Connect with us

Iz Svijeta

Šef britanskih oružanih snaga: Rusija je strateški već izgubila rat

Objavljeno

-

Foto: EPA

Šef britanskih oružanih snaga Tony Radakin ustvrdio je kako je Rusija u strateškom smislu već izgubila rat u Ukrajini te da je njezina vojska oslabljena.

Poručio je da Rusija ima velike gubitke na bojišnici, da joj ponestaje vojnika i modernih projektila te da nikada neće moći zavladati cijelom Ukrajinom.

Rusija je napravila strašnu pogrešku. Nikada neće preuzeti kontrolu nad Ukrajinom, rekao je za britansku PA Mediju u intervjuu objavljenom u petak.

Prvi čovjek britanskih oružanih snaga rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin izgubio 25% kopnene moći zbog ‘sićušnih’ dobitaka. Poručio je da će Ruska vojna moć oslabiti dok je NATO sve jači.

Rusija je strateški već izgubila rat. NATO je jači, Finska i Švedska se žele pridružiti. Iako bi Putin u idućim tjednima mogao postići neke taktičke uspjehe, ostvarit će ih uz velike gubitke, poručio je.

– Ruski vojni stroj melje svaki dan i napreduje, dva, tri, pet kilometara svaki dan. Imaju svojih slabosti, ponestaje im ljudstva, projektila napredne tehnologije, rekao je admiral.

Putin je iskoristio 25% moći svoje vojske da osvoji sićušan teritorij uz velike gubitke, oko 50.000 mrtvih ili ozlijeđenih. Ovo je ruski neuspjeh, ocijenio je.

Ocjene Radakina oslanjaju se na izvješća britanske obavještajne službe u kojima se navodi da su neke ruske bataljunske taktičke skupine mogle prikupiti tek 30 vojnika, a inače se sastoje od 600 do 800 vojnika.

Vojni analitičar: Posjet europskih čelnika pokazao je da se neće dopustiti poraz Ukrajine

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari