Pratite nas

Događaji

Sedma gardijska brigada ‘Puma’ slavi 25. obljetnicu

Objavljeno

na

Svetom misom i druženjem pripadnika brigade u subotu je u Varaždinu počelo obilježavanje 25. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade “Puma”, koja će završiti 23. prosinca, točno na godišnjicu osnutka.

Organizator obilježavanja obljetnice je Udruga veterana 7. gardijska brigada “Puma”, a predsjednik udruge Robert Puja podsjetio je da je brigada osnovana 23. prosinca 1992. godine odlukom vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana.

„Kroz brigadu je prošlo oko 4.500 ljudi. Nažalost, kroz naše borbene akcije imali smo 91 poginulog i umrlog i jednog nestalog pripadnika. Nadam se da ćemo vrlo brzo zaključiti i tu posljednju tragičnu ljudsku sudbinu”, rekao je Puja.

U Domovinskom ratu ta je brigada ostvarila izuzetne uspjehe i sudjelovala u najznačajnijim operacijama i akcijama Hrvatske vojske. Slavni i pobjednički ratni put “Puma” formalno je okončan predajom ratne zastave na svečanom postrojavanju u Varaždinu, 7. srpnja 2003. godine.

Obilježavanje 25. obljetnice osnutka brigade počelo je jutros svetom misom povodom završetka borbenog djelovanja i povratka brigade s ratišta u Varaždin 1995. godine nakon gotovo 900 dana borbenih akcija.

Misu je u kapelici sv. Juraja, u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici u Varaždinu, predvodio kapelan Policijske uprave koprivničko-križevačke Ozren Bizek, a na misi je, uz branitelje i članove obitelji bio i državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop te drugi uzvanici.

Druženje je nastavljeno u Memorijalno-rekreacijskom centru hrvatskih branitelja, koji su u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici uredili članovi varaždinske podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Obilježavanje 25. godišnjice osnutka “Puma” nastavit će se u utorak, 17. listopada.

„U Hrvatskom saboru u 11 sati upriličit ćemo svečanu promociju poštanske marke 7. gardijske brigade ‘Puma’ na što smo posebno ponosni. Ni jedna postrojba Hrvatske vojske nema svoju marku. U tom dijelu bit ćemo prvi, ali zahvaljujući tome drago mi je što će u bližoj budućnosti postrojbe HV-a, posebno garda i policija, također dobiti svoje marke“, najavio je Puja.

Kroz listopad, studeni i prosinac slijede likovna kolonija, sportska manifestacija učenika srednjih škola, koncert Puhačkog orkestra Hrvatske vojske, kazališna predstava „Balade Petrice Kerempuha“, koncert Orkestra Hrvatske ratne mornarice i Klape Sveti Juraj, otvorenje izložbe „7. gardijska brigada Puma“, javna tribina o ulozi i doprinosu 7. gardijske brigade u stvaranju samostalne Hrvatske, izložbeno-prodajni sajam braniteljskih zadruga u sklopu „Adventa u Varaždinu“.

Najsvečanije će biti posljednja dva dana obilježavanja obljetnice. 22. prosinca bit će položeni vijenci na spomen-obilježje 5. bojne 1.A brigade ZNG-a i u kapelici sv. Jurja, služena sveta misa, održan sat povijesti za osnovnoškolce te svečana akademija povodom 25. godišnjice osnutka 7. gardijske brigade “Puma”.

Dana 23. prosinca, 25 godina nakon osnutka brigade, posljednje događanje iz proslave obljetnice bit će koncert za mlade „Varaždinske rock snage za ‘Pume’“ na podrumskoj sceni varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Medved: Ministarstvo i Vlada podržavaju inicijative iz braniteljske populacije

Objavljeno

na

Objavio

Na 24. Državnom sportskom natjecanju dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u subotu u Osijeku sudjeluje više od tisuću branitelja iz Hrvatske, a natjecanje je otvorio ministar  Tomo Medved rekavši da Ministarstvo hrvatskih branitelja i Vlada podržavaju sve inicijative koje dolaze iz braniteljske populacije.

Ministar Medved koji je tijekom Domovinskog rata i sam bio pripadnik Hrvatske vojske i umirovljeni je general OS RH,  istaknuo je kako se ponosi svime što su branitelji učinili za Hrvatsku.

“Ovaj veliki braniteljski skup u nepokorenom gradu, gradu heroju Osijeku, daje ohrabrujuću sliku jer pokazuje zajedništvo dragovoljaca i veterana. No to je slika koja u konačnici pred sve nas stavlja i obvezu, a to je nastavak potpore i organizacija rada naših udruga”, dodao je.

Medved je naglasio kako je iznimno važno prepoznati potrebe branitelja, posebice kada je riječ o njihovom zdravstvenom stanju i posljedicama koje imaju iz Domovinskog rata.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata (UDVDR) Đuro Dečak podsjetio je da se ovakvi susreti održavaju od 1996. godine.

Naglasio je kako je u proteklom razdoblju došlo do podjela u braniteljskoj populacija koja je raspršena na veliki broj udruga, ocjenivši kako to nije dobro.

Na otvorenju natjecanja uspješne rezultate braniteljima su poželjeli i državni tajnik Tomislav Ivić kao izaslanik ministra obrane, predsjednik Županijske skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin i predsjednik osječkog Gradskog vijeća Željko Požega.

Branitelji su se natjecali u osam disciplina (mali nogomet, šah, pikado…), a domaćin natjecanja bila je UDVDR – podružnica Osječko-baranjske županije. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Održan Okrugli stol: Nakon ratne protuustavna agresija na Vukovar

Objavljeno

na

Objavio

U organizaciji Građanskih inicijativa Ivo Pilar i Milan Šufflay, te Udruge Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara u Zagrebu je održan Okrugli stol pod nazivom “Nakon ratne – protuustavna agresija na Vukovar“.

Govorili su vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, dragovoljac DR i predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić, dragovoljac DR i kandidatkinja za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka dr. sc. Ljiljana Zmijanović, dragovoljac DR i demograf doc. dr. Stjepan Šterc, dragovoljac DR i član Stožer za obranu hrvatskog Vukovara Željko Maršić Zenga i Karolina Vidović Krišto.

Počasni gost bio je otac poginulog ratnog heroja, vukovarskog branitelja, pilota Hrvatske vojske Marka Živkovića i otac ratnog heroja, vukovarskog branitelja Nikole Živkovića ubijenog 1991. u Vukovaru, gospodin Marijan Živković.

Cilj i svrha ovoga skupa nije samo rasprava i informiranje javnosti o navedenoj temi, istaknuli su organizatori. Okrugli stol „Nakon ratne – protuustavna agresija na Vukovar” organizirali su poradi triju razloga: Kako bi izrazili jasnu i punu podršku g. Marijanu Živkoviću, kako bi pojasnili kršenje Ustavnog zakona na primjeru nasilno postavljenih ćiriličnih ploča u Vukovaru i time sukladno zakonu stali u obranu Vukovara, te kako bi u vidu zaključaka s ovog Okruglog stola uputili zahtjeve predsjednici države i predsjedniku Vlade.

Zahtjeve upućene hrvatskoj predsjednici i predsjedniku Hrvatske vlade prenosimo u cijelosti:

1. Zahtijevamo raspisivanje referenduma za izmjenu članka 12. stavka 1. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, za koji su Državni zavod za statistiku i hrvatska Vlada potvrdili da je 2014. g. prikupljeno 576.388 valjanih potpisa i za koji je Ustavni sud potvrdio da je pitanje doslovno preuzeto iz prethodnog Ustavnog zakona, dakle da je u skladu s Ustavom. Podsjetimo, referendum je protuustavno spriječen od vlasti pod tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem. Mimo valjanosti potvrđenih preduvjeta za raspisivanje referenduma tadašnji je predsjednik Vlade javno najavio i proveo kako se taj referendum neće održati dok je on na vlasti.

2. Od hrvatskog državnog odvjetništva zahtijevamo povlačenje tužbe i zaustavljanje sudskog progona Marijana Živkovića jer je ploča koju je skinuo postavljena protuustavno, što implicira da ga sustav kazneno goni jer je štitio hrvatski ustavno-pravni poredak.

3. Zahtijevamo provedbu obećanog projekta “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”.

4. Zahtijevamo izradu registra stanovništva grada Vukovara.

5. Zahtijevamo hitno postupanje predsjednika Vlade kako bi se Izborni zakon uskladio s Odlukom Ustavnog suda iz 2011. godine, a kojim su 11. i 12. Izborna jedinica (dijaspora i manjine) proglašene protuustavnima.

6. Zahtijevamo zakonito i postupanje sukladno sudskim odlukama u slučaju kršenja prava doktorice znanosti, hrvatske braniteljice i kandidatkinje za mjesto ravnateljice Nacionalnog parka Krka Ljiljane Zmijanović.

7. Zahtijevamo dopunu Zakona o općem oprostu kojom će se svakom hrvatskom državljaninu kojem se dokaže sudjelovanje u agresiji na Hrvatsku onemogućiti obnašanje bilo kakvih dužnosti u lokalnoj i u državnoj vlasti, te obnašanje bilo kakvih javnih upravljačkih pozicija, priopćeno je.

Branitelji iz cijele Hrvatske okupljaju se sutra u Vukovaru zbog suđenja Marijanu Živkoviću

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari