Connect with us

Politika

SDP izglasao novi Statut kojim se “stranka dodatno demokratizira”

Objavljeno

-

Foto: Hina

Na 7. izvještajno-tematskoj konvenciji SDP-a u subotu stranka je jednoglasno dobila i novi Statut kojim se, kako se tvrdi, “stranka dodatno demokratizira”.

Prijedlog Statuta, čije je kreiranje predvodio na čelu Statutarne komisije član Predsjedništva Ivo Jelušić, delegati su nastojali izmijeniti sa 145 amandmana, od kojih veći dio ipak nije prihvaćen.

Prošao je, međutim, amandman Peđe Grbina koji je tražio da se izborna konvencija stranke mora održati u roku od 180 dana nakon izbora, neovisno o tome jesu li bili redovni ili izvanredni.

Time bi se onemogućilo predsjedniku stranke da izbjegne izbornu konvenciju u slučaju izvanrednih izbora. Amandmanom se na identičan način regulira i situacija na lokalnoj razini nakon lokalnih izbora.

Također je prihvaćen Grbinov amandman kojim se osobama osuđenim za kaznena djela priječi kandidiranje i obnašanje stranačkih dužnosti te da općinski i županijski odbor mogu suspendirati člana protiv kojeg se vodi kazneni postupak iz kataloga koji će se utvrditi, pri čemu član može samostalno staviti članstvo u mirovanje i time ne opterećivati članstvo, a član je dužan obavijestiti glavnog tajnika o pokretanju postupka protiv njega.

Otežan postupak smjenjivanja predsjednika stranke

Konvencija je odbila amandmane Karoline Leaković koja je tražila da se u člancima koji se bave ‘zip-modelom’ kreiranja stranačkih lista, izbaci formulacija “u pravilu”, jer to, kaže, znači da ‘zip-model’ zapravo nije obavezan.

Tražila je i uvođenje ‘zip-modela’ za izbore na svim razinama, no, odbijen je, uz obrazloženje da nemaju dovoljno žena, pogotovo na lokalnim razinama. Ipak joj je prošao amandman kojim je tražila da se predstavnice Foruma žena poziva na sjednice županijskih odbora.

Odbijanje svojih amandmana Leaković je popratila komentarom: “U SDP-u su nam puna usta Istanbulske konvencije i rodne ravnopravnosti, a kada to treba pokazati i realizirati u stranci, onda imamo ograde”.

Novim Statutom otežan je postupak smjenjivanja predsjednika stranke. Za razliku od dosadašnjeg Statuta po kojemu je za sazivanje izvanredne konvencije bio dovoljan zahtjev pet županijskih organizacija, po novome taj zahtjev pet županijskih organizacija dodatno još natpolovično mora odobriti Glavni odbor SDP-a.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u uvodnom je govoru na konvenciji izjavio da je “iznimno ponosan što SDP u praksi živi dosljednost i ravnopravnost, a što je vidljivo u novom Statutu stranke, koji donosi 50 posto žena naizmjenično na SDP-ovim listama za Hrvatski sabor, Europski parlament i županijske Skupštine, čime je SDP postao prva stranka u Hrvatskoj u kojoj su političarke izjednačene s političarima”. Ranije je najavljivao da se novim Statutom stranka demokratizira, decentralizira i deakumilira funkcije.

Na kraju sedmosatne konvencije Bernardić je delegatima poručio kako je “važno da su danas odredili novi smjer SDP-a i da je sada pred njima da ujedinjeniji i jači ostvare obećanja jer Hrvatska to zaslužuje”.

Delegati konvencije razišli su se uz zvuke pjesme Vice Vukova “Tvoja zemlja”.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas