Pratite nas

Hrvatska

SDP traži ostavku Bandića, a Marinu Lovrić Merzel mjesecima su štitili

Objavljeno

na

Odnos prema sisačkoj županici najveći je argument za zagrebačkog gradonačelnika

Ostavka ili ne, i nije neka moralna dvojba za Milana Bandića ostane li u zatvoru jer ima pokriće koje mu je SDP dao. Nema razloga da ono što je vrijedilo u slučaju Marine Lovrić Merzel ne vrijedi i za njega. Štoviše, DORH ne tereti Bandića da je ijednu kunu uzeo za sebe. Šteta jest gotovo dvostruko veća, ali u odnosu na proračune Zagreba i Sisačko-moslavačke županije, slučaj Lovrić Merzel puno je “teži”. I to što je Zagreb politički važniji ide Bandiću u prilog jer traži obzirniji odnos prema ograničenju slobode gradonačelnika Zagreba.

Josipovićev poziv

No, skrupulozniji je bio odnos prema Lovrić Merzel! Kao županica je bila pod istragom zbog  trošenja javnih 180.000 kuna na privatne fešte, a u istražni zatvor je otišla mjesec poslije.

Argument za nove izbore u Zagrebu je i što Lista Milana Bandića na sebe preuzima, tumačio je komentator Jutarnjeg lista, jednaku političku odgovornost kakvu bi preuzeo HDZ da je stao iza Ive Sanadera, a SDP da nije “na vrijeme” isključio Lovrić Merzel. Ali, Sanader je izbačen prije istraga jer je zapravo najavio stranački puč. A odnos SDP-a prema Lovrić Merzel najveći je argument protiv ostavke Bandića.

Kad je Jasmina Jovev izašla s optužbama protiv županice, premijer Milanović pokušao ju je “kompromitirati” kazavši da je na lokalnim izborima bila angažirana za protukandidata kako bi Lovrić Merzel ostala bez posla. ­­Na sumnje da je županica javni novac koristila kao privatni, premijerov je stav bio da će se o njezinu slučaju očitovati kada bude podignuta optužnica. “Uz dužno poštovanje prema DORH-u, svaka stranka mora zadržati svoju autonomiju”, obrazložio je. Čak i na vijest o proširenju istrage branio je Lovrić Merzel novim kriterijima DORH-a: “Kao građanin i političar to pozdravljam, ali ako se DORH bude bavio time, imat će puno posla u Hrvatskoj.” I Petar Pripuz ima isti stav kad kaže da će istražitelji morati obraditi 300 (grado)načelnika koji rade isto. Na vijest o uhićenju Bandića, premijer je u Bruxellesu rekao da je to sramota za Hrvatsku.

Štoviše, kod Lovrić Merzel inzistirao je na utvrđivanju odgovornosti u Poreznoj upravi te se vadio kako je u nadležnosti konvencije stranke, a ne u njegovoj da je ukloni iz Predsjedništva SDP-a. SDP-u je olakšala sama Lovrić Merzel davši ostavku na stranačku dužnost devetog dana u istražnom zatvoru. A što se dužnosti županice tiče, esdepeovci su i tada govorili da je to njezina osobna odluka. Premijer je, uspoređujući dva slučaja, rekao da Željko Sabo ima tri optužnice, a Marina Lovrić Merzel samo istragu te je odbijao reći bi li on podnio ostavku na njezinu mjestu.

Predsjednik Ivo Josipović 12 dana nakon uhićenja Lovrić Merzel, osvrćući se na sporne procjene nekretnina, ohrabrivao je dužnosnike i članove uprava da ne budu uplašeni mogućim optužbama te pozvao političare i javnost da ih zbog takvih odluka ne etiketiraju. Slobodan Ljubičić i Pripuz nisu ga poslušali, kako se može zaključiti iz njihovih iskaza, pa su ipak završili u zatvoru.

Vidovićev izuzetak

Jutarnji list, koji sada traži Bandićevu ostavku, nakon uhićenja Lovrić Merzel objavio je “pet spornih točaka zbog kojih Vlada drži da je DORH krivo postupio”. U jednoj je citiran stav izvora iz Vlade: “Neki u DORH-u žive u svom svijetu i bez puno razmišljanja traže mjere pritvora. (…) Marinu Lovrić Merzel se tereti isključivo na osnovi drugačije procjene.” I ministar poduzetništva Gordan Maras tada je govorio kako bi nakon Porezne uprave i DORH trebao objasniti spornu procjenu. Sada Maras procjene DORH-a ne dovodi u pitanje, već traži da Bandić podnese ostavku!

Jedini koji je u SDP-u rekao da je uhićenje Lovrić Merzel sramota za stranku bio je Davorko Vidović, i taj je stav ponovljen 22. srpnja kad je u Sisku, gotovo četiri mjeseca nakon uhićenja, županica izbačena iz stranke. I to dan nakon što je objavljen iskaz Željka Žužića da joj je dao 100.000 eura mita. Vrh SDP-a zapravo se nikad nije jasno ogradio od Lovrić Merzel. SDP-u bi dobro došli novi izbori u Zagrebu, ali opterećuju ga baš dvostruki kriteriji.

Večernji list / Foto: Pixsell

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

VUKOVAR – Komemoracija kod Veleprometa

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila, započelo je  obilježavanje dana sjećanja na žrtve ubijene na tome mjestu.

Podno spomen ploče položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a misu zadušnicu služi će povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, velečasni Stanislav Šota.

U hangarima u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.

Prigodnim programom “Ovčara, vječna rana” te polaganem vijenaca i paljenjem svijeća obilježit će se i 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari nedaleko od Vukovara.

U Župnoj ckrvi Kraljice mučenika bit će služena misa zadušnica za žrtve s Ovačer.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad-to ste vi” Vukovarci će se prisjetiti na Ovčari ubijenog ratnog izvjestitelja i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, čime će i završiti program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

VELIKO FINALE: Državni vrh zasad skloniji izraelskom F-16, ali Gripen spušta cijenu

Objavljeno

na

Objavio

Amerikanci i Grci otpali – Izraelci i Šveđani ostali u užem izboru na natječaju za kupnju hrvatske borbene eskadrile

Švedski proizvođač SAAB uz potporu švedske vlade odlučio se na završno lobiranje i uvjeravanje hrvatske strane da je izbor njihova Gripena JAS 39 C/D za novu borbenu eskadrilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) jedini racionalan izbor.

Pa je, na prilično iznenađenje, “u zadnji čas” na studijsko putovanje u Švedsku pozvao i novinare desetak hrvatskih redakcija koje je potom primio sam vrh kompanije, čak i vlasnik iz moćne obitelji Wallenberg te ministar obrane Peter Hultqvist, piše Večernji list

Prošlo je mjesec i pol dana od kako su u Ministarstvu obrane otvorili četiri pristigle ponude, a prema najavama, vrednovanje tih ponuda, posao koji rade razna stručna povjerenstva u MORH-u, trebao bi biti završen do 30. studenog, kada bi trebalo biti objavljeno čija je ponuda najbolja za Hrvatsku.

Premda se detalji još ne mogu saznati, neke su se informacije u proteklim tjednima počele probijati u stručniju javnost tako da se brzo saznalo kako su dvije ponude – ona najskuplja iz SAD-a, koji je ponudio potpuno nove lovce F-16 blok 70/72 koji su samo korak do aviona 5. generacije, te ponuda iz Grčke koja nudi već islužene F-16 blok 30 – pale u drugi plan.

Američka je ponuda navodno skupa, a Grčke rabljene F-16, premda su navodno najjeftiniji, trebalo bi još modernizirati.

Ostaju u finalu, ako je vjerovati “dobro upućenima”, dvije ponude, ona izraelska, za njihove ponajbolje rabljene lovce F-16 Barak, te švedska koja nudi potpuno nove Gripene Jas 39 C/D.

>>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Što će u novu eskadrilu: F-16 Barak ili Gripen?

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari