SDP-ovci glasovali: Bernardić vodi, Ostojić drugi

2

Članovi SDP-a birali su novog predsjednika stranke za iduće četverogodišnje razdoblje između sedam kandidata u utrci za nasljednika Zorana Milanovića, koji je stranku vodio gotovo cijelo desetljeće.

Birališta su zatvorena u 18 sati. Prema neslužbenim podatcima, na temelju 11.000 prebrojanih glasova, Davor Bernardić u vodstvu je sa 45 % glasova, a Ranko Ostojić je drugi, navodi HRT.

Bernardićevo vodstvo potvrdili su i iz izbornog stožera Orsata Miljenića. Središnje izborno povjerenstvo prve će rezultate objaviti u 22 sata, kada se očekuju i izjave kandidata.

Prema neslužbenim informacijama, glasovalo je oko 40 % od 37.000 članova SDP-a. Ostali kandidati su Tonino Picula, Karolina Leaković, Gordana Sobol i Vesna Škulić.

Glasovalo se na 542 biračka mjesta u općinskim, gradskim i mjesnim organizacijama između 9 i 18 sati. Središnja izborna komisija (SIK) privremene neslužbene rezultate trebala bi objaviti oko 22 sata, kada se očekuju i izjave kandidata.

Službeni rezultati izbora bit će objavljeni u ponedjeljak u 14 sati, nakon što SIK prikupi originalne podatke s terena. Ako nitko ne osvoji natpolovičnu većinu glasova, drugi krug održat će se 26. studenog, kada će se birati između dva kandidata koja su osvojila najveći broj glasova u prvom krugu, navodi HRT.

U Ostojićevu stožeru kažu da ne mogu dati nikakve reprezentativni rezultate, a iz stožera Orsata Miljenića potvrđuju da je Bernardić za sada u vodstvu te da se za drugoplasiranog vodi “mrtva trka” između Ostojića i Miljenića.

Neslužbene informacije govore i o manjoj izlaznosti u odnosu na izbore u travnju kada su se za mjesto čelnika stranke natjecali Zoran Milanović i Zlatko Komadina i kada je izašlo nešto više od 20 tisuća članova.

Središnja izborna komisija SDP-a objavit će prve neslužbene rezultate u 22 sata

facebook komentari

  • Malleus_Haereticorum

    U tom zločinačkom družtvancetu, što se naziva SDP, nema nijedne imalo dobre osobe. Svi su podjednako zli. U tom je smislu svejedno koga će izabrati. Dok uobće postoje takvi kakvi jesu, ne može biti dobro za hrvatski narod.

  • Agromentum

    Bernardić pobjeđuje sigurno i Ranković uopće ne treba izlazit’ u drugi krug. Vjerojatno mu neće puno uspjeti kao šefu stranke. Za razliku od Milanovića, sklon je govoriti općenito o stvarima po čemu bi brzo mogao postati dosadan. Isto tako priče o nekom pomirenju u sdp-ovim frakcijama bi brzo mogle biti upitne. Ah da, iz kojeg se razloga pridružio partiji koja je progonila njegove pretke, samo će on znati…
    “Djed Josip bio je HSS-ovac, ali je po političkom aktivizmu puno slavniji njegov brat Ivan Bernardić, koji je organizirao demonastracije u Zagrebu nakon atentata na braću Radiće: s prijateljima je izvjesio tri crne zastave na zagrebačku katedralu. U Kraljevini Jugoslaviji Ivan Bernardić osuđen je na 15 godina robije, a na slobodu je izišao 1939., nakon odsluženih deset godina. Režim NDH osudio ga je na tri godine zatvora jer je bio u vezi s Lorkovićem i Vokićem, a i sukobio se s Milom Budakom. Iako je za rata pripadao lijevoj frakciji HSS-a, komunisti su ga nakon Drugog rata zbog suradnje s Marijom Radić, udovicom Stjepana Radića, osudili na 12 godina zatvora. Izišao je 1953., a umro u Ivancu 1994. Bio je simbol otpora, u tri režima osuđen je na 30 godina robije.
    Bernardićeva djeda Josipa, Ivanova brata, komunisti su nakon rata, 1950-ih godina, također „ohladili” s dvije godine prisilnoga rada premda je tijekom rata pomagao komunistima. Josip Bernardić poslije je emigrirao u Austriju, gdje je i radio. Umro je u Beču 1998.”