SDSS bi mjesto pomoćnika ministrice kulture

37

HDZ i SDSS ovih dana intenziviraju pregovore o tome u kojim će ministarstvima predstavnici srpske nacionalne manjine dobiti mjesta državnih tajnika ili pomoćnika ministara, a SDSS, kako neslužbeno doznaje Večernji list, traži među ostalim i jednu takvu dužnost u Ministarstvu kulture.

Osim kulture, SDSS želi imati državnog tajnika ili pomoćnika ministara u resorima obrazovanja, regionalnog razvoja i fondova Europske unije te poljoprivrede. Plus visoku poziciju u Državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Očekuje se kompromis

Još se ne zna kakav je stav HDZ-a prema tim preferencijama SDSS-a, no SDSS svoje zahtjeve za resor kulture i prosvjete argumentira pismom namjere Vlade RH nakon Erdutskog sporazuma, gdje su ministarstva kulture, unutarnjih poslova, pravosuđa i prosvjete izrijekom spomenuta kao četiri resora u kojima predstavnici srpske etničke zajednice iz istočne Slavonije imaju pravo na imenovanja na dužnosti ne niže od pomoćnika ministra. Dio HDZ-ovaca smatra da je Erdutski sporazum, kao i prateće pismo namjere Vlade, proveden i da spomenuta prava nisu vječna.

O tome hoće li Plenkovićev HDZ i Vlada udovoljiti SDSS-ovu zahtjevu u resoru kulture tek će se ovih dana odlučivati. – Sve to je još uvijek predmet razgovora – kaže jedan upućeni HDZ-ovac, koji je želio ostati anoniman. Drugi visoki dužnosnik HDZ-a kaže da svi na takve razgovore dođu s maksimalističkim zahtjevima, ali uvijek se apetiti smanje tijekom samih razgovora pa stoga očekuje i kompromis sa SDSS-om o dužnosničkim mjestima.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović kaže da nije upoznat sa sadržajem tih razgovora, ali pristao je komentirati našu neslužbenu informaciju da SDSS traži dužnosničko mjesto u Ministarstvu kulture, gdje je, uostalom, svojedobno i imao svog predstavnika, Čedomira Višnjića, na mjestu pomoćnika ministra.

Sanaderova praksa

Smatram da to nema smisla, ali ne odlučujem ja o tome. To je na tragu modela kakav je postojao u vrijeme Vlade premijera Sanadera i, čini mi se, premijerke Kosor. Ne znam sadržaj tih dogovaranja, ali svaki akter ima legitimno pravo postaviti takav zahtjev, kao što je legitimno pravo da ga drugi akter prihvati ili ne prihvati – kaže Hasanbegović.

Dužnosnička mjesta propisana pismom namjere Vlade RH nakon Erdutskog sporazuma uglavnom su se poštivala i u vrijeme Račanove vlade, kao i u dva mandata premijera Sanadera, no ta praksa je nestala u mandatu premijera Zorana Milanovića.

Nekadašnjeg pomoćnika ministra kulture Čedomira Višnjića HNS-ova ministrica Andrea Zlatar imenovala je posebnim savjetnikom i članom Upravnog vijeća Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata (HMDCDR). Ministar Hasanbegović ukinuo mu je dužnost savjetnika ministra, vratio ga u neku od uprava unutar ministarstva te razriješio iz Upravnog vijeća HMDCDR-a, piše Večernji list.

facebook komentari

 • Saga

  Hrvatska… zemlja čudesa.

 • Ivanita

  S obzirom da još ima onih kojima treba otvoriti oči, nadam se da će Sanad…ovaj, Plenković ispuniti želju Pupovcu. Po mogućnosti da to bude neki abolirani. Pa kad Hrvati neće milom progledati tj. kad im se lijepo objašnjava i crta, možda budu silom otvorili okice. Za stranačke vojnike ne sumnjam da će naći opravdanje, čak štoviše da će i Hasanbegovića pozivati da se oglasi i zaustavi “hajku” na sirotog Plenkovića i hdz.

 • Maks

  Plenkovica mozemo zahvaliti cupriji , onima koji su podrzavali cupriju i rusili Karamarka, medju tim “domoljubima jesu i UiO i njihov portal.

 • Maks

  Meni izgleda da ce sve biti drugcije nego misle skeptici…

 • bakran

  Ma svašta. Tu zmijsku rulju treba poglavito držati dalje od resora kulture i obrazovanja. Tu oni i skaču jer indoktrinirati, indoktrinirati; to im je političko poslanje.

 • Saga

  🙂

 • Agromentum

  Možda bi se prije moglo reći “zemlja urnebesa” – u ovom slučaju, kad se pogleda kako Srbi najprije stvore kaos da bi došli do svojih ciljeva. A jest i zemlja čudesa, svuda u svijetu se mogu krstit’ i nogama i rukama, ako pogledaju koje privilegije uživaju kod nas manjine ili bolje reći političari koji ih “predstavljaju”.

 • Krugoval

  To je Pupovčov dimni zastor. On je ionako postavio cielu Vladu.
  Sada postavlja i državne tajnike.
  Njegova želja je zapovied za slugu PlenkYUa.

  Bio bi red da mi Hrvati dobijemo kojega državnog tajnika.
  Neka bude barem jedan koji se ne će klanjati Pupovcu.

 • srka

  Guten jutro!
  Mic po mic sdSS-ovci kolo vode i voditi će ga…kak izgleda!?
  Gdje su sada oni kritičari gosn. Karamanka!?
  Gdje!?
  by Srka®

 • Agromentum

  Dobro Morgen! 🙂
  Politika kao odgovorna zadaća se ni u kojem slučaju ne smije voditi po nekim kvotama nego po sposobnostima. Na zapadu se govori više o kvotama žena a kod nas o nekim kvotama manjina. Dolaskom i izborom KGK i Hasanbegovića u prve redove, dokazali smo da smo kulturan, kultiviran i napredan narod. Ali nema nikakvog razloga da dajemo potporu nekima koji Hrvatsku ne smatraju svojom domovinom nego žive u očekivanju da im se bolesni snovi ispune.

 • Maks
 • Maks

  Sago, ja bi ovima sto su napadali Karamarka zabranio da se mjesaju u politiku, Ivanita to nije ali ovaj “krugoval i neki drugi!!! Puno njih zuji o “stranim silama i njihovim sluganima , nisu shvatili da su Hrvatsku preuzeli jugoslavenski udbo tajkuni, srbski i “rvatski , nisu shvatili da napadima na Merkel, NATO, EU prikrivaju prave lopove i profitere. Prava vlast i udba su “hrvatski tajkuni , Perkovic – Mustac su samo sitni kriminalci . Tajkuni su jugoslavija – svi zajedno sve preuzeli- po njima treba mlatiti a ne po Merkel, Nato i sta ti ja znam…. Roglic vec trazi oslobadjanje od poreza i poticaje da investiraju u Slavoniju – to ovi koji se bore za “ZDS ni ne primjete . Uvozni loby je unistio Hrvatsko selo da bi se obogatio sad hoce kasirati da bi nesto popravio – u Srtbiju investiraju milijarde Eura samo tako – a srbski kod

 • Saga

  Maks, ne možeš nikomu zabraniti da misli i piše drukčije. Samo nas nekolicina je prepoznala T. Karamarka kao nešto dobro u hrvatskom političkom neredu.
  Čovjek je podignuo stranku iz pepela, dobio pet uzastopnih izbora, doveo nam gospođu Grabar Kitarović koja je uza sve mane (a nakon one dvojice veleizdajnika) postala Predsjednicom, doveo i branio Zlatkića do zadnjeg trena od ćuprije, stranih pritisaka i onih iz redova vlastite stranke, prvi od političara na predizbornim skupovima spominjao nužnost lustracije…
  On jest radio za dikobraza, ali baš zato nam je bio potreban. Znao je kako rade ti i takvi umovi i mogao se je nositi s njima. Ali, uništili su ga ljudi iz vlastite stranke kojima je vjerovao.
  Ovako razmišljamo ti, ja i još samo malo drugih…

  Krugoval je pametan i obrazovan čovjek i odličan komentator. Ne voli Karamarka, HDZ ni Predsjednicu i to nikad nije krio. Ja se glede toga ne ću nikad složiti s njim, ali mi ne pada napamet braniti mu da svoje mišljenje iznosi. Što misliš, kolikima nas dvoje (i oni slični nama) idemo na živce? Vjerojatno mnogima.
  Hoćemo li promijeniti mišljenje i treba li nam zabraniti pisati? NE! 🙂

 • Paulaner Paulaner

  Maks,ne zavaravaj se kako su Perkovic i Mustac sitni kriminalci. Naprotiv,oni niti su sitni,a niti nebitni. Vjeruj mi iza puno tajkuna i onih koji vedre i oblace u Hrvatskoj,stoje upravo njih dva. Osobito Perkovic.
  U njihovom vlasnistvu neces naci firme,oni nemaju nista uknjizeno na svoje ime ali su ipak vlasnici.

  “Zali boze,da su Hrvati naivni i uopce nisu svjesni sto znaci ova presuda i kome se presudilo” .- rece jedna njuska nakon presude u Münchenu.

 • Paulaner Paulaner

  I sto je stao uz Brkica kada je trebalo makar i na svoju stetu,o Karamarku govori jako puno. Covjek koji je imao karakter i koji se nije libio primati udarce kako bi zastitio svoje bliske ljude.
  A sto Brkic uradi? Postupi kao najveca fukara!
  Nacekati ce mo se mi na novog Karamarka, ja bi vristala od muke,kada vidim koliko je narod slijep pored zdravih ociju.

 • Istina

  Hrvatska je zemlja u kojoj jedna nacionalna manjina odlučuje tko će formirati vladu, tko će biti ministri u vladi, pomoćnici i sl. Srbi u Hrvatskoj imaju gotovo sve ono zbog čega su napali na Hrvatsku, jedino nemaju naziv “VELIKA SRBIJA”.

 • cleuna892

  Ovo je samo prva stavka “na racunu” koji ce Pupovac ispostaviti za dobivanje njegove naklonosti novoj Vladi.U narednom periodu slijede izjave o “bezuvjetnoj podrsci Srbiji u pristupanju EU”,ponovno postavljanje (cim prodje godisnjica) cirilicnih ploca u Vukovaru,odlazak na noge cetnickoj vladi u Beograd i stare fraze o “zaboravljanju proslosti i okretanju buducnosti” a da se uopce na dnevni red ne stave sve obveze koje Srbija mora ispuniti u svom pristupanj EU i na kraju zajednicko lomljenje pogace uz “Hristos se rodi”!

 • srka

  Hahahaha…dobar!
  A posebno ova sa “domaću pogaču”.
  Ma’l humora a’l u srijedu.
  🙂
  by Srka®

 • srka

  Po mojim stručnim promatranjima…samo gospon Karamanko te polit elita po njegovom sustavu…bila je u stanju istinski ispraviti povijesne pogreške te nepravdu u HR ali i izmedju HR i BiH…a’l eto…”viša sila”…ne da!?
  by Srka®

 • Tyrex Rex

  Upravo tako her Srka . Dobra su ti stručna promatranja .

 • srka

  🙂
  Dr.Mr.stručnjak.
  by Srka®

 • Tyrex Rex

  MR dr. sci. ,Vkv ..mr. sci. dijagnostika

 • cleuna892

  Napokon,da se i nas dvojica u necemu slazemo.

 • Maks

  Ne zabranjujem ja nikom drugcije misljenje nego sto niko ne primjeti tajkune koji stoje iza svega zuje o “stranim silama i njihovim sluganima, tim odvracaju paznju od Roglica, Tedesija, Gregurica… – pola floskula preuzeli od Josipovica a i komunjare su tako govorile, bratski “Warschawski pakt! Krugoval ima svoju opciju i zadnje misli , mene njihovo strancarenje ne zanima, mene zanima Hrvatska, nikakve hspenjare , sdpenjare pa ni hdzenjare ako ne valjaju – uzimi ono sto je momentalno najbolje za drzavu i to je to.

 • Saga

  Ne ljuti se, nemaš razloga. 🙂

 • Maks

  Perkovic i Mustac su samo pijuni koji su radili prljave poslove , za nas “veliki jer su zasticeni! Prava udba su ti tajkuni – Tedesi, Todoric, Raic, Koncar , Spiljak, braca Karici, Miskovic , Greguric – ti su zgrabili kapital bivse yu , oni su i danas zajedno i “dele bratski!!! Tajkuni su ti unistili hrvatsku ravnicu da bi kupovali po Srbiji BiH i po zapadnom balkanu, nas truju jeftinim i iseljavaju!

 • Maks

  Ja se ne ljutim , na vas ovdje tako i tako ne .Razocaran sam sto niko ne primjeti sto sam gore pisao , njih vise zanima njihovo strancarenje. A “vole pisati.:-)

 • Paulaner Paulaner

  Spiljaka stavi iznad svih koje si nabrojao,Perkovica kao njemu ravnog ali za nas nevidljivog – Perkovic nije pcela radilicia koja stvara kapital,ali ima u rukama,ono sto svi ovi ne zele da izidje u javnost. Ostale raspodijeli po kategorijama,mladi ili stariji. Stariji Tedesi,Todoric,Koncar su iz ekipe ideojotvoraca,kojima je kapital ostao u rukama i koji su ga dijelili sebi i svojima,po “zaslugama”. Juniori su naslijedili “obrt”

 • Paulaner Paulaner

  Vjeruj mi,ja bih radje da mogu dooci do Perkovica arhive,nego do imanja nekog od tih pojedinaca. A tko u rukama ima ono so imaju Perkovic i Mustac,taj ima i moc.

 • Maks

  Tko ima kapital ima moc, medije , stranke , represivni aparat, taj si moze kupiti nove Perkovice, Mustace, Lozancice, Petrove pa i pokojeg popa.. Ti ljudi se i najvise boje lustracije

 • Maks

  Svi su oni cijelo vrijeme zajedno i srbski i hrvatski, kapital isprepleten nema tu razlike.

 • prepri43

  Tamo gdje su bili dok se biralo – u mišjoj rupi! Pa kad HDZ zbog premalog broja glasova dođe u situaciju sklapanja koalicija s vragom i drugim šejtanima izađu laju i grizu čak i na poštara koji im položnice donosi! https://uploads.disquscdn.com/images/5f7c46c8a382faa6081fcfa8b765ecc237ac189384989ef5c69b31bd2f8d7ca3.jpg

 • prepri43

  Ti su najopasniji Sago pa bilo ti to mrsko ili drago.Svojim utjecajem elokvencijom “poznavanjem” jezika i povijesti pridobiju simpatije naivnih pa onda s njima manipuliraju. Ono njegovo HDZ = SDP bi ga postavilo pred zid u šugoslaviji i svakoj drugoj zemlji koja se nastoji održati.Zato ne može biti razlike između vladavine HDZ-a i SDP-a, jer se htjeli to ili ne htjeli nađu na zajedničkoj liniji kad shvate s kakvim narodom imaju posla. Takav narod i ne zaslužuje nešto bolje, kad ne razlikuje one koji su stvorili državu od onih drugih! Da međunarodne okolnosti nisu bile ugodne nikada mi Hrvatske ne bi imali niti da je bilo Tuđmana sto! Sretne okolnosti i uvijek nazočan onaj 1% hrvatskih fanatika omogućio nam je to! Sve drugo je fuć muć pa prolij! I još jednom Ti spominjem, ako si u međuvremenu zaboravila da je onaj, koji mi je smjestio krugovalio i krugovalio u svu šešnajst kako bi rekao onaj dripac od kajina.Jedan čovjek koji je pratio moje suđenje je kazao mojoj sestri da je taj na koga sumnjam “krugovalitelj” smjestio i njegovom bratu! Naš narod je politički zelen zato se možemo sakriti pred srbima! Zmija može biti ekstremno lijepa i kako to po pravilu biva otrovnija! Evo me opet na zmijama, a što ću kad su svuda okolo nas!
  Zmija https://uploads.disquscdn.com/images/167c55996df1380894e9bd8d3bfaeec9f745abf3537842d7e997d028413a4ea7.gif omađija!

 • prepri43
 • prepri43

  I tko je zato kriv što imamo tu situaciju u zemlji u kojoj sto stranaka misli samo na svoju gu.zicu a Hrvatska im služi samo kao krava muzara.I kad dobije izbore HDZ, jer druge stranke sličnog svjetonazora nismo uspjeli iznjedriti onda joj trebaju srbski glasovi da mogu sastaviti minimalnu parlamentarnu većinu.Zato nije ni čudo da hrvatski (državni) sabor izgleda ovako!
  Plamenković i drugarice koke buljooke! https://uploads.disquscdn.com/images/59f00d73d39f87c6fccd94c4aa53e69f01522b3c20281be1ceec4d7a7c40a270.jpg

 • Saga

  Puno si ti tema ovdje dotaknuo…
  Prepri, to sam već odavno napisala, ali još jednom ti želim reći kako poštujem tvoju žrtvu i robijanje za (a onda je izgledala nemogućom) slobodnu Hrvatsku.
  Ovo današnje i svakdašnje prepucavanje na temu tko je bolji, veći, lošiji, podmukliji itd. Hrvat nemam namjeru komentirati jer sam ti već puno puta napisala što o tomu mislim.
  Dragi moj Prepri, bilo ih je i bit će ih… provokatora, naivnih i neznalica. Ne smatram se nadležnom određivati tko je tko. (Osim Rose, Observera, Illuminatusa, Daga Tramvaja i takvih… s takvima je i tebi i meni jasno što činiti). 🙂
  Sve ostalo i svi ostali bi(smo) trebali težiti svehrvatskom jedinstvu jer bez toga nam nema napretka.

 • prepri43

  Ja mislim da su ti koje spominješ danas aktivni pod drugim nickovima, a tu bi se već moglo govoriti o NI(C)KOVIMA ili NI(T)KOVIMA!! U tom slučaju ovaj znak itekako stoji (=)! Naprotiv ono HDZ=SDO tek u 33% vrijedi a 66% ne i to u općenitom smislu,dok u političkom nikako! Dakle jednažba je apsurdna! Svatko koji tu jednažbu promiče je neprijatelj hrvatske samostalnosti,naroda i države i kao takav bi u svim državama bio izveden pred sud i kao notorni izdajica pred zid! Jer mi smo bili na putu prema izvanrednom stanju i samo zahvaljujući EU to izbjegli.Zato je pred ovom vladom povjesna zadača ujediniti ono što se da, a marginalizirati sve ono izvan ove tamno modre u sredini! Na žalost dio tamno modre koji bi bio na https://uploads.disquscdn.com/images/5bcccece6ac3d038490d17672384769ccab195656b5d30bfbfa71f71f75bb807.png našoj lijevoj strani u Hrvatskoj još ne postoji!