Connect with us

Analiza

Šefovi HRT-a namjerno odabrali Elizabetu Gojan da se izruguje Kolindi!

Objavljeno

on

gostiustudiju

Nakon što su društvene mreže, ali i telefoni te mailovi gotovo svih hrvatskih redakcija, u nedjelju doslovce bili zatrpani komentarima negodovanja i zgražanja zbog neskriveno zločestog i neprofesionalnog komentiranja inauguracije Kolinde Grabar-Kitarović od strane novinarke Elizabete Gojan, u javnosti se nametnulo pitanje: jesu li Goran Radman i njegovi ljudi s HRT-a namjerno za ovu prigodu odabrali novinarku koja ne skriva da ne voli novu predsjednicu., piše Damir Kramarić za Direktno.hr

Istražujući pozadinu ovog rijetko viđenog skandala (ne samo u Hrvatskoj, već i u povijesti europskih i svjetskih javnih televizija) razgovarali smo s više urednika i novinara Hrvatske televizije, koji su nas uvjerili da su i oni, baš kao i većina gledatelja, bili iznimno frustrirani zbog odluke da Elizabeta Gojan vodi emisiju povodom inauguracije nove predsjednice.

Svi na HTV-u su znali da će Gojan pokvariti prijenos

No, ono što je još važnije i još tužnije jest činjenica da su nas naši sugovornici – redom istinski profesionalci na HTV-u – uvjeravali da su šefovi s Prisavlja namjerno odabrali grotesknu voditeljicu, odnosno osobu koja će u prijenosu pokušati ismijati Kolindu Grabar-Kitarović!

”Podivljao sam kada sam doznao da će Elizabeta Gojan voditi tu emisiju. Znao sam da će to ispasti neprofesionalno i ružno, a znam da su ju odabrali upravo zato da bi to ispalo nakaradno. Poznato je da javne televizije u svijetu takve događaje komentiraju neutralno i decentno, tako da događaj bude u prvom planu, dok su komentari sporedni i u pravilu pristojni i neutralni. Tako se to vani  uvijek radi i to znamo svi mi koji se bavimo ovim poslom. Činjenica da je Hrvatska televizija odabrala voditeljicu koja je ironičnim i zluradim komentarima pokvarila prijenos ne može, dakle, biti slučajna. Od njezinih komentara uopće nisam čuo Olivera Mlakara, pa sam brzo prebacio na Novu TV. Na HTV-u su, bez ikakve sumnje, namjerno opstruirali inauguraciju”, ističe jedan od naših izvora s Prisavlja.

Nema sumnje da je Elizabeta Josipovićev kadar

Pojasnio je potom cijelu pozadinu odabira Elizabete Gojan. Na Hrvatskoj televiziji je, kaže, opće poznato da je ona odavno kupljena od strane struktura na vlasti, odnosno od strane Ive Josipovića.

”Nije slučajno da je Elizabeta Gojan predsjednica Hrvatskog novinarskog društva na HRT-u. Ona je tamo postavljena kako bi HND držala pod kontrolom, odnosno kako HND ne bi reagirao na brojne svinjarije, odnosno na mnoge neopravdane otkaze na HRT-u i kako bi odrađivala ovakve stvari, poput prijenosa inauguracije Kolinde Grabar-Kitarović. Nema sumnje da je Elizabeta Gojan Josipovićev kadar. Ona za njih radi što treba i kako treba, a zauzvrat na Hrvatskoj televiziji radi što god poželi, putuje gdje hoće i kada hoće. Prijenose iz Jasenovca i slične ozbiljne događaje obično su radili Branimir Bilić ili Petar Štefanić i oni su to komentirali vrlo neutralno, onako kako takve prijenose i treba raditi. Jedan od njih, ili netko tko to radi podjednako neutralno, trebao je voditi i prijenos inauguracije, a nikako Elizabeta Gojan”, ističe naš izvor, a slične argumente čuli smo i od drugih novinara i urednika Hrvatske televizije s kojima smo razgovarali u nedjelju popodne.

Pridodamo li svemu ovome i činjenicu da se na vrlo sličan način javna televizija osramotila i prije nepuna dva mjeseca, odnosno prilikom grotesknog prednovogodišnjeg sučeljavanja predsjedničkih kandidata na HTV-u, nije teško zaključiti da je vodstvo HRT-a namjerno sabotiralo odlučujuću debatu uoči predsjedničkih izbora, kao i inauguraciju nove predsjednice.

Sličan skandal vidjeli smo na sučeljavanju predsjedničkih kandidata

Podsjetimo ovdje da je sramotno osmišljeno i neprilično vođeno sučeljavanje predsjedničkih kandidata na Hrvatskoj televiziji u petak 26. prosinca naprasno skraćeno za najmanje 30 minuta, što je direktno.hr-u tada potvrdio dobro obaviješteni izvor na Hrvatskoj televiziji.

Insider direktno.hr-a tada nam je ispričao da srozavanje ugleda HTV-a nipošto nije slučajno, a cilj tako površnog sučeljavanja (vodila ga je Danijela Trbović) bio je pogodovati Ivi Josipoviću. Namjera je, kaže, bila da se ne postavljaju prava pitanja, da se ne ide u dubinu i suštinu pa su zato odabrali koncept ‘Najslabije karike’, čak i voditeljicu tog kviza.

Naš izvor tada je ispričao da se sustavnim rušenjem kvalitete Informativnog programa Hrvatske televizije namjerno pogoduje komercijalnim televizijama. One potom bilježe veću gledanost od HTV-a pa tako preuzimaju i veći dio ‘oglašivačkog kolača’, a uslugu vraćaju pristranim izvješćima u korist vladajuće garniture.

Sve što je tada novinaru direktno.hr ispričao insider s Hrvatske televizije, kasnije su potvrdili brojni događaji, odnosno pristrani prijenosi na javnoj, ali i pojedina neskriveno pristrana izvješća na komercijalnim televizijama.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari