Connect with us

Politika

SDP kreira Glavašev i Bandićev sukob s HDZ-om u Slavoniji, Zagrebu i 11. izbornoj jedinici

Objavljeno

-

Iako SDP ni ovog puta neće istaknuti listu u izbornoj jedinici za iseljeništvo, u ovoj stranci su spremni snažno podržati kandidaturu Branimira Glavaša i Milana Bandića u 11. izbornoj jedinici, piše Hrsvijet.net

 [ad id=”68099″]

Do takvog zaključka u izbornom stožeru vladajućeg SDP-a došli su nakon objave anketnih predviđanja Agencije 2×1 komunikacije, ali i njihovih internih istraživanja, prema kojima ni jedna koalicijska lista u budućem sazivu Sabora neće imati 76 zastupnika, koliko je potrebno za samostalno formiranje Vlade.

Istraživanja naime pokazuju da listi Domoljubne koalicije, predvođene HDZ-om, nedostaje svega nekoliko mjesta za dosezanje magične brojke od 76. saborskih zastupnika. Prema anketnim predviđanjima, broj zastupnika domoljubne koalicije u budućem sazivu Sabora, zajedno s uračunata tri zastupnička mjesta iz 11. izborne jedinice, kreće se od 70 do 73 zastupnika, ovisno o anketama.

Istodobno, sudeći prema istraživanjima, Kukuriku koalicija bi u budućem sazivu Sabora, zajedno s tri zastupnika srpske manjine, mogla imati 56 do 59 mandata, što je znatan zaostatak za listom Domoljubne koalicije.

Ovakav odnos, svakako, jamči neizvjesnost do posljednjeg trenutka ali i znatno podiže cijenu ostalim strankama koje će osigurati parlamentarni status na predstojećim izborima. Anketna predviđanja najviše šansi za prelazak izbornog praga daju Živom zidu, HDSSB-u i listi Milana Bandića, koje će po svemu sudeći participirati u budućem sazivu Sabora.

Upravo takva mogućnost, sudeći prema izvorima bliskim vrhu SDP-a, navela je izborni stožer ove stranke, kao i Zorana Milanovića osobno, na svojevrsnu “borbu do posljednjeg daha”.

Bandić i Glavaš protiv HDZ-a

U SDP-u su naime svjesni činjenice da smanjenje koalicijskog potencijala HDZ-a moglo biti presudno za njihov ostanak na vlasti. Upravo zbog toga na sve načine Branimira Glavaša i Milana Bandića pokušavaju usmjeriti protiv HDZ-a, dok prema Živom zidu primjenjuju strategiju ignoriranja, uz što je moguće veći ulaz u njihovo biračko tijelo, što je očito iz cijelog niza poteza ali i izjava najviših dužnosnika SDP-a.

U Izbornom stožeru SDP-a vjeruju da Glavašev HDSSB ima potencijala dodatno “zamutiti vodu” u dvije izborne jedinice u Slavoniji, otvoreno se nadajući da bi uz njihovu “pozadinsku” potporu Glavaš-Vulinova lista mogla uzeti dva-tri dodatna mandata, što bi u konačnici HDSSB vezalo za SDP i ostale Kukuriku partnere. Sličan scenarij pripremaju u 1., 6. i 7. izbornoj jedinici, gdje vjeruju da bi lista Milana Bandića mogla osigurati prolaz.

U SDP-u vjeruju kako su potpori Bandiću, zbog ranije puštenih spinova o navodnim dogovorima Milana Bandića i HDZ-a i Bandiću kao zaštitniku hrvatskih branitelja, znatno skloniji neopredjeljeni birači centra i desnog centra, nego disciplinirano biračko tijelo SDP-a, HNS-a i ostalih stranaka ljevice.

Kao iznimno važan faktor u ovom SDP-ovom planu, insiderski krugovi bliski SDP-u, navode i činjenicu složene pravne situacije koju Glavaš i Bandić imaju pred hrvatskim pravosuđem, što svakako nije nebitno u represivnom sustavu kojim upravljaju Zoran Milanović i Ranko Ostojić.

Destruktivna uloga u 11. izbornoj jedinici

Kako neslužbeno doznajemo, zbog istih razloga, vrh SDP-a ima namjeru podržati i kandidaturu listi HDSSB-a i Milana Bandića u izbornoj jedinici za iseljeništvo.

Riječ je, kako se čini, o inačici ranije primjenjenog plana s Ivanom Grubišićem, koji se u novoj situaciji pokušava implementirati u 10. izbornoj kroz sustav potpori neovisne liste na čelu s Božom Petrovim.

Inačica ovog plana za 11. izbornu jedinicu, kako nas uvjeravaju naši sugovornici, ima za cilj pokušati umanjiti izglede HDZ-ove liste u iseljeništvu ili u najmanju ruku stvoriti takvu medijsku sliku koja će pomutiti odnose između vodstva dva HDZ-a, onog u Zagrebu i HDZ-a BiH u Mostaru.

Iznimnu pogodnost za realizaciju takvog plana, u SDP-u vide u činjenici da su Branimir Glavaš i Milan Bandić podrijetlom iz Gruda, te da su jedan i drugi u iznimno dobrim odnosima s najutjecajnijim dužnosnicima HDZ-a BiH i lokalnim dužnosnicima na tom području. Nije nebitno, što u SDP-u također naglašavaju, da dužnost konzula Republike Hrvatske u Tuzli obnaša Bandićev bratić Ivan, koji je svojedobno bio i šef njegove predsjedničke kampanje, ali i prijeratni djelatnik jugoslavenske tajne službe, kolokvijalno nazvane UDBA-a, specijaliziran za aktivnosti prema hrvatskom iseljeništvu.

Ključnu ulogu u pozicioniranju ovog dvojca u 11 izbornoj jedinici mogli bi odigrati i određeni gospodarstvenici među kojima se spominje i ime odbjeglog gospodarstvenika Joze Čurkovića, koga hrvatsko pravosuđe traži još od od 2005. godine zbog slučaja Salonit.

Uz Bandiću bliske sarajevske svećenike Franju Topića i Ivana Tolja, poznavatelji namjera vrha SDP-a osobito apostrofiraju ulogu koju bi u ovom planu trebao odigrati grudsko-širokobriješki SDP-ovac Josip Leko.

Uloga Josipa Leke

Predsjednik Sabora je naime dugogodišnji kućni prijatelj Milana Bandića ali i osoba koja je po Milanovićevim i Josipovićevim uputama ostvarila prodor prema djelu hercegovačkih franjevaca. Na fonu financijske potpore određenim multietničkim i multikulturalnim projektima, financiranim od strane Milanovićeve Vlade, Leko je obnovio ranije veze s djelom franjevaca na tom području, što je bilo vidljivo i kroz posjete Ive Josipovića samostanima u Mostaru i Širokom Brijegu u vrijeme predizborne kampanje.

Uz kazano, Bandićeva uloga, kao i Glavaševa, trebale bi se fokusirati prema hrvatskim braniteljima, jer ne treba zaboraviti da je Branimir Glavaš general HV-a dok je Bandić s pozicije zagrebačkog gradonačelnika pomagao mnoge strukture u Hercegovini, uključujući i braniteljske udruge ili njihove najistaknutije pripadnike.

Sugovornici s kojima smo razgovarali na ovu temu slažu se u ocjeni kako je riječ o planu koji će se po svemu sudeći odvijati na dvije razine. Prva razina je svakako pokušaj uzimanja Domoljubnoj koaliciji najmanje jednog zastupničkog mjesta u 11. izbornoj jedinici, dok je ciljeve aktivnostima na drugoj razini, kroz objave određenih fotografija, već dao naslutiti Branimir Glavaš.

-U trenucima dok iz SDP-a pljušte optužbe na račun navodne fašizacije Hrvatske, Branimir Glavaš “slavodobitno” objavljuje fotografiju s Antom Pavelićem, dajući tako do znanja da je kampanja počela i da je on izabrao stranu – uvjeravaju nas sugovornici, dodajući kako uopće nisu iznenađeni nedostatkom reakcija iz SDP-a i HNS-a.

Hrsvijet.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari