Connect with us

Povijesnice

Sedmog listopada zračnim napadom na Banske dvore Milošević je želio ubiti dr. Tuđmana

Objavljeno

-

Dan kada su gorjeli Banski dvori: Hrvatska se potresla iz temelja, Milošević je pokušao ubiti Franju Tuđmana!

[ad id=”68099″]

Sedmi listopad vrlo je važan dan u hrvatskoj povijesti, ako govorimo o povijesti koja je u temeljima hrvatske države sagrađenim početkom devedesetih, naime, te 1991. godine, 7. listopada, jugoslavenski i srpski ratni zločinac, balkanski Hitler, Slobodan Milošević, pokušao je terorističkim činom ubiti prvog demokratskog hrvatskog predsjednika, dr. Franju Tuđmana.  Ujedno to je i dokaz da nikakvog dogovora između Tuđmana i Miloševića nije bilo, niti je prvi predsjednik moderne hrvatske države dogovarao bilo kakve podjele sa srbijanskim diktatorom.

Dakle, na današnji dan prije točno 24 godine  jaka eksplozija potresla je Zagreb, inače, te ratne, neobično hladne, jeseni, eksplozije su odjekivale diljem Hrvatske. Velikosrpski fašisti tijekom najkrvavije jeseni u hrvatskoj povijesti stegnuli su omču oko naše mlade domovine. Hrvatska je bila pred padom, padali su hrvatski gradovi, Vukovar i Dubrovnik su gorjeli, no, kako to već biva zlo nikada, pa ni u Hrvatskoj, ne pobjeđuje, osim privremeno. Zoran Milanović te 1991. bio je premlad da bi branio Hrvatsku, pobogu, imao je tek 25 godina, devet više nego najmlađa žrtva Ovčare.

Spomen-ploca_Raketiranje_Banskih_dvora

Vratimo se ipak  u Banske dvore, sjedište tada 69-godišnjeg prvog hrvatskog predsjednika, doktora Franje Tuđmana. Dakle, podsjetimo na jedan, iako tužan, od najslavnijih dana u novijoj hrvatskoj povijesti, naime, ne događa se svaki dan pokušaj atentata na predsjednika države. Raketama  iz vojnog zrakoplova okupatorska JNA  udarila je po povijesnoj jezgri Zagreba raketiravši Banske dvore u kojima se tada nalazio predsjednik Tuđman i tadašnje državno vodstvo.  Prvi predsjednik smrt je izbjegao za dlaku, neuspjeh je destabilizirao okupatorsku JNA te Hrvatskoj ulio nadu u pobjedu,  Bilo je jasno da povratka nema.

Franjo Tuđman vrlo emotivno je doživio ovaj pokušaj njegove likvidacije. Barbarski čin, nezabilježen u povijesti ratovanja, sledio je čitav svijet, atentatom na predsjednika Tuđmana “barbari” su htjeli obezglaviti Hrvatsku.

Ovim barbarskim činom barbari su htjeli obezglaviti Hrvatsku, to je zločin koji će pamtiti hrvatski narod i pokoljenja. Nisu uspjeli, sve da su i uspjeli Hrvatska bi živjela bez mene, kao što će živjeti sa mnom. Uskrisiti ćemo i obraniti Hrvatsku – rekao je predsjednik Tuđman, gotovo na rubu suza za Dnevnik HTV-a,  ljut od bijesa i ogorčenja, prilikom obilaska svoje porušene radne sobe iste večeri nakon atentata. Predsjednik Tuđman je, kako smo rekli,  samo slučajno izbjegao najgore.

Zašto Republika Hrvatska, točnije, aktualni režim u Hrvatskoj, u državi u kojoj 24 godine poslije atentata na predsjednika Tuđmana vlada partija, ne bi 7. listopad proglasila spomen danom koji bi se svake godine dostojno obilježavao? Naime, pokušaj atentata na Franju Tuđmana bio je uvertira u definitivnu odluku o hrvatskoj samostalnosti, nakon pokušaja ubojstva prvog hrvatskog predsjednika postalo je jasno da pregovori s JNA i komunističkim zlikovcem, Slobodanom Miloševićem, nemaju smisla te ničemu ne vode.  Tuđman je kupovao vrijeme za Hrvatsku, Milošević je pokušao to vrijeme zaustaviti, što je nemoguće.

Za hrvatske fašiste – Dokaz protiv dogovora u Karađorđevu atentat je Miloševića na Franju Tuđmana

Nedvojbeno je povod napadu bila činjenica da je na ovaj dan prije 24 godine, istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Podsjetimo se, moratorij je proglašen temeljem Brijunske deklaracije od 7. srpnja, dakle na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Nažalost velikosrpskoj soldatesci nije palo napamet ići mirnim putem. To je bila soldateska kojoj je cilj bio zatrti sve što nije bilo velikosrpsko, nije se Hrvatska tih devedesetih borila samo za slobodu nego za opstanak, velikosrpski nacisti htjeli su uništiti Hrvatsku.

Današnji dan,  ako se vratimo u 7. listopad 1991. godine, jedan je od najvećih dokaza da dogovora između predsjednika  Franje Tuđmana i ratnog zločinca Slobodana Miloševića nije bilo, novokomponiranim fašistima usprkos, koji tvrde i lažu suprotno Treba spomenuti kako je u tadašnjem napadu, prije 24 godine, na Banske dvore na Gornjem gradu poginula jedna osoba.  Zbog prijetnje mogućim novim zračnim udarima povijesna sjednica svih triju saborskih vijeća na kojoj je donesena Odluka o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ održana je 8. listopada 1991. u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu, nakon sjednice je rečeno: “Rođena je država Hrvatska neka joj je dug život!”

Hrvatska živi i postoji 24 godine, danas članica NATO pakta i Europske unije, naizgled, svi ciljevi predsjednika dr. Franje Tuđmana su ispunjeni. Zašto je onda čak 10 posto Jugoslavena u Hrvatskoj, koji u svojim džepovima drže 90 posto Hrvatske?

Hrvatska je danas pred izborima, 8. studenog odlučimo sami o sudbini svoje Hrvatske, vrijeme je za povratak idealima koji su nas vodili u pakao Vukovara i bezdan Dubrovnika, u šibenski obruč, petrinjsku kalvariju, ponor Škabrnje. Recimo komunistima dosta, istim onima koji su na dan proglašenja hrvatske neovisnosti dezertirali iz Hrvatskog državnog sabora, 25. lipnja krvave, ali ponosne, 1991.

Tinolovka-news.com /Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari