Connect with us

Kronika

Seks, droge i oružje za porast BDP-a

Published

on

U kakvoj su vezi izdaci za istraživanje i razvoj, prostitucija, krijumčarenje droge i trgovina oružjem?

prostitute_2564193bOd 1. rujna bruto domaći proizvod (BDP) i u Europi će se mjeriti po novim kriterijima. Njemački BDP će tako odjednom “narasti” za oko 80-85 milijardi eura. Ali Nijemci ipak neće postati još bogatiji.

Za početak jedno pitanje: u kakvoj su vezi izdaci za istraživanje i razvoj, prostitucija, krijumčarenje droge i trgovina oružjem? To su sve gospodarske aktivnosti. I od 1. rujna ove godine sve te aktivnosti će “ući” u obračun BDP-a. BDP će tako ubuduće dobiti nove stavke, bit će veći. Neki sumnjaju da je cilj te akcije “uljepšavanje” državnog zaduženja u Europi. Jer čak i kad neka država uopće ne radi na smanjenju dugova, kvota zaduženja automatski opada kako raste BDP. “To moramo odlučno demantirati. Ovaj proces nije motiviran politički, niti je takav bio od početka”, tvrdi Norbert Räth. On je u Saveznom uredu za statistiku u Wiesbadenu zadužen za računanje BDP-a.

Što je onda bila motivacija? Räth i svi drugi statističari u svijetu žele jednostavno imati mogućnost međunarodne usporedbe podataka. “Političkih impulsa uopće nije bilo”, naglasio je Norbert Räth za DW. I doista, nova metoda računanja BDP-a u Ujedinjenim se narodima diskutira već od 2003. godine, a 2008. tamo je i “blagoslovljen” novi System of National Accounts (SNA). Australija je bila prva zemlja koja ga je počela primjenjivati, Sjedinjene Američke Države nova pravila koriste od srpnja 2013., a s novim standardima već sad računaju Francuzi i Nizozemci. Od 1. rujna novi je sustav obvezujući u svim zemljama članicama Europske unije.

“Friziranje” se ne isplati

Nova pravila uzgred uopće nisu prikladna za “uljepšavanje” europskih dugova. Wolfgang Nierhaus iz minhenskog instituta Ifo to je već izračunao na osnovi brojki iz 2011. “Što se tiče javnih kvota državnih dugova, u prosjeku cijele Europske unije one bi se smanjile za 1,9 posto”, piše Nierhaus u magazinu “ifo Schnelldienst”. U Njemačkoj bi, primjerice, dužnička kvota opala za 2,3 posto – ili sa sadašnjih 80 na 77,7% BDP-a. A to je doista “marginalno”, dodaje Nierhaus.

Već sad je jasno o čemu će se uskoro raspisati tabloidi. U BDP ulaze i prihodi od prostitucije ili krijumčarenja droge i oružja. Za Norberta Rätha iz Saveznog ureda za statistiku to je stara stvar: “Zapravo ovdje i nema promjene koncepta. To je uvijek bilo tako. U BDP trebaju ući sve relevantne gospodarske aktivnosti, bez obzira na moralnu ocjenu, bez obzira o čemu je riječ.”

Uvijek ih se računalo

prostituteNovost je samo to da se cijela EU obvezala na jedinstveno računanje. U Njemačkoj po službenim procjenama djeluje oko 400.000 prostitutki, od toga ih je 20.000 muškog spola. U tom sektoru godišnje se ostvari promet od 14,6 milijardi eura. Odbiju li se od te svote različiti izdaci, poput najma bordela, službene odjeće i kondoma, statističari su došli do 7,3 milijardi eura “bruto dodane vrijednosti”.

Slično je i kod droga. Iz anketa izrađenih po nalogu Saveznog ministarstva zdravstva poznati su (otprilike) razmjeri ilegalne konzumacije droga u Njemačkoj. Te se podatke sada množi s cijenama opojnih sredstava na crnom tržištu. A one su policiji itekako poznate. U novi sustav računanja BDP-a ulaze i izdaci države za naoružanje.

“Proizvodnju oružja, naravno, oduvijek smo uračunavali”, dodaje statističar Norbert Räth. Ali proizvodnju se ranije računalo kao “konzum” države, ubuduće će to biti proknjiženo kao investicija. “Na kraju krajeva potrebna je uvijek konvencija, nju ne mora svatko podržavati, ali jedinstveno je rješenje potrebno kako bi se stvari moglo uspoređivati”, dodaje Räth.

Istraživanje i razvoj

Isto vrijedi i za računanje izdataka za istraživanje i razvoj. Njih se do sada tretiralo kao “predujam” koji u proizvodnom procesu takoreći “ispari”. Ali sad bi poduzeća trebala (morala!) knjižiti svoje izdatke za istraživanje i razvoj kao bruto investicije. To su stručnjaci zahtijevali već duže vrijeme. Zato što su istraživanje i razvoj u biti investicije u budućnost – i upravo je to najveća (nova) stavka u novom načinu računanja BDP-a.

“Još ne mogu navesti konkretnu brojku. Uskoro ćemo je objaviti”, kaže Norbert Räth. “Ukupno bi razina njemačkog BDP-a mogla porasti za oko tri posto, to je cca. 80 milijardi eura. Tri četvrtine tog porasta otpada na novi način proknjižavanja izdataka za istraživanje i razvoj.”

Deutsche Welle

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari