Connect with us

Iz Svijeta

Sebastian Kurz: Austrija oštro protiv terorizma i dijeljenja društva po vjerskoj osnovi

Objavljeno

-

Foto: Arhiva

Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je u utorak, reagirajući na sinoćnji teroristički napad u Beču, odlučnu borbu protiv terorizma i rekao kako Austrija neće dopustiti podjelu društva po vjerskoj osnovi.

“Mi nećemo dopustiti da se ova mržnja proširi. Neprijatelj je islamski ekstremizam, a ne pripadnici jedne vjere”, rekao je Sebastian Kurz u svom obraćanju građanima Austrije.

Kurz je najavio i odlučnu borbu protiv terorizma i temeljitu istragu u krugu atentatora. “Lovit ćemo počinitelje i osobe koje stoje iza ovog, a njih očekuje pravedna kazna”, rekao je Kurz.

On je jučerašnji napad okarakterizirao kao “napad na naš model života”.

“Mi ćemo zajedno s našim partnerima odlučno voditi ovu borbu između civilizacije i barbarstva”, istaknuo je Kurz.

No on je istodobno ustvrdio kako se ne radi o sukobu između muslimana i kršćana. “Ovo je borba između onih koji vjeruju u mir i onih koji priželjkuju rat”, rekao je austrijski kancelar.

Kurz je podsjetio i na žrtve jučerašnjeg napada i rekao kako one “nikada neće biti zaboravljene”.

“Stariji gospodin i starija gospođa, mladi prolaznik i konobarica u ovom su napadu istrgnuti iz života”, rekao je Kurz, koji je spomenuo još i 14 ozlijeđenih, među kojima je i jedan policajac.

“Iako imamo sreću da živimo u sigurnoj zemlji, nažalost ne živimo u sigurnom svijetu”, zaključio je Kurz.

Napadač bio osuđen pa ranije pušten iz zatvora

Prije toga je objavljeno da je atentator, koji je ubijen u sukobu s policijom, 20-godišnji Austrijanac porijeklom iz Sjeverne Makedonije, albanske nacionalnosti.

Ministarstvo unutarnjih poslova navodi da se radi o Kujtimu Fejzulaiu, koji slovi kao sljedbenik radikalne islamističke organizacije Islamska država.

On je u proljeće prošle godine osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog toga što je pokušao otputovati u Siriju kako bi se priključio borbama. U prosincu prošle godine je pušten iz zatvora za mlađe punoljetne osobe zbog toga što su pravosudne vlasti zaključila kako je kod njega izgledan “pozitivan razvoj”.

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer je u razgovoru za Austrijsku novinsku agenciju APA rekao kako su u krugu atentatora danas izvršeni brojni pretresi, a privedeno je i nekoliko osoba.

“Atentator je bio naoružan dugim automatskim oružjem, mačetom i eksplozivnim pojasom za koji se kasnije pokazalo da ne sadrži eksploziv”, rekao je Nehammer.

U međuvremenu je ministarstvo unutarnjih poslova Sjeverne Makedonije potvrdilo da je Austrija zatražila informacije o napadaču iz Beča, koji je imao i državljanstvo te bivše jugoslavenske republike. “Austrijska policija zatražila je preko Europola suradnju i informacije koje su važne za slučaj i sektor za međunarodnu policijsku suradnju tome se odazvao”, navelo je ministarstvo.

Austrijski predsjednik pozvao na zajedništvo

I austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen obratio se, povodom sinoćnjeg napada, građanima Austrije te ih pozvao na zajedništvo u “ovim teškim trenucima”.

“U središtu Beča, usred naše republike se dogodio kukavički teroristički napad na srce našeg društva”, rekao je Van der Bellen.

Po njegovim riječima, napad je očigledno bio islamistički motiviran.

“Napad je bio usmjeren protiv svih koji cijene život u slobodnom društvu u kojem vrijedi međusobno poštovanje”, ocijenio je Van der Bellen istaknuvši da je riječ o napadu na liberalnu demokraciju.

Austrijski predsjednik istaknuo je kako mržnja neće naići na plodno tlo u Austriji te da se Europa stoljećima teško borila za demokraciju, zbog čega se neće predati pred ovakvim napadima.

Van der Bellen se zahvalio na jedinstvenoj potpori cijele međunarodne zajednice poručivši kako Austrija neće dopustiti da mržnja bude jača od zajedništva i demokratskih vrijednosti austrijskoga i europskog društva.

U čitavoj Austriji je osjetno povećano prisustvo policije koja pojačano kontrolira i pogranična područja.

U Beču su danas zatvorene škole i svi važniji javni objekti a građani su pozvani da izbjegavaju središte grada.

U sinoćnjem terorističkom napadu u središtu Beča ubijeno je četvero ljudi, a 14 ih je ranjeno. Dvadesetogodišnji napadač, koji je imao dvojno državljanstvo Austrije i Sjeverne Makedonije i bio simpatizer terorističke Islamske Države, ubijen je. (Hina)

Napadač u Beču bio je osuđivan za terorizam

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari