Connect with us

BiH

Sedamnaest godina nametnute zastave BiH

Objavljeno

on

Na današnji dan, prije točno 17 godina, nakon što domaći politički predstavnici nisu mogli pronaći jedinstveno rješenje, međunarodna zajednica je kreirala državnu zastavu Bosne i Hercegovine.

Tog dana, bijelu zastavu Bosne i Hercegovine sa grbom Kotromanića, koja je nastala tijekom agresije na BiH, zamijenila je sadašnja plava zastava sa žutim trokutom koji simbolizira granice države i devet zvijezda koje predstavljaju europsko okruženje Bosne i Hercegovine. Tri kuta trokuta simboliziraju tri konstitutivna naroda u BiH Bošnjake, Srbe i Hrvate.

Naime, okončanjem rata u BiH i potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma postalo je jasno da se državna obilježja ponovno moraju mijenjati. Tako je formirana komisija koju su činili Mladen Kolobarić, Neđo Milićević, Sadudin Musabegović, Marko Oršolić, Ranko Risojević, Vehid Šehić i Gajo Sekulić, a koja je trebala iznaći rješenja za novu zastavu koja bi morala biti ustanovljena do početka XVIII zimskih olimpijskih igara u Naganu 7. veljače 1998. godine.

Osnovni principi kojih se ona pridržavala bili su da svi elementi nove zastave, kao i cijeli simbol, moraju biti jednako prihvatljivi svakom građaninu i svakoj grupi u državi.

Tadašnji visoki predstavnik u BiH, Carlos Westendorp je tri moguća rješenja za izgled zastave predstavio poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, ali sastanci održani u Lukavici 3. veljače, nisu urodili plodom jer nijedan od prijedloga nije dobio potrebnu većinu.

Nakon toga, 3. veljače 1998. godine Westendorp je sam donio odluku o nametanju Zakona o zastavi BiH, kojim je državnom proglasio sadašnju zastavu koja se koristi na cijelom području BiH.

Dugo su politički predstavnici konstitutivnih naroda u BiH iznosili radikalno različite prijedloge zajedničke državne zastave, u vezi sa kojim nisu mogli postići dogovor. Bilo je prijedloga za zastavu sa podijeljenim poljima za Federaciju i Republiku Srpsku ili za tri konstitutivna naroda, pa čak i jedan za zastavu sa dva različita lica.

Bosna i Hercegovina jedina je zemlja koja je u 20. stoljeću zastavu mijenjala četiri puta, s tim da svaka nova zastava nije imala kontinuitet s prethodnom.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari