Pratite nas

Vijesti

“Sejdić i Finci” odlučujući test za sadašnju ili neku novu šestorku

Objavljeno

na

Europska unija ne odustaje, pa će ispunjavanje ovog temeljnog uvjeta za nastavak europskih integracija ovoj zemlji biti aktualno i na jesen. Iako se nisu proslavili radom u ovoj godini, državni parlamentarci su otišli na kolektivni godišnji odmor koji će službeno potrajati do sredine kolovoza. No, nema naznaka nikakvih aktivnosti u Parlamentarnoj skupštini BiH do 27. kolovoza, za kada je zakazana sjednica Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma.

Sjednica u kolovozu

Neslužbene najave govore da će oba doma, ipak, održati svoje sjednice prije kraja kolovoza. Kako će izgledati rad parlamentaraca nakon ljetne stanke, što će raditi i hoće li biti efikasniji nego do sada, ovisi o odnosu unutar još uvijek aktualne vladajuće koalicije. Zadnje dvije sjednice su pokazale da određeni napredak u tim odnosima postoji, jer su potporu šestorke dobili neki od važnih zakona, kao što su onaj o izmjenama zakona o putnim ispravama, državljanstvu, prebivalištu i jedinstvenom matičnom broju. Ipak, zbog ovih zakona zastupnici i izaslanici ne moraju žuriti s ljetovanja, jer se o većini njih prvo mora očitovati Ustavni sud BiH. Zbog odluke većine bošnjačkih izaslanika (SDA) u Domu naroda da ulože nacionalni veto na proceduru, Ustavni sud će najvjerojatnije u rujnu razmotriti ima li osnove za takvu odluku. Ako procjeni da nema, zakoni se vraćaju na Dom naroda, a onda će ih SDA, kako se očekuje, ponovno blokirati, ali ovaj put ulažući veto na sadržaj zakona. Tako je vrlo izgledno da će jesen u Domu naroda proteći uz proceduralno-pravna prepucavanja i odugovlačenje konačnog usvajanja iznimno važnih zakonskih izmjena. Ako, pak, dođe do prekomponiranja vladajuće koalicije moguć je i drukčiji scenarij događanja u Parlamentu. Za sada je izvjesno da će Zastupnički dom razmatrati izmjene i dopune Izbornog zakona te predloženi Zakon o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH. U amandmanskoj fazi su i izmjene Zakona o kaznenom postupku i prijedlog zakona o programu zaštite svjedoka, kao i niz drugih odluka.

Izazovi pred Parlamentom

Najveći izazov za Parlament svakako je provedba odluke “Sejdić i Finci”. Čini se kako je ovaj proces zapeo u blatu naših političkih svađa, ali Europska unija ne odustaje pa će ispunjavanje ovog temeljnog uvjeta za nastavak europskih integracija BiH biti aktualno i na jesen. Nerealno je očekivati da se rasprava o provedbi presude, odnosno promjenama Ustava Bosne i Hercegovine, potpuno prebaci u Parlament. Ključni dogovor je, ipak, onaj na razini političkih stranaka, ali su zastupnici i izaslanici ti koji će na kraju odlučivati o bilo kakvom dogovoru. Potreban je široki konsenzus, odnosno dvotrećinska većina u Parlamentu.

vecernji.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Krvnici Karadžić i Mladić žderu prasetinu u Haagu

Objavljeno

na

Objavio

Prije dva dana bili smo svjedoci opskurne kazališne predstave koju je uz pomoć svojih odvjetnika Tribunalu u Den Haagu i publici priredio balkanski mesar, krvnik i zločinac optužen za genocid i etničko čišćenje, Ratko Mladić. 

Kako bi izbjegao čitanje presude, taj ljudski šljam kojega Srbi nazivaju „narodnim herojem“ (to mogu samo oni, nitko drugi) Ratko Mladić, poduzeo je sve: od kuknjave zbog lošeg zdravlja, do pokušaja prekida zasjedanja galamom i na kraju napuštanjem sudnice, u nadi da će izricanje biti odloženo. Međutim, za divno čudo, ovoga puta Sudsko vijeće nije nasjelo i krvniku je pročitana osuđujuća presuda i to najteža – doživotna robija. Mada i 10 takvih kazni ne bi bile dovoljne za krvnika tog kalibra, žene iz Srebrenice i preživjele žrtve njegovih pokolja zadovoljne su što su doživjele kakvu-takvu zadovoljštinu.

Kako pišu srbijanski mediji s ponosom veličajući glavne protagoniste genocida u B i H Radovana Karadžića i Ratka Mladića – jer genocid je u zadnjih 150 godina sastavnica srpske nacionalne ideologije i ponos nacije, ili točnije pretežitog dijela te nacije – dvojica krvnika provela su večer uoči izricanja presude Mladiću u gozbi, odnosno krkanju prasetine, a povodom slave Radovana Karadžića „Aranđelovdana“. (http://www.alo.rs/ratko-i-radovan-jeli-pecenje-pred-presudu/132406).

Kojemu se to bogu klanjaju i u što vjeruju monstrumi poput njih zna valjda samo Srpska pravoslavna crkva koja poslovično, već stoljećima prednjači u ideologiji genocida i osvajanja zemalja drugih naroda, što je protivno i Bogu i kršćanskoj vjeri.

I ne samo to. Srpska pravoslavna crkva tradicionalno posvećuje krvnike, koljače i zločince, pa je za očekivati da u dogledno vrijeme i ova dvojica monstruma postanu njezini „svetitelji“ (kao što su već postali fašist, antisemit i antikrist Nikolaj Velimirović Žički, njegov kolega također fašist i zločinac Joanikije Lipovac, četnički koljači Milorad Vukojičić Maca, Slobodan Šiljaki mnogi drugi). Četnički vođa i koljač Draža Mihailović već se s njima nalazi na ikonama Srpske pravoslavne crkve, a to je siguran put ka „posvećenju“. Dakle, to je kod njih tako. I tu pomoći nema.

Nakon što se nakrkao prasetine (s Radovanom) i nalokao brlje, krvnik Mladić se ujutro pojavio pred Sudskim vijećem žaleći se na visoki krvni tlak. U njegovu korist lagali su, naravno i odvjetnici koji ga brane, ali provjerom je utvrđeno da se nikako ne radi o kritičnom stanju i da je tlak zločinca Ratka Mladića normalan (unatoč krkanju prasetine).

Tako je taj ljudski smrad na kraju ipak osuđen, nažalost, bez spominjanja brojnih masovnih zločina što ih je počinio u Hrvatskoj. Kakva-takva zadovoljština za narod iz Srebrenice, ali daleko je to od pravde.

Srbija likuje što je još jednom kilavi i nemušti Haag zažmirio i nije pogledao istini u oči, te izbjegao dati joj zasluženo mjesto u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Birokratima u Den Haagu najvažniji su, naravno, interesi velikih sila koje u vuku konce u Tribunalu.

Nama pak ostaju Dodik, Vučić, Dačić, Vulin, Šešelj i ostala srpska bagra sastavljena od nekoliko milijuna sljedbenika Ratka i Radovana, kojima su krvnici i izvršitelj genocida nacionalni junaci i ponos!?

Daj Bože da ne bude tako, ali svi su izgledi da će s njima ipak imati posla i naša djeca.

Zlatko Pinter

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Haški sud proglasio Ratka Mladića krivim i osudio ga na DOŽIVOTNI zatvor!

Objavljeno

na

Objavio

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu donio je nepravomoćnu presudu Ratku Mladiću i odredio mu doživotnu kaznu zatvora za Ratka Mladića.

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, osoba čije je ime postalo sinonimom za najteže ratne zločine počinjene na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, konačno se danas suočio s pravdom na koju se čekalo više od dva desetljeća.

Haški sud proglasio ga je, između ostalim, krivim za genocid te osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Raspravno vijeće Haškoga suda u utorak je proglasilo krivim zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH te ga osudio na doživotnu kaznu zatvora

 

Mladić je proglašen krivim za deset od 11 točaka optužnice. Oslobođen je odgovornosti za prvu točku koja ga je teretila za genocid u šest općina istočne BiH jer je vijeće utvrdilo da zločini počinjeni u tim općinama ne predstavljaju genocid. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i nečovječna djela kao zločine protiv čovječnosti te za ubojstva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje pripadnika UN-a za taoce kao ratne zločine. Zločini su se događali na području BiH od 1992. do 1995.


Ratko Mladić je zbog ometanja postupka izbačen iz sudnice. Pogledajte trenutak izbacivanja Ratka Mladića iz sudnice:

 

General Rahim Ademi: Mladićev veliki vojni poraz kod Šibenika

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari