Connect with us

Politika

Šefica Blokiranih Miriam Kervatin podnijela ostavku Bošnjakoviću

Objavljeno

-

Miriam Kervatin, predsjednica Udruge Blokirani i članica Radne skupine za novi Ovršni, podnijela je ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću ostavku na mjesto u toj skupini.

Povodom istupa ministra pravosuđa, Dražena Bošnjakovića koji se pohvalio, 29.01.2018. gostujući u Dnevniku Nove TV i HRT Otvoreno, “najboljim Ovršnim zakonom na svijetu”, a kroz neaktivnost Ministarstva ( radna skupina ne radi već 3 mjeseca) poručio da :

– nema političke volje za suštinsko i efikasno rješenja krize blokiranih u Hrvatskoj,
– vlast ne namjerava preuzeti odgovornost za upravljanje državom u svoje ruke.

Ovim putem poručujem da ne namjeravam biti ničija “korisna budala”, da ne namjeravam tolerirati daljnji kriminal hrvatskog ovršnog sustava, da je ideja o neokrnjenom nacionalnom ovršnopravnom suverenitetu fikcija koja se mora prizemljiti i hrvatsko ovršno pravosuđe hitno urediti u skladu s pravnim i socijalnim normama Europske zajednice te stoga pred ministra Bošnjakovića, i Vlade RH, čiji je član postavljam sljedeće uvjete, ističe predsjednica Udruge Blokirani u priopćenju i navodi ih redom:

UVJETI:

– Sve što se ne može smatrati sudom izbaciti iz okvira sudske nadležnosti odmah, i time zaštiti ustavno pravni poredak RH. U prvom redu se to odnosi na javne bilježnike i agencije za utjerivanje dugova.

-Ovrhe koje provode javni bilježnici i agencije za utjerivanje dugova staviti van snage, odmah.
JER ( uvjete citiram iz presuda europskog suda pravde )

– Javni bilježnici u Hrvatskoj, i agencije za utjerivanje dugova, kada postupaju u ovršnim postupcima na temelju „vjerodostojne isprave”,ne mogu se smatrati „sudom”

– Javni bilježnik, agencije za utjerivanje dugova koje postupaju na temelju računa koji je jednostrano sastavio vjerovnik, pri čemu dužnik tražbinu nije izričito prihvatio, ne mogu se smatrati “sudom”

-Dužnik mora biti obaviješten o uvjetima za njegovo aktivno sudjelovanje u postupku kako bi osporio tražbinu i o posljedicama njegova nesudjelovanja, pravodobno i na način koji mu omogućuje da pripremi svoje očitovanje.

– Kako bi se osiguralo da dužnik dobije pravodobnu obavijest na temelju kojeg se pokreće postupak ili ekvivalentno pismeno mora sadržavati sljedeće:
(a) imena i adrese stranaka;
(b) iznos tražbine;
(c) ako se potražuju kamate, pojašnjenje, obračun, kamatnu stopu i razdoblje za koje se traži kamata,

– Nepostojanje dužnikova prigovora ne može se izjednačavati s izričitim prihvaćanjem tražbine u smislu
članka 3. stavka 1. točke (d) Uredbe br. 805/2004 jer to prihvaćanje mora biti navedeno u autentičnoj ispravi za koju se izdaje potvrda.

Pravnu osnovu za iznad navedene uvjete citiram iz presuda Europskog sud Pravde ( ECJ) iz Luksemburga C 551/15 ; C 484/15 od travanj, 2017.

Ako Vlada RH hitnim postupkom ne ispuni svoju ustavnu dužnost i Uredbom do 06.02.2018. ne riješi problem prezaduženih, moja ostavka na mjesto članice Radne skupine, stupa neopozivo na snagu na dan 06.02.2018., kaže Miriam Kervatin.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari