Pratite nas

Pregled

SDP štiti udbaše: Izglasan kontroverzni zakon ‘Lex Perković’

Objavljeno

na

Nakon rasprave o prijedlogu Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima sa zemljama članice Europske unije, zastupnici će danas o tom prijedlogu i glasati, te su ga izglasali sa 78 zastupnika ZAi šest PROTIV, no Gordan Jandroković u ime Kluba HDZ-a tražio je stanku od 15 minuta prije početka glasanja o Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima sa zemljama članice Europske unije, a isto su tražili i klubovi SDP-a, HNS-a i Jadranka Kosor.

[dropcap]O[/dropcap]d samog početka našeg puta, otkad smo samostalna država, isticali smo želju da budemo dio EU, da se zemlja europeizira, tj. da istinski prihvati demokraciju i odbaci svaki totalitarizam. Dug put smo prošli, nije bilo lako, ali bili smo vjerodostojni i došli smo do cilja. Tu vjerodostojnost danas Vlada doslovno ubija ovim Zakonom. Nije čak toliko bitno tko će sve prekosutra doći uz Zagreb, bitno je i žalosno što je Vlada odustala od europskog ponašanja i prije nego što smo postali članica EU. Bojim se da to neće proći bez posljedica. Hrvatska neće biti uspješna i gospodarski razvijena dok se ne otvori autentičnoj vladavini prava. Bez vremenskog ograničenja Hrvatska je pristala izvršavati europski uhidbeni nalog i ne može sad odustati. Ako ovaj Zakon bude usvojen, to će značiti da je u Hrvatskoj izvršen udar na vladinu prava. Zašto Vlada ovo radi? Kažu da ovo rade zbog hrvatskih branitelja, ali znamo da nijedan branitelj neće biti izručen europskim zemljama. Ali, u Njemačkoj i drugim zemljama pripadnici Udbe su likvidirali hrvatske emigrante. Ovaj zakonski prijedlog vrijeđa zdravu pamet. To se ne da riješiti amandmanima, nije dovoljno samo glasati protiv. Ako ovaj Zakon danas dođe na glasanje, mi ćemo napustiti ovaj visoki dom, nećemo dati nikakav legitimitet ovom udaru na vladavinu prava. Što god danas napravili, mi nećemo u tome sudjelovati – rekao je Karamarko i sa stranačkim kolegama izašao iz sabornice.

U ime Kluba SDP-a Igor Dragovan rekao je kako se bespotrebno govori o jednoj osobi kao sinonimu za ovaj zakon:” Kad smo već kod toga, to su ljudi koji su bili najbliži suradnici onih koji su danas protiv ovog zakona, bili su suradnici pokojnog predsjednika. Moramo dopustiti da sve ovo riješe naši sudovi, to je naša obaveza”.

Nevjerojatno na koji način su u Saboru akteri vladajućeg režima branili svoj zakon o ‘Lex Perkoviću’, posebno ljubitelj ožujskog piva Damir Kajin, a koji su na kraju i donijeli, iako će, sasvim sigurno, prije ili poslije, Perkovića izručiti Njemačkoj. Naime, veseli Damir Kajin u svom nesuvislom govoru usporedio je komunistički režim s devedesetima, no, tako nešto se moglo i očekivati od čovjeka koji je izravno sudjelovao u zabrani koncerta Marka Perkovića Thompsona u pulskoj Areni. Bivši prijatelj Ivana Jakovčića, koga sada uspoređuje s mafijašem, naravno, ne može stati u istu, rečenicu s hrvatskim braniteljem budući kako su Kajina moralo mobilizirati da bi sudjelovao nekoliko dana u Domovinskom ratu.

Režim zapravo želi reći kako je ovo zakon, a koji će od izručenja Njemačkoj spasiti Perkovića, kojim se štiti hrvatske branitelje, iako se oni neće izručivati zemljama Europske unije budući kako je Hrvatska članica Europske unije i kao takva, budući da se rat  vodio u Hrvatskoj može, zatreba li, sama voditi sudske procese, Perković je nešto posve drugo, ubojstvo Stjepana Đurekovića dogodilo se u Njemačkoj i to je razlog zašto njemačko pravosuđe inzistira na izručenju udbaške hobotnice koja je operirala upravo u Njemačkoj, ali i ne samo u Njemačkoj.

tinolovka

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

SDA traži prekid gradnje Pelješkog mosta

Objavljeno

na

Objavio

Glavni odbor vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) u Bosni i Hercegovini u subotu je usvojio zaključak kojim od Hrvatske traži da prekine sve aktivnosti na gradnji Pelješkog mosta dok se ne utvrdi međudržavna granica kao i da revidira sklapanje ugovora s Republikom Srpskom o opskrbi plinom rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac novinarima je nakon sjednice tog tijela u Sarajevu kazao kako je jednoglasno usvojen zaključak po kojemu je “neprihvatljivo graditi Pelješki most na štetu teritorijalnog intergriteta i suverenita BiH”.

“Prije gradnje mora se ratificirati ugovor o granici BiH i Hrvatske koji je potpisan 1999. godine pri čemu most ne smije dovoditi u pitanje pravo BiH na pristup otvorenome moru. To nije neškodljivi pristup nego apsolutna sloboda kretanja i komunikacije”, kazao je Genjac dodajući kako u SDA sada očekuju da Hrvatska svojim djelima pokazuje da kao članica Europske unije u cjelosti poštuje međunarodno pravo.

Predsjednik Glavnog odbora SDA je kazao kako imaju naznake da će njihova stajališta temeljena na ranijim zaključcima Predsjedništva BiH poduprijeti i Europska komisija. “Očekujemo potporu Europske komisije nakon što su temeljito upoznati sa svim relevantim činjenicama i dokumentima.

Očekujemo da će Europska komisija zatražiti od Hrvatske da prije angažiranja odobrenih sredstava (za gradnju mosta) riješi sporna pitanja s BiH”, kazao je Genjac dodajući kako vjeruje da će uskoro stići takve najave iz Europske komisije.

Za sporazum između Hrvatske i vlasti RS o prenamjeni infrastrukture iz Slavonskog Broda u plinovod za opskrbu rafinerije nafte u Bosanskom Brodu Genjac je kazao kako je po svojemu sadržaju protivan međunarodnom pravu i interesima BiH. “Hrvatska to mora ispraviti i dovesti u sklad s načelima međunarodnog prava po kojima se takvi sporazumi potpisuju isključivo između država”, zaključak je Glavnog odbora SDA kako ga je predstavio Genjac.

Pelješki most više ništa ne može zaustaviti!

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Željka Mitrović Jurić: Moje je djetinjstvo zaključano u 1991.

Objavljeno

na

Objavio

Fotografija uplakane djevojčice u plavom kaputiću obišla je svijet: “Moje je djetinjstvo zaključano u 1991.”

Fotografija Željke Mitrović Jurić, uplakane djevojčice u plavom kaputiću koja je iz Vukovara potjerana 1991. godine obišla je svijet.

Tada šestogodišnju Željku Mitrović Jurić i njezinih četvero sestara i braće te majku srpski su okupatori nakon pada Vukovara odveli u logor u Srijemsku Mitrovicu, odakle su poslije prebačeni u Zagreb. U Zagrebu su kao prognanici živjeli više od deset godina, dok se kao povratnici nisu vratili u Vukovar.

Željka koja je danas majka osmogodišnje djevojčice napisala je knjigu pjesama “ Moja rijeka suza“ koju je predstavila u InMagazinu Nove TV gdje je gostovao i njezin brat Antonio Okreša s tamburaškim sastavom Allegro.

Tom se prilikom prisjetila što je proživljavala prije 26 godina.

„Taj period mog života je jako težak, moje djetinjstvo je ostalo zaključano u 91. Godini. Danas sam majka djevojčice od 8 godina kojoj je teško objasniti zašto sam ja tada plakala i zašto nemam druge fotografije iz svoga djetinjstva“, kaže Željka.

Ističe kako se u tim trenucima osjećala ljubav, zajedništvo i vjera u Boga

„Za vrijeme Domovinskog rata nisam bila u skloništu, već smo cijeli rat proveli u zgradi gdje su nas obilazili mnogi branitelji. Donosili su nam slatkiše i igrali se s nama tako da mi nismo osjećali taj strah rata.

“Imali smo zaštitu i branitelje te smo znali da će nas oni sačuvati“, kaže Željka.

Na naslovnici Željkine knjige nalazi se njezina osmogodišnja kći u istom kaputiću kojeg je i ona nosila prije 26 godina.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari