Connect with us

Iz Svijeta

Što se sve ubraja u emocionalnu nevjeru?

Objavljeno

-

Zamislite se kako sjedite kod kuće sa svojim dragim jedne subote. On izgleda pomalo napeto, napetije nego inače. Nakon večere saopći vam kako vam mora nešto reći, nešto kao:

“Već ti neko vrijeme želim nešto reći… Mislim da je važno da budem iskren prema tebi. Nadam se da ćeš razumjeti što ti želim reći.”

Znate da vam se nešto loše sprema. A on nastavlja:

“Kao što znaš, prošlog sam tjedna bio na poslovnom putovanju (umetni mjesto po želji) i tamo sam dosta vremena proveo s jednom od kolegica, s kojom sam prilično blizak. S njom sam od početka nekako kliknuo i … Za sad je to samo emotivna povezanost, ništa fizičko, ali… Mislim da se zaljubljujem u nju. Popričali smo o svemu i oboje smo odlučili da je najbolje posve prekinuti to naše prijateljstvo. Meni je jako stalo do tebe i nadam se da mi možeš oprostiti i da možemo ovo ostaviti iza sebe.”

Ako vam se želudac okrenuo na ovaj scenarij jer ste čuli nešto slično – niste jedini.  Ovo je (malo prilagođeno) rezultat istraživanja velike skupine ljudi koji su sudjelovali u studiji o seksualnoj i emotivnoj nevjeri. Ovdje je prilično jasno da je granica prijeđena i da je šteta učinjena. U mnogim slučajevima, doduše, postoji ogromna siva zona o tome što spada, a što ne u emocionalnu nevjeru.

Koliko je blizu preblizu? Gdje je granica između bezopasnog druženja i intimnih osjećaja? Kako možete znati je li to samo posebno prijateljstvo ili emotivna afera? Ponekad može zaista biti teško reći gdje se granica nalazi sve dok ju ne prijeđete. Tu se može primijeniti jednostavno pravilo, koje se može primijeniti i na druge aspekte života: ako mislite da ste uradili nešto krivo, vjerojatno i jeste.

Pretty girl flirting in cinema

Što spada u emocionalnu nevjeru, a što ne?

Dr. Shirley Glass, jedna od vodećih svjetskih psihologinja na području nevjere (nažalost pokojna od 2003. godine), u svojoj knjizi “NOT ‘Just Friends’ ” (NE ‘Samo prijatelji’) raspravlja o tome kako bliska prijateljstva mogu postepeno prerasti u emotivne afere, veze u kojima su emocionalne granice nejasne, a partneru se prešućuju informacije o tom odnosu. Emocionalne afere, tvrdi ona, mogu jako lako prijeći u fizičke afere.

Ona je osmislila i anketu koja se može ispuniti online na njenoj stranici www.shirleyglass.com, i vidjeti po rezultatima u kojoj ste vi fazi/vrsti odnosa.

Pitanja koja se nama čine najvažnijima su ona koja propitkuju biste li se osjećali ugodno kad bi vaš partner vidio ili čuo vaše međusobne razgovore. Ili, kako biste se osjećali kada biste znali da i vaš partner ima identičan odnos tome s nekim drugim.

Jedna od stvari koje Glass u svojoj knjizi jasno naznačuje jest da sam osjećaj privlačnosti prema nekome ne znači varanje ili aferu – to znači da ste živi i vitalni. I, što je još važnije, osjećati privlačnost prema nekome ne znači da ste odabrali krivog partnera (ovom s kojim ste trenutno) i da biste, dakle, trebali djelovati u skladu s ovim novim osjećajem privlačnosti.

Spriječite da se razvije afera

Glass u knjizi naglašava tri važne stavke o zaustavljanju na vratima emocionalne afere. Kao prvo ona navodi da većina takvih afera počinje kao maštanje i upozorava ljude o tome da se zamišljaju ili maštaju o sebi s tom drugom osobom. Nemojte uživati u vremenu provedenom s tom osobom. Pustite da osjećaji prođu i nemojte dolijevati ulje na vatru svoje privlačnosti maštajući o toj osobi.

Kao drugo, Glass ističe da je veoma važno ne prepuštati se očijukanju jer je to znak otvorenosti i dostupnosti. Nemojte privlačiti još više pažnje te osobe. To je lakše reći nego napraviti, osobito ako vam je veza kod kuće pomalo klimava. Kad ste u ozbiljnoj vezi s nekim vi morate odabrati, veoma svjesno, da se ne prepuštate ponašanjima koja ugrožavaju vašu vezu.

Priznajmo si, ponekad je malo očijukanja bezazlena zabava i podiže vam samopouzdanje kada vam netko uzvrati lijepu riječ ili baci požudan pogled. Međutim u ovoj situaciji, s osobom prema kojoj ipak nešto osjećate, to može biti kao igranje s vatrom.

I na kraju, Glass također savjetuje kako izbjeći riskantne situacije. Nemojte se strateški uvijek pozicionirati baš blizu te osobe na uredskom druženju ili zabavi, osobito ako se pije alkohol. Nemojte završiti sami s tom osobu na piću nakon posla. Nemojte mu slati SMS-ove osim ako nisu strogo poslovne naravi (pogledajte gore dio o očijukanju – jer SMS-anje o privatnim stvarima također spada u sferu očijukanja). Shvaćate što se tu želi reći – vaša veza sa sadašnjim partnerom je ranjiva samo ako vi to dozvolite.

Kraj emocionalne nevjere

Svi ovi savjeti su odlični za izbjegavanje problema prije nego se stvari zahuktaju, no što ako ste ispunili kviz i saznate da ste već upleteni u emocionalnu aferu?

Prvo pitanje: Možete li prestati? Ako je odgovor potvrdan, učinite to prije nego se stvari još više razviju i napreduju.

Ako se osjećate kao da ne možete prekinuti taj odnos, onda biste s bliskom prijateljicom ili profesionalcem trebali porazgovarati o tome što se događa. Koju vezu vi zapravo više želite? U čemu je problem u vašoj sadašnjoj vezi? Zašto ste bili ranjivi i otvoreni novom odnosu s nekom drugom osobom i možete i taj problem riješiti – bilo da se radi o vama ili unutar vaše veze?

Parovi mogu nastaviti dalje sretno vezu. Proces oporavka sadašnje veze počinje s time da se zapitate što najviše želite, a onda riješite problem zašto ili kako ste se uvalili u ovu nevolju.

Jeste li imali problema s emocionalnom nevjerom? Jeste li vi bili ti koju ste “varali” ili pak je to bio vaš partner? Podijelite svoju priču s nama…

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari