Connect with us

Vijesti

“Sejdić i Finci” odlučujući test za sadašnju ili neku novu šestorku

Objavljeno

on

Europska unija ne odustaje, pa će ispunjavanje ovog temeljnog uvjeta za nastavak europskih integracija ovoj zemlji biti aktualno i na jesen. Iako se nisu proslavili radom u ovoj godini, državni parlamentarci su otišli na kolektivni godišnji odmor koji će službeno potrajati do sredine kolovoza. No, nema naznaka nikakvih aktivnosti u Parlamentarnoj skupštini BiH do 27. kolovoza, za kada je zakazana sjednica Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma.

Sjednica u kolovozu

Neslužbene najave govore da će oba doma, ipak, održati svoje sjednice prije kraja kolovoza. Kako će izgledati rad parlamentaraca nakon ljetne stanke, što će raditi i hoće li biti efikasniji nego do sada, ovisi o odnosu unutar još uvijek aktualne vladajuće koalicije. Zadnje dvije sjednice su pokazale da određeni napredak u tim odnosima postoji, jer su potporu šestorke dobili neki od važnih zakona, kao što su onaj o izmjenama zakona o putnim ispravama, državljanstvu, prebivalištu i jedinstvenom matičnom broju. Ipak, zbog ovih zakona zastupnici i izaslanici ne moraju žuriti s ljetovanja, jer se o većini njih prvo mora očitovati Ustavni sud BiH. Zbog odluke većine bošnjačkih izaslanika (SDA) u Domu naroda da ulože nacionalni veto na proceduru, Ustavni sud će najvjerojatnije u rujnu razmotriti ima li osnove za takvu odluku. Ako procjeni da nema, zakoni se vraćaju na Dom naroda, a onda će ih SDA, kako se očekuje, ponovno blokirati, ali ovaj put ulažući veto na sadržaj zakona. Tako je vrlo izgledno da će jesen u Domu naroda proteći uz proceduralno-pravna prepucavanja i odugovlačenje konačnog usvajanja iznimno važnih zakonskih izmjena. Ako, pak, dođe do prekomponiranja vladajuće koalicije moguć je i drukčiji scenarij događanja u Parlamentu. Za sada je izvjesno da će Zastupnički dom razmatrati izmjene i dopune Izbornog zakona te predloženi Zakon o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH. U amandmanskoj fazi su i izmjene Zakona o kaznenom postupku i prijedlog zakona o programu zaštite svjedoka, kao i niz drugih odluka.

Izazovi pred Parlamentom

Najveći izazov za Parlament svakako je provedba odluke “Sejdić i Finci”. Čini se kako je ovaj proces zapeo u blatu naših političkih svađa, ali Europska unija ne odustaje pa će ispunjavanje ovog temeljnog uvjeta za nastavak europskih integracija BiH biti aktualno i na jesen. Nerealno je očekivati da se rasprava o provedbi presude, odnosno promjenama Ustava Bosne i Hercegovine, potpuno prebaci u Parlament. Ključni dogovor je, ipak, onaj na razini političkih stranaka, ali su zastupnici i izaslanici ti koji će na kraju odlučivati o bilo kakvom dogovoru. Potreban je široki konsenzus, odnosno dvotrećinska većina u Parlamentu.

vecernji.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari