Connect with us

Razgovor

Sefer Halilović: Nema te vojske koja će pomoći Hrvatima

Published

on

Sefer Halilović, nekadašnji načelnik Glavnog stožera Armije BiH, a danas predsjednik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH u razgovoru za agenciju Polis između ostalog dotakao se preustroja Mostara, pri čemu je naglasio da Mostar nikad neće biti stolni grad trećeg etniteta, te da više nema hrvatske vojske koja će pomoći Hrvatima u tom naumu.

Donosimo dio intervjua koji se tiče Mostara:

SeferHalilovic-ICTYvMislio sam da oni koji su potpisali izdaju Hercegovine i Mostara, nakon agresije na našu zemlju, neće smjeti ni ući u Mostar. Bio sam šokiran kada sam shvatio da su postali vlast na istom mjestu koje su izdali i ostavili da crkava. Sada smo tu gdje jesmo i postavili ste pitanje kako izaći iz tog stanja?

Na ovaj ili onaj način Bosna i Hercegovina će biti cjelovita zemlja. Rekao sam Vam, isto se odnosi i na secesioniste iz Banja Luke kao i na one koji tako razmišljaju u zapadnom Mostaru: država Bosna i Hercegovina će, ako ja budem njen predsjednik i BPS u vlasti, doći na lice mjesta u ta mjesta i pokazati svoju snagu. Neće nama nikakvi lokalci kvariti sreću, odnosno svađati narod radi svojih lopovskih interesa jer ne prizivaju oni kojekakva odcjepljenja i entitete radi naroda već radi svojih lopovluka. Znate onu “Ne laje pas radi sela…”.

Neka se oni koji zazivaju treći entitet i Mostar kao “stolni grad” ne raduju, neka ne likuju jer nema više ni hrvatske vojske ni dobrovoljačkih jedinica da im pomažu u tom naumu. Oni su upućeni na nas, a mi hoćemo i tražit ćemo Mostar kao jedinstven grad. I, ako Bog da, dobit ćemo ga jer eto neka nam pokažu na koji način misle da nam ga ne daju? Njihovo je Sarajevo koliko naše, ali će i Mostar biti zajednički i točka!

Ne zanima me tko je tamo zadojen fašizmom, a ko nekakvim velikohrvatstvom, ima Velež da igra pod Bijelim brijegom i ima da se na Humu iznad Mostara vijori ogromna zastava Bosne i Hercegovine. Da vidim koje su snage koje će to spriječiti! Ne može Sarajevo biti zajedničko, federalna vlada za sve, a Mostar samo za Hrvate, ili je sve zajedničko, ili neće stvari ići više kako su išle i neka svi to znaju.

Nismo mi lud narod da dopuštamo da hrvatski Konzum iz BiH godišnje iznese milijarde maraka, a da mi zauzvrat, ne smijemo pronijeti BiH zastavu kroz ulice u Mostaru. Tome sa mojim izborom u Predsjedništvo BiH i BPS-om u vlasti dolazi kraj, budite sigurni.

Bošnjaci su očito zapali u vrlo tešku političku apatiju i beznađe, a Bosna i Hercegovina je više nego ikada u opasnosti. Iz Republike Srpske se često čuju pozivi na otcjepljenje od BiH, Hrvati su otvaranjem tzv. „hrvatskog pitanja“ na putu da formiraju treći entitet. Zbog čega je to tako i kako vi vidite izlaz iz ovakvog stanja?

Bošnjaci već dugo nemaju nacionalnu politiku i to je direktna posljedica dosadašnjih rezultata izbora. Jednostavno Bošnjake su do sada, uglavnom, predstavljali politički diletanti, uskogrudi ljudi koji i ne znaju šta je država, nikada se za nju nisu ni borili, sve su od nje uzeli, a ništa joj nisu dali i većinom su se bavili time kako da svoju užu i širu porodicu smjeste u ministarske kabinete, javne kompanije, kako da sebi kupe velika službena kola sa tamnim staklima, da se uslikaju sa Angelinom Jolie i slične tričarije.

Dakle ja kao budući predsjednik Predsjendištva BiH, ako Bog da, želim formirati jaku, bošnjačku, nacionalnu politiku, napraviti snažan nacionalni front koji će definisati naš nacionalni minimum ispod kojeg nijedan predstavnik Bošnjaka, ma ko bio, nikada ne smije ići i svi se oko njega moramo okupiti.

Moj zadatak biće da reafirmišen ideju cjelovite i unitarne Bosne i Hercegovine i ojačam državnost naše zemlje na svakom njenom strateškom mjestu. Idem na Unu, Drinu, na Savu, u Neum, tamo zastave Bosne i Hercegovine moraju biti visoko podignute.

Država se mora uvažavati na svakom njenom ćošku. Vi ste do sada imali situaciju da nakon izbora podijele plijen, a to su narodne pare podsjetit ću vas, i da se nakon toga niko nikome ne miješa u “posao”. Odnosno puštaju da jedni vrijeđaju našu državu, drugi da govore o trećem entitetu, treći da bacaju naše državne simbole, četvrti da državno krčme kao privatno. Imate situaciju da članovi Predsjedništva BiH nisu ni obišli zemlju koju predstavljaju već se svako “voza” u svojoj nahiji.

Dakle ja želim biti predsjednik Bosne i Hercegovine jer moja kandidatura, a to su dobro pročitali oni koji se boje jake Bosne i Hercegovine, znači snažna politika naše državnosti, snažna borba za sigurnost i pravdu u našoj zemlji i ja ću učiniti sve što mogu da to tako i bude ako Bog da.

Da se malo osvrnemo na područje Hercegovine. Danas mnogi u Bosni i Hercegovini grad Mostar nazivaju „gradom slučajem“, a njegovo bošnjačko stanovništvo „građanima trećeg reda“. Zbog čega je to tako i kako biste vi popravili ovo stanje? 

Nemojte, molim Vas, da me pitate zašto je to tako!? Pa svi u Hercegovini i Mostaru odlično znaju kada su potpisani sporazumi, podjsetit ću vas radilo se o septembru 1993., kada je Mostar ustupljen “Herceg – Bosni”, a Hercegovina de facto podijeljena na dvije teritorije.

Kako tada, tako i danas s tim da se u tom drugom dijelu, iz kojeg se čuju piskave prijetnje nekakvim trećim entitetom, ulaže veliki novac dok se ovaj “istočni” dio svjesno prepušta da zamre i na taj način preda ovom drugom, “zapadnom dijelu”. Očito je. Eh, sada trebamo reći to je bilo – prošlo. Molim lijepo. Lično sam radi Hercegovine i Mostara platio strašnu cijenu. Šest godina sam samo dokazivao sopstvenu nevinost u Hagu, i skoro godinu dana nevin bio u zatvoru, radi nekadašnjih armijskih pokušaja oslobađanja Mostara.

Duša mi je željela da oslobodimo Mostar i da nije bilo politike to bi se tada i dogodilo. Zato su me i proganjali jer sam rekao zastava Republike BiH se treba pobosti u Neumu. Poslije su mi opet tražili neku grešku na području Hercegovine, sjetite se da su mi pretresali stan, Centralu BPS-a, sve radi Hercegovine. Uredu. Ali je narod u Hercegovini nakon što se sve to u Hercegovini dogodilo o čemu me Vi danas pitate, već osamnaest godina glasao za one koji su ih izdali, prodali, uništili, ponizili i pretvorili u bolesnika na aparatima jer ga nisu baš mogli odmah ubiti nego su se dogovorili da to urade postepeno. Na kraju će samo ugasiti aparate i reći: žao nam je.

Mislio sam da oni koji su potpisali izdaju Hercegovine i Mostara, nakon agresije na našu zemlju, neće smjeti ni ući u Mostar. Bio sam šokiran kada sam shvatio da su postali vlast na istom mjestu koje su izdali i ostavili da crkava. Sada smo tu gdje jesmo i postavili ste pitanje kako izaći iz tog stanja?

Na ovaj ili onaj način Bosna i Hercegovina će biti cjelovita zemlja. Rekao sam Vam, isto se odnosi i na secesioniste iz Banja Luke kao i na one koji tako razmišljaju u zapadnom Mostaru: država Bosna i Hercegovina će, ako ja budem njen predsjendik i BPS u vlasti, doći na lice mjesta u ta mjesta i pokazati svoju snagu.

Neće nama nikakvi lokalci kvariti sreću, odnosno svađati narod radi svojih lopovskih interesa jer ne prizivaju oni kojekakva otcjepljenja i entiete radi naroda već radi svojih lopovluka. Znate onu “Ne laje pas radi sela…”. Neka se oni koji zazivaju treći entitet i Mostar kao “stolni grad” ne raduju, neka ne likuju jer nema više ni Hrvatske vojske ni dobrovoljačkih jedinica da im pomažu u tom naumu.

Oni su upućeni na nas, a mi hoćemo i tražićemo Mostar kao jedinstven grad. I, ako Bog da, dobit ćemo ga jer eto neka nam pokažu na koji način misle da nam ga ne daju? Njihovo je Sarajevo koliko naše, ali će i Mostar biti zajednički i tačka! Ne zanima me ko je tamo zadojen fašizmom, a ko nekakvim velikohrvatstvom, ima Velež da igra pod Bijelim brijegom i ima da se na Humu iznad Mostara vijori ogromna zastava Bosne i Hercegovine.

Da vidim koje su snage koje će to spriječiti! Ne može Sarajevo biti zajedničko, Federalna vlada za sve, a Mostar samo za Hrvate, ili je sve zajedinčko, ili neće stvari ići više kako su išle i neka svi to znaju. Nismo mi lud narod da dopuštamo da hrvatski Konzum iz BiH godišnje iznese milijade maraka, a da mi zauzvrat, ne smijemo pronijeti BiH zastavu kroz ulice u Mostaru. Tome sa mojim izborom u Predsjedništvo BiH i BPS-om u vlasti dolazi kraj, budite sigurni.

Cijeli intervju možete pročitati na stranicama Polisa.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari