SDP napravio 8,6 milijuna kuna gubitka, a građanima uzimaju kuće zbog neplaćenih komunalija!

  14

  Vladajući su i ove godine “zaboravili” predati stranačko izvješće o financijskom poslovanju na vrijeme. Samo za razliku od prošle godine, ove neće platiti kaznu jer su u međuvremenu promijenili zakon. Usprkos 30 milijuna kuna iz proračuna, tri milijuna od članarine, dva milijuna od donacija i tri milijuna “ostalih” prihoda, oni su poslovali s gubitkom. A za nepredano izvješće platit’ će po novom “čak” 50 kuna kazne.

  – Mi ćemo snositi posljedice, a nakon što platimo kaznu, promijenit ćemo zakon, jer možemo. Tako je prije gotovo godinu dana bahato govorio – a tko drugi nego Zaratustra Milanović – nakon što su njegovi u stranci zaboravili predati poslovanje stranke zbog čega su kažnjeni kaznom od pet milijuna kuna. Tada vjerojatno nije bio ni svjestan svojih proročanskih riječi. Jer samo godinu dana poslije, njegov stranački šef financija opet je zaboravio na zakonsku obvezu i nije predao izvješće o poslovanju stranke u prošloj godini. Točnije, nije ga ponovno predao na vrijeme.

  Da čovjek ne zna koliko su pošteni, još bi rekao kako to rade namjerno i da se iza toga nešto krije. Ali nije. Kod njih je sve po zakonima i propisima, samo što ne mogu zapamtiti jedan datum u godini kada trebaju predati izvješće i što, eto, nisu u stanju voditi ni stranačke financije.

  SDP je prije dva dana priopćio kako je godišnji financijski izvještaj za 2013. ipak predao Državnom izbornom povjerenstvu sa zakašnjenjem, u petak 14. ožujka.

  – Do kašnjenja je došlo zbog tehničkog previda odjela računovodstva, a propust je samoinicijativno ispravljen čim je uočen, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću SDP-a.
  No, ovoga puta SDP, neće platiti kaznu. Nakon što su prošle godine zbog identične greške ostali bez 5 milijuna kuna, SDP-ovci su nekoliko dana kasnije poslali Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti tog Kosoričinog zakona.

  SDP je tvrdio kako članak 42. zakona ugrožava “pravo na slobodu udruživanja političkih stranaka, krši načelo razmjernosti i ograničava legitiman cilj objave izvješća” (čitaj: transparentno i zakonito poslovanje). Tražili su da se taj članak ukine i zbog rigorozne kazne. Ustavni sud dao im je za pravo. Pa sada mogu zaboraviti predati izvješće i za to će platiti 50 kuna kazne. Pošteno.

  Građane mogu pljačkati i uzimati im kuće i plaće zbog nekoliko kuna duga za komunalije, a njima za nezakonito poslovanje nitko ništa ne može i ne smije.

  Zapravo, to je oduvijek bio najunosniji posao u Hrvatskoj. Imati stranku, uzimati stotine milijuna kuna iz državnog i gradskih proračuna, reketariti poduzeća da im uplaćuju donacije, imati imovinu za koju nitko ne smije pitati ni koja je ni od kuda im. Ukratko, biti nedodirljivi za sve, a onda kada se ogriješe o neki od zakona, promijene taj zakon ili ga ukinu i nastave dalje djelovati baš kao kriminalna organizacija.

  HDZ je za vrijeme Sanadera pokazao jedno lice, a SDP od kada je na vlasti pokazuje naličje demokracije u Hrvatskoj.

  Dakle, financijsko izvješće za 2013. godinu Socijaldemokratske partije je više nego zanimljivo.

  U 12 mjeseci ostvarili su točno 40 milijuna i 800 tisuća kuna prihoda. Od članarine su “ubrali” 3,3 milijuna, iz državnog i lokalnih proračuna uzeli su 30,4 milijuna kuna, od iznajmljivanja svojih prostora dobili su još dva milijuna kuna, od donacija građana i tvrtki uprihodili su skromnih 1,8 milijuna (u izbornim godinama taj je prihod višestruko veći) i na kraju ostali prihodi (što god se krije iza te misteriozne stavke) su im donijeli 3,9 milijuna kuna.

  No, ni tih 40 milijuna kuna prihoda nije im bilo dovoljno da bi godinu završili na nuli.

  Naime, za plaće 52 zaposlenika u stranci utrošili su 6,7 milijuna kuna (ispada da je prosječna plaća stranačkih činovnika 10.700 kuna bruto). Nadalje, u prošloj godini SDP je na materijalne rashode (što se sve krije iza toga) potrošio “sromnih” 33,8 milijuna kuna, financijski rashodi su im bili dodatni milijun kuna, i sami su donirali sedam milijuna kuna pa su na kraju ukupno potrošili 49,4 milijuna kuna ili 8,6 milijuna više nego što su imali.

  Jednostavno i popularno kazano, poslovali su s gubitkom, a taj manjak će, kako tvrde, nadokaditi u ovoj godini povećanjem prihoda. To onda znači da će za toliko više novca uzeti iz osiromašenih lokalnih i praznog državnog proračuna te od “donacija”.

  U samom financijskom izvješću ima još jedna zanimljivost. Dakle, njihova nepokretna imovina je procijenjena na 28,5 milijuna kuna, ali uz nju imaju i financijsku imovinu (udjele u trgovačkim društvima te ušteđevinu) od osam milijuna kuna. Ukupno im je imovina 36 milijuna kuna, znači manja od iznosa koji oni spiskaju u godinu dana.

  E, tako to rade političke stranke u Hrvatskoj. I mi se onda čudimo što je država u bankrotu, a oni nisu u stanju godinama voditi ni stranačke financije pa kako će onda državne koje su ipak malo zahtjevniji posao.

  facebook komentari

  • Isto Sranje – Drugo Pakiranje,, jooj kad vidim onog Dragovana, dan mi ljepši bude 🙂

  • Isto Sranje – Drugo Pakiranje,, jooj kad vidim onog Dragovana, dan mi ljepši bude 🙂

  • EMINƎM

   kada je Jakovina postao ministar nije ni čudo da im se događaju i druga sranja

  • EMINƎM

   kada je Jakovina postao ministar nije ni čudo da im se događaju i druga sranja

  • peppermintt

   onaj okati gospon, :))
   Vidiš ti kyko stranka na vlasti ne poštuje i ne mari za zakone države na čijem je čelu.
   Ovo nam je “naša borba dala”
   pa vi birajte kukurikavce

  • peppermintt

   onaj okati gospon, :))
   Vidiš ti kako stranka na vlasti ne poštuje i ne mari za zakone države na čijem je čelu.
   Ovo nam je “naša borba dala”
   pa vi birajte kukurikavce

  • peppermintt

   za onog ne znaš jel zbunjen ili …da prostiš :))
   kakva je ovo ekipa bezveznjaka dočepala se vlasti, al neće još dugo

  • peppermintt

   za onog ne znaš jel zbunjen ili …da prostiš :))
   kakva je ovo ekipa bezveznjaka dočepala se vlasti, al neće još dugo

  • da.. to ti je ovakva ekipa:

  • da.. to ti je ovakva ekipa:

  • peppermintt

   je samo nisu tako bezazleni

  • peppermintt

   je samo nisu tako bezazleni

  • EMINƎM

   lud

  • EMINƎM

   lud