održava sutra stranka će, potvrđeno je Večernjem listu u vodstvu SDP-a, donijeti odluku o osnivanju četvrtog foruma, a konstituirajuća sjednica na kojoj će se izabrati i vodstvo novog Foruma Queer bit će održana iduće godine.

Time će SDP postati prva socijaldemokratska stranka u ovom dijelu Europe koja ima takav forum u svojoj organizaciji, a na što su se de facto obvezali još 2017. godine kada je na inicijativu mreže “Rainbow Rose” Stranka europskih socijalista (PES) usvojila Mapu puta za dostizanje LGBTIQ prava.

Riječ je o dokumentu koji predstavlja osnovu za sve stranke članice PES-a, među kojima je i SDP, da započnu promjene svojih struktura, dokumenata i politika, što znači da su se time obvezale i da će prilagoditi svoje stranačke statute te u njima predvidjeti postojanje posebnog stranačkog tijela koje bi se bavilo ljudskim i manjinskim pravima i rodnom ravnopravnošću.

Nakon što Glavni odbor donese odluku o osnivanju i nakon što prođe konstituirajuća sjednica, SDP će biti jedna od rijetkih socijaldemokratskih stranaka u Europi koja ima takav forum, piše novinarka Večernjeg lista Petra Maretić Žonja.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas