Connect with us

Gluposti

SDP-ovi ‘ekolozi’ u Rijeci protiv izgradnje LNG terminala

Objavljeno

-

Oko dvije tisuće prosvjednika danas su u Rijeci okupili čelnici SDP-a Vojko Obersnel i Zlatko Komadina te IDS-ov eurozastupnik Ivan Jakovčić kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo izgradnjom LNG terminala u Omišlju na Krku.

-Vlado, hoćete li početi poštovati naše zakone? – upitala je Mirela Ahmetović (SDP), načelnica Općine Omišalj te dodala kako danas prosvjeduju u Rijeci, sutra u Zagrebu, a preksutra, ako treba, idu na kraj svijeta u zaštiti interese stanovnika.

Najavila je i mogućnost zatvaranja prometa na Krčkom mostu.

-Nećete nas zaustaviti, nećemo odustati! – poručila je Ahmetović.

Prosvjednicima se obratio i gradonačelnik Krka Darijo Vasilić (PGS).

-Ne možete nam nametati svoju volju. Ova regija je jedina uz Zagreb koja ostvaruje proračunski suficit, uvijek smo bili za solidarnost, ali ne želimo da se ovdje ugrađuje smeće koje nitko drugi neće – naveo je Vasilić, pitajući se tko je spreman glasovati za pripremljeni zakon o LNG terminalu.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel (SDP) ustvrdio je da ovaj kraj ima loša iskustva s loše planiranim projektima, poput Koksare u Bakru.

– Vlada RH jasno pokazuje što misli o ljudima ovog kraja. Vrijeme je da kažemo ne – istaknuo je Obersnel.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina (SDP) ustvrdio je da je Županija donijela odluku da se protivi gradnji plutajućeg terminala.

-Odluku smo donijeli zbog ekološki nepripremljene tehnologije te nedovoljne energetske koristi. To što se se planira na Krku je elementarna nepogoda kao i stanje u Gorskom kotaru – rekao je Komadina.

Neslaganje s projektom plutajućeg terminala iskazali su i predstavnici Akcije mladih, stranke Bura i HSP-a. Zanimljivo je da se predstavnici Mosta, koji su ranije podržali SDP, nisu pojavili na današnjem prosvjedu. Među transparentima koje su prosvjednici nosili bili su i: “Sluganska politika a ne razvojni iskorak”, “Ne Kolindinim plinovima” i mnogim drugi.

Istaknuvši kako potporu izgradnji LNG terminala snažno daje i američki predsjednik Donalda Trump, politički analitičar HRsvijeta, Josip Zdunić, upozorava kako je riječ o očuvanju dosadašnjih pozicija.

– Zbog navodne ekološke svijesti, Hrvatska postaje svjetski rekorder po rušenju strateških investicija. Međutim, ako malo dublje zagrebemo postaje jasno kako nije riječ o ekologiji nego o pokušaju očuvanja davno stečenih pozicija. Vlast u Rijeci se nije mjenjala od 1945. Slično je u dobrom djelu mjesta u Primorsko-Goranskoj i Istarskoj županiji. Iz tih struktura nastali su moćni lobiji koji imaju svoje interese. U tom kontekstu pokušajmo sagledati interese Slavka Linića, Danka Končara, Joze Kalema, Vojka Obersnela, Zlatka Komadinu, Ivana Jakovčića i niza drugih dobro umreženih osoba koji ne biraju sredstva kako bi očuvali dosadašnje stanje. Dok umjesto Dinka Cvitana ne dođe netko i ne utvrdi kako su spomenuti došli u današnje pozicije, i čije investicije zapravo provode, sve do tada će ekologija navodno biti problem a Hrvatska zemljopisni prostor nepovoljan za investicije i otvaranje novih radnih mjesta – ističe Josip Zdunić, te dodaje kako Njemačka i Rusija već grade plinovod “Sjeverni tok”.

M.M./Hrsvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas