Connect with us

Razgovor

Šefko efendija Omerbašić: Kršćanstvo i islam mogu zajedno

Objavljeno

on

Bivši zagrebački muftija, Šefko efendija Omerbašić, gostovao je u radijskoj emisiji “Intervju tjedna” u povodu 100. godišnjice pravnog i institucionalnog priznanja islama u Hrvatskoj.

[ad id=”93788″]

Omerbašić kaže da se ne  može potužiti na odnose s hrvatskom državom, odnosno s hrvatskim društvom, kada je riječ o muslimanima. 

Hrvatsku se uzima kao primjer dobre integracije muslimana u zajednicu. No u Europi to nije dobro uređeno. Omerbašić je kazao da za to veći dio odgovornosti leži na muslimanima. To su stranci i za Europu potpuno nepoznata kultura. Proći će dosta vremena dok se oni ne integriraju. No i neke države snose krivicu. One koje su trebale više voditi računa o integraciji, tvrdi Omerbašić. Velika većina muslimana u tim državama ne radi. Bave se onime što ne priliči čovjeku, a ne samo muslimanu. Može biti i da ima nekih animoziteta prema muslimanima, kaže Omerbašić.
Omerbašić smatra da se islam i kršćanstvo mogu slagati. Ovisi sve o ljudima na čelu tih vjerskih zajednica. Na pitanje zašto u Europi druga ili treća generacija muslimana odlazi s teroristima, Omerbašić je kazao kako se tu radi o propagandi tzv. IS-a. Znate da je vrlo lako nagovoriti nekoga kada je u pitanju religija. Teško je naći formu zločina koji tzv. IS nije počinio.

Govoreći o ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću kazao je kako smatra da su protiv njega uglavnom najviše kulturnjaci. Ali morate priznati da je u akcijama protiv njega bilo i elemenata s obzirom na vjersku pripadnost, rekao je Omerbašić. Međutim novinarka Jasmina Popović inzistirala je na tome da joj kaže u čemu je to prepoznao. Omberbašić je tek odgovorio – čuje se svašta.

Hasanbegovića nije imenovala i predložila islamska zajednica ili bošnjačka organizacija nego HDZ. Međutim, to ne znači da islamska zajednica neće stati iza njega. Mi poznajemo Hasanbegovića još od njegove rane mladosti. Osobno znam da on nije nikakav ustašoidni čovjek, a da je desničar, to svi znaju, kazao je Omerbašić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari