SDP traži da se briše Herceg-Bosna

4

Zastupnik SDP-a BiH Damir Mašić uputio je Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH zaključak kojim se zadužuje Vlada FBiH da u roku od 60 dana osigura brisanje svih nacionalnih prefiksa iz naziva javnih poduzeća.

“Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zadužuje Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da u roku od 60 dana, putem upravljačkih struktura u javnim poduzećima iz nadležnosti Vlade FBiH i poduzeća s većinskim državnim kapitalom, u kojima prava upravljanja vrši Vlada FBiH, osigura brisanje svih nacionalnih prefiksa iz njihovih naziva kroz odgovarajuće izmjene statutarnih i drugih potrebnih akata u tim javnim poduzećima te da o tome podnese pismeni izvještaj Parlamentu Federacije BiH.

Ovo se posebno odnosi na brisanje imena “nepostojeće paradržave” Herceg-Bosne iz naziva svih javnih poduzeća u nadležnosti Vlade Federacije BiH”, piše u zaključku.

Mašić je,kako prenosi Klix, naveo da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine još 2000. godine donio odluku o konstitutivnosti svih naroda u Bosni i Hercegovini na području cijele zemlje, a da u Federaciji BiH i danas postoje javna poduzeća iz nadležnosti Vlade FBiH i poduzeća s većinskim državnim kapitalom u kojima upravljačka prava vrši Vlada FBiH koja u svom imenu sadrže nacionalni prefiks.

Kao primjere je naveo poduzeće “Hrvatske telekomunikacije Mostar” ili poduzeća koja pored nacionalnog prefiksa imaju i ime nepostojeće paradržave “Herceg-Bosna”, poput poduzeća “Elektroprivreda hrvatske zajednice Herceg-Bosna”.

“Smatram da je krajnje vrijeme da se neprimjerena imena tih poduzeća, čiji su vlasnici praktično svi građana FBiH, promijene”, naveo je Mašić.

Željko Raguž: HVO i Herceg Bosna su jedini sigurni instrumenti opstanka Hrvata u BiH

facebook komentari

 • Deja_vu

  Može,ali prvo nek Željko Komšić promijeni nacionalnost on je Bošnjak a ne Hrvat,nek se izbrišu imena ulica i mostova po begovima,pašama,sultanima,maršalima, nek se Armiji republike BiH briše ovo republika,nek se svi koji su se izjasnili na popisu kao Bosanci nek mijenjaju nacionalnost, promijeniti ime bosanski jezik u bosanskohercegovački jezik itd.

 • Istina

  SDP treba lustrirati.

 • EMINƎM

  Udarili na Herceg-Bosnu poturice i komunisti, između tih okupatora nema nikakve razlike

 • Agromentum

  Stani ti medo! Ne može u “federaciji” vrijediti jedno, a u tzv. RS-u nešto drugo. To bi značilo podjelu zemlje. Budući da su Srbi veći konstitutivni narod, zar ne bi bilo bolje da se kod njih najprije izbriše sve gdje stoji “srpska” i sl. ?