SDPu je nužan proces demokratizacije i sučeljavanja s prošlošću

21

Sučeljavanje s prošlošću je sučeljavanje s vlastitom, nacionalnom poviješću, primjerice iz doba  totalitarizama, koji su grubo kršili ljudska prava u najširem smislu te riječi. Posebice se to odnosti na genociddemocidholokaust, krivnje za rat, zločine protiv čovječnostirasizam, i sustav represivnog doušništva. U užem smislu pojam označava i zaključke koji su izvedeni iz iskustva na političkoj i kulturnoj razini. Termin se također rabi kao skupni naziv za aktivnosti kojima društva koja se temelje na demokraciji i poštivanju ljudskih prava, obrađuju sučeljavanje s počinjenim zločinima iz prošlosti u doba diktature i totalitarizma..

Proces  otvorenog i javnog sučeljavanja s prošlošću temelj je neopterećene budućnosti  naroda koji u svome tkivu ne želi kancerogene zametke budućih sukoba zbog neobjektivog tumačenja prošlosti.

 U razdoblju bolnog izvlačenja iz komunističkog totalitarnog sustava Hrvatska je preživjela velikosrpsku  agresiju i otvoreni rat.  Ratnih godina, dok je  suverenistička mladost krvarila na bojišnicama,  jugofilna vrhuška se  uhljebila u medijskim,političkim strukturama i udrugama civilnog društva. Odmah su krenuli kukati i pucati iz svih oružja u nedostatke hrvatske demokracije.  U takvim okolnostima, nehotice su učinili dugoročno dobro HDZ-u, jer se isti pod udarom kritika postupno dodatno demokratizirao i  sučelio s posljedicama negativnih perioda hrvatskog nacionalizma kroz povijest. .

 Grijesi i zločini komunističkog sustava lukavo su trebali biti kamuflirani pod antifašizam, zaboravljeni i neosuđeni.

SDP, pravni i ideološki sljednik SKH uspio je krivotvoriti stvarnost i prošlost.  Zbog pristranih kritičara i jugofilnih prokomunističkih struktura, u nedostatku objektivne analize, kroz godine je izrastao u sve čudovišnijeg kljunaša (političkog,povijesnog i ideološkog), usvajajući  i neke po Hrvatsku antisuverenističke odlike. Danas te odlike opravdano povezujemo s naslijeđem ORJUNAe ( Organizacije jugoslavenskih nacionalista).  Apsurdna i autodestruktivna pojava osmišljena je kako bi se kao temelj demokratske Hrvatske podvalilo komunističko naslijeđe. 

 U  procesu demokratizacije i sučeljavanja s prošlošću SDPa  presudnu ulogu će igrati novinari svih profila. Njihov konačno kritički pristup stanju demokratske svijesti u SDPu može osigurati da čudan jugofilnokomunističkoliberalni križanac  dobije suvremene socijal demokratske temelje, poželjne u svakom društvu.

Promatranje  SDPovih konferencija za medije znalo me ostaviti u čudu, bez teksta. Pred Milanovićevim egom (ili nečim drugim) novinarske usne ostajale su bez glasa, bez pitanja, unatoč stotinama upitnika  koji su jecali iz svakog kutka obrađivanih tema. U gomili stranačke i ideološke sljedbe čitalo se samo zadovoljstvo.

 Dok se Milanović dičio pseudo- demokratskim iskoracima SDPa, pred njim su  odstranjivani mnogi dužnosnici stranke bez ikakove krivnje,  (Picula,Antunović,Vidović….)  Jednim potezom vođe brisani su  stranački ogranci, gradske i županijske organizacije… U naletu neurotičnog nadahnuća Milanović se „proslavljao“ cijelom plejadom  nesuvislih, uvredljivih  i nacionalno štetnih izjava trajno  zabilježenih  pod mrežnim terminom „Zoranizmi“. Uz klicanje stranačkih masa.

  Vrhunac „kreacije“ bilo je  postavljanje moralnih visinskih ljestvica  koje su  preko noći,  mijenjale broj prečki, ovisno o predsjedniku omiljenom ili neomiljenom liku.   Svoj dijabolični klimaks  su doživjele na Mladenu Pejnoviću i sličnima koji  nose minimalno 16 milijardi  razloga za razgovor s institucijama države. Tako je utvrdila Državna revizija.  I takav opasan scenarij  vodstvo stranke je  nagrađivalo Milanovićevim  mandatima na čelu stranke.  Bez pokušaja kritike.

Pomalo zaboravljeni PRVI podpredsjednik SDPove vlade,  Čačić, prolazio je  kroz i ispod ljestvobarijere , unatoč  desetke milijuna teškoj gospodarskoj muljaži i  desetke milijuna teškom poreznom dugu poduzeća, koje je stručno rasturao, pa je sve palo u zastaru!  Za  mainstream  novinare -kao nikad otkriveno –unatoč objavljenoj knjizi o „velikom poslovnom uspjehu“ Radimira Čačića.

 O Milanovićevoj pseudodemokraciji svjedočio je  i Zlatko Komadina, kojemu je  ukinut pristup bazi podataka članstva, te mu je tako onemogućeno elektronsko i telefonsko komuniciranje s članstvom u kampanji. Slabašni  otpor brzo je utihnuo pod medijskom mrežom. Linić je nakon političke dekapitacije ukazao na poduži popis nedopustivih,  i kaznenih djela pod ravnanjem Zorana Milanovića. Stranačko vodstvo je prešutjelo. Mreža unutar DORHa i pravosuđa se pobrinula da optužnice  nikada ne budu pokrenute, dok sva nedjela,  uigranim modelom ne padnu u zastaru.

Upetljalo se u priču i obiteljsko naslijeđe, brat Krešimir koji je javno  bratovim imenom ucjenjivao i dobivao poslove,   široki angažman supruge Sanje,  milijunski eurski krediti  bez adekvatne hipoteke…. (podsjetit ću da je „autokrat i diktator“ Tuđman bio doslovno razapinjan zbog nepodopština unuka ).

 Politička papazjanija  je poput lošeg, znanstveno fantastičnog filma klizila pored gledatelja i  bez  ozbiljnih  reakcija mainstream medija. Stranačko vodstvo je i dalje šutjelo diveći se Milanovićevim  oratorskim eskapadama.

 Korištenje laži nije velika novost u politici.  Ali način na koji je Milanoviću polazilo za rukom lagati bez posljedica i bilo kakvog propitkivanja mainstream novinara je jedinstven dokaz njegovih „magičnih“ moći.  Vodstvo stranke je klicalo svakoj.  Istaknut ću samo nekoliko  frapantno prešućivanih:

1.)„Dajem Vam riječ,tako mi Boga, neću se osvrtati ni na to što je bilo ranije. Uprijet ću svoje … snage u to da u raspravama ne upirem prstom u one koji će biti opozicija……..predbacujem što su radili njihovi prethodnici. To je jalovo,nekorisno i loše za Hrvatsku.“ iz nastupnog saborskog govora Zorana Milanovića, 23.prosinca 2011.

Tako je zborio Zoran Milanović zaklinjući se Bogu i hrvatskom Saboru. Ne sjećam se da je itko  propitkivao laž proizašlu iz zakletve u skoro svakom Milanovićevom nastupu.

 2.)    „ Nismo ništa obećali“ ponavljao je  premijer Milanović. Tu bi svako  pitanje o Planu 21 prestajalo.

 3.)    26.lipnja 2014. Milanović,Vesna Pusić i MVEP se   oglušuju na javna i službena upozorenja da traje screening Srbije u poglavlju 23. i 24., te da je vrijeme nešto poduzeti kako bi srbijanski pokušaj regionalnog žandarmiranja suzbili.  Unatoč oj prigodi nisu učinili ništa  kako bi u mjerila uvrstili jasan međunarodni pravni problem. Novinarska znatiželja je opet pokleknula. U 2016.  „magičar“ uspijeva uvjeriti velik dio auditorija kako je za  hrvatski debakl pred srpskim ulaskom za pregovarački stol isljučivi krivac HDZ/MOST.

 4.)    Bjesomučni nasrtaj na žrtvu Vukovara, vladinim kršenjem javnih nadležnosti, teškim kršenjem čl.8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, policijskim terorom i do tada neviđenom antisuverenističkom kampanjom, odnio je jedan život i SDP duboko zavadio s dragovoljcima i braniteljima DR.  Otpor je artiluliran kroz Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. Tek je Odluka Ustavnog zaustavila nasrtaj, dajući za pravo dragovoljcima i suverenistima. I taj demokratski masakr, pod palicom ZM i sudjelovanjem svih stranačkih struktura, ostao je neosuđen i  medijski zaboravljen.

 5.)    Količina  laži i povijesnih falsifikata koju su stranački pripadnici izgovorili tijekom dijabolične akcije pravosudne zaštite udbaških zločina, popularno nazvane Lex Perković, razotkrila je monstruoznost komunističke,zločinačke podvale Hrvatskoj.

 Nulta točka prijepora u sučeljavanju s prošlošću  jeste proces pretvorbe i privatizacije. SDPova zaštita i prikrivanje komunističkih struktura koje su proces započele 1998. te u njemu vrlo „uspješno“ sudjelovale mora prestati, ukoliko SDP kao stranka želi opstati.

Rezultati izbora otvaraju  mogućnost da SDP i strateški krug pristalica konačno pokrenu proces demokratizacije i sučeljavanja s prošlošću unutar svojih redova. Proces će za mnoge  a posebno za širi sustav umreženih biti  bolan.Trebaju shvatiti i stvarno prihvatiti nekoliko točaka. Žive u demokratskoj Hrvatskoj. Jugoslavija je zasluženo odumrla. Temelj demokratske i suverene Hrvatske je Domovinski rat.Komunistički sustav je bio zločinački totalitaran. Zločine komunizma treba istražiti i osuditi a žrtve verificirati. Komunističke arhive konačno moraju otvoriti.

 Kad stranka  prođe kroz proces demokratizacije, postat će mogući temelj, za svako društvo poželjnih, socijal-demokratskih stremljenja.  Do tada ostaju zatvoreni u jugofilnom hotelu krivotvorene i fabricirane prošlosti dok „hodnicima“ odjekuje:

 You can check- out any time you like, but you can never leave!“

Željko Maršić-Zenga

 p.s. riječ magija na mjestima za  riječ čarolija također svjedoči o potrebi predmetnog procesa.

facebook komentari

 • Omnes Omnibus

  Nemaju, a nikad ni nisu imali jednog jedinog covjeka sposobnog za sučeljavanje sa svojom kriminalnom prošlošću i istom takvom sadašnjošću.

 • Sivooki

  Zar jedan Komadina, Ostojić ili blijedi Picula…? Samo državnik čvrstoga kova…ali taj onda ne bi ni bio u SDP-u.
  Btw, takvoga možda tek na vidiku…

 • Maks

  Milanovic bi odavno bio otpisan da nije Boze Petrova i Cuprije!!! Ovu tijesnu pobjedu ili poraz orjune mozemo pripisati jedino korekturama medija koje je progurao Karamarko preko svojih ljudi. Popina Pjetlov je spasio Ostojica i njihov represivni aparat, spasavat ce i dalje , umjesto Milanovica orjunaski mediji podrzavat ce jedino sto im preostaje – Mesicevu Cupriju , bitka se nastavlja. Vazno je ne padati na kvazi desnicu , kvazi desne novinare koji podrzavaju cupriju, kvazi popove, kvazi “desne udruge , oni su za Ostojica a stvarna vlast je represivni aparat , korumpiran kakav je najbolje im odgovara. Do sad su iz pragmatike potjerali “lustraciju jer to su “podjele, domoljublje se gotovo i ne spominje, nema zastava u kampanji , Petrov i Cuprija svjetonazora slave pirovu pobjedu.

 • Maks

  Imaju oni Orepica i druge podrepine, ti su gori od nabrojanih. Prati pregovore i bitku za represivni aparat.

 • Sivooki

  A, pratim. Najgore što bi se moglo dogoditi je ponavljanje scenarija pregovora s Mostom u kojemu oni čupaju sve i svašta.
  Plenković ima i druge opcije.
  Ovi su najgori.

 • Maks

  S Cuprijom ili HNSom , velika koalicija – nema tu razlike osim fotelja koji bi dobio most, Orepic, Vrdoljak, Pupovac to je jednako. Koplja ce se lomiti oko udbaskog represivnog aparata – ovih “7 zahtjeva su mostova dimna zavjesa i popovanje kako bi dobili simpatije desnice .

 • EMINƎM

  komunizam je osuđen da mora odumrijeti, drugovi to moraju konačno shvatiti,

 • EMINƎM

  Mogu se mostovci skrivati iza botova koliko god hoće. Udbaška gradnja ćuprije vidljiva je iz daleka.

 • Maks

  Ti botovi su i iz UiO, pokoji “admin, nisu to samo mostovci . Eno Zeljka proba proturiti i Oreskovica u novu vladu .

 • EMINƎM

  nema proturanja, zbog čega su se ponavljani izbori, pak ako do toga slučaja slučajno dođe sljedeći koji nestaje scene je upravo tvrdoglavi vođa mosta Petrov ili čiji je već 😉

 • kvaternik

  nisu sposobni ni za to!

 • Maks

  Jak je to sistem “iza, crveni moraju braniti most jer on im je jedini preostao – za nove izbore krivit ce HDZ probati opet nerjeseno pa nametati Oreskovica ili nekog slicnog.

 • EMINƎM

  Orešković preći preko ovog mosta neće !

 • cleuna892

  Procatah danas negdje,da bi HDZ suradnju s MOST-om,trebao uvjetovati odlaskom Boze Petrova.

 • Maks

  Bio sam malo na portalu narod , zeljkini “admini brisu sve protiv Oreskovica , ne da se vranica i jos neki 🙂 Vrana ima najbolji komentar , bili ga skinuli pa vratili nazad – jadni primitivci .http://narod.hr/hrvatska/prof-matko-marusic-mostu-pripadaju-35-ministarstva-a-oreskovic-trebao-biti-potpredsjednik-vlade

 • Sivooki

  To bi bilo ono pravo.
  Nesnosan je.

 • cleuna892

  Iako ne mogu smisliti novinara koji je to napisao,ovaj put moram priznati da se slazem s njim.Ali opet,tu se ponovno javlja moja zabrinutost zbog hvale koju lijevi novinari iskazuju Plenkovicu.

 • Sivooki

  Slažem se.
  Ipak pričekajmo.
  S kopunom koji je srušio mog predšasnika ne bih nikad u dealove kao da se ništa nije dogodilo…
  Ponajprije, to pokazuje kako pljujem po svojima, bez obzira kakvi su, pa tako pljujem i po sebi.
  Drugo, s Božicom se ne pregovara ako u džepu nemaš asa ili drugu opciju. Pokazao je tko je i čiji je.

 • cleuna892

  Ako i ovaj put HDZ pristane na ucjene i bude davao ustupke MOST-u,kao sto im je davao prilikom sastavljanja prethodne vlade,nije ni zasluzio da bude na vlasti.
  Pa oni su prosli put dosli na vlast koju nisu konzumirali samo zato sto su pristali na njihove ucjene.Ako dobiju izbore a ne preuzmu vlast,cemu onda uopce izbori.To je za mene zayebavanje vlastitih biraca i treba ih kazniti.

 • Sivooki

  Mislim isto.
  Imaju mogućnost birati.
  Sljedeći put neće više imati priliku.
  Mislim da ću prestati gledati vijesti. Čisto trovanje uma i duha i ponižavanje normalnih ljudi – ako pristanu na ucjene ovih pik-zibnera iz udbine kuhinje, onda znam koji im je plan.

 • kršni

  Točno, i mene je obrisao!