Connect with us

Iz Svijeta

Sedamdeset ukrajinskih vojnika stiglo u Njemačku na obuku

Objavljeno

-

Foto: EPA

Skupina od 70 ukrajinskih vojnika stigla je u utorak Njemačku kako bi sudjelovala u obuci za korištenje protuzračnog obrambenog sustava Patriot, koji će Berlin staviti na raspolaganje Ukrajini kao pomoć u obrani od ruskih zračnih napada.

Prema sigurnosnim izvorima u Berlinu obuka ukrajinskih vojnika trebala bi početi u četvrtak.

Njemačka vlada je, nakon konzultacija sa SAD-om, pristala u siječnju prebaciti sustav protuzračne obrane Patriot u Ukrajinu kako bi podržala zemlju dok se brani od ruskih napada.

U međuvremenu, sustavi Patriot koji su raspoređeni u Poljskoj, koja graniči s Ukrajinom, “inicijalno su operativno spremni”, izvijestilo je u srijedu Operativno zapovjedništvo.

Nakon raketnog udara na poljski teritorij u studenome, tadašnja njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht i njen poljski kolega Mariusz Błaszczak složili su se da će tri njemačka proturaketna obrambena sustava Patriot biti raspoređena u Poljskoj.

Njemački vojnici stacionirani su u Poljskoj, članici zapadnog obrambenog saveza NATO-a, od 16. siječnja kako bi osigurali sigurnu isporuku sustava.

Cilj misije je zaštita zračnog prostora NATO-a kao i poljskog teritorija te infrastrukture i stanovništva zemlje. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari