Connect with us

Gost Kolumne

Seksizam …kruh naš svagdašnji

Objavljeno

-

„Seksizam je ideologija koja polazi od postavke da razlike među spolovima moraju utjecati na različiti položaj rodova u društvu…“… Ukratko ćete tako pronaći značenje te riječi. I to je ok, ali naći ćete i dodatak da je seksizam zahvaljujući feminizmu 20.og stoljeća stekao drugo, pejorativno, značenje koje se odnosi na vjerovanje u urođenu fizičku ili mentalnu inferiornost suprotnog spola/roda, odnosno mržnju prema suprotnom spolu/rodu.

Pa potom i to da može utjecati na bilo koga, ali prvenstveno pogađa žene i djevojke. Već samim ovim definicijama vidljivo je uznapredovanje raznih tumačenja, pa i mutiranje. U australskome rječniku seksizam i mizoginija su jedno te isto.

Seksizam seksistički postaje glavno žensko oružje u ozbiljnim debatama.

Mnogo je narikača ušlo u Sabor. Narikača je žena koja nariče, oplakuje pokojnika, žena koja se time profesionalno bavi. Doslovce se baš time ne bave: Puljak, Orešković, Glasovac, Benčić, Rada, Peović, Selak…. itd. Dakle, radi se o metafori. A ta metafora bi mogla obuhvaćati i muškarca Dalija Oreškovića kojega bi Milanović kao osobu od povjerenja mogao postaviti na čelo pomno ad hoc stvorene tvorbe zvane Povjerenstvo za sukob interesa, a koje se rodilo baš za njegova premijerskoga mandata, baš da goni one „opasnih namjera“ (ne toliko kriminalaca koliko neistomišljenika). Ali postavio je ženu-Daliju i time ju vinuo u vrh političke orbite.

Svjesno je „36 godišnju, drugorazrednu odvjetnicu s temeljima infrastrukture relativno ozbiljnoga odvjetnika“, bivšega supruga, ustoličio na izmišljeno mjesto. Svjestan ideološke odanosti i Dalijine zagriženosti za ideju i cilj povjerenstva, tada ga ta drugorazrednost nije ometala. Išao je po pravome partijskome ključu; stavi nesposobnoga, bit će podoban za vaš zajednički cilj, a ne će birati sredstva da se dokaže, da podmetne pleća i leđa na svoju sramotu. Prošlo je od toga dosta vremena, a mecene se u politici brzo zaboravljaju. Tako je Dalija zaboravila Zorana. I kada se okomila na njega, dobila je jezikovu juhu u Trumpovom stilu. Znajući Milanovića, istu takvu bi dobili i Dalijo i Marijan. Istim bi Zoran počastio i dvojicu muškaraca. I u tome bi stvar oko seksizma trebala biti riješena. No, novo doba donosi nove manipulacije i kombinacije, a sve na uštrb zdrave pameti.

Javljaju se novodobni tumači riječi. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova veli da je narikača pojam rezerviran za žene. Nije svjesna da je upravo ovo seksizam. To što narikača stvarno znači žena koja profesionalno jauče nad pokojnikom, ne znači i da je metafora toga pojma rezervirana samo za žene jer bi to tek bilo omalovažavanje žena. Po svim nametnutim parametrima seksizma mnogo veći seksistički ispad je bio Dalijin spram Kolinde kada je rekla da ne vidi zbog umjetnih trepavica ili je potkapacitirana. Umjetne trepavice su čisto ženska karakteristika. Ruganje sa stilom žene, a iz toga stila proizlazi za Daliju moguća potkapacitiranost. Najluđe je kada predator Dalija- seksist, postane žrtva seksizma. Naravno, i u slučaju Dalije predatora i Dalije žrtve, radi se o teškom obliku zagađivanja civilizacijskih uzusa ponašanja u javnome prostoru, a ne o seksizmu.

Za oko mi je zapeo portal Libela za ravnopravnost rodova, spolova i demokracije. Na prvu loptu, pomislila sam da se radi o satiričnome portalu. Ali nije. Ljudi misle ozbiljno. I u redu je jedan komentar koji veli sve ok, ako se za ove gluposti sami financirate. Ali vjerojatno žitelji Hrvatske dobro plaćaju danak rekonstrukciji društva u abnormalno. Libela obožava riječ skovati. Pa je tako neka tamo Amerikanka, Engleskinja, većinom feministkinja skovala neki tamo pojam, pa je u uporabi još od 70ih, a nama se kroz Libelu, ma ne samo kroz Libelu, nego i kroz Sabor, protura 50 godina poslije. Eto, zašto smo zaostali. Da bude jasnije, zaostali smo što ne znamo što su to mikroagresije, mikroseksizmi.

Mikroagresija je pridržavanje vrata ženi jer time poručuješ da je ona slaba i da joj treba pomoć. A valjda i kad joj priskočiš nosit spizu. Jer kakva je to molim te žena, ako ne može 50-100 kg unijeti u kuću jednom rukom dok drugom pridržava vrata. Evo zadatak za nas krkane koji ne kužimo progresivnost, a stvarno se zbilo. Muškarac je tako potrčao zgodnoj ženi pridržati vrata ulaza u zgradu. Opijen njenom ljepotom pošao je za njom. Slijedi problem. Vrata portuna su se sama zatvarala dok je njegova vlastita žena dolazila s dvije kese spize izvana, ali on je zaboravio na vlastitu ženu te je ona skoro nosom poljubila vrata. Pitanje zadatka je: Nad kojom ženom je počinjen seksizam? Iz priloženoga se vidi da tip užasno poštuje vlastitu ženu i njenu fizičku snagu, a da za ovu drugu smatra da je ebete, te da ni praznih ruku ne može otvoriti vrata. Po većini modernih i progresivnih saborskih zastupnica ovo bi trebalo biti mjerodavno. I gospodin bi trebao biti idealan muškarac iz snova, a one bi trebale biti žena s vanjske strane ulaza. No većina njih ulaže ogromnu energiju da budu žene s unutrašnje strane ulaza. Drugi opisani slučaj mikroagresije je kada žena sječe drva, a muškarac joj kaže: nije loše za ženu, i to od vas čini mikroseksista. Zar ne izgleda sprdanje na ovu temu? Ali ne, Libela mrtva ozbiljna. Ok Libela, ali pravobraniteljica, saborski zastupnici… Vrh društvene elite u nas mozga o ovakvim trivijalnostima, te još manipuliraju time.

Ono što me pomalo razočaralo je što se za zaštitu svoje osobnosti, ovom metodom koristi i Marija Selak. Ona se istrčala već par puta od predkampanje na ovamo. A kad su Raspudić i Selak, lavica i lav, ušli u Sabor, meni je bilo milo pri srcu. Ali svakoga tko malčice zareži na tzv. nježniji spol ovoga para, pa bio to miš ili iz porodice mačaka; lav il’ gepard, odmah mu se nalijepi etiketa seksiste. To je uzelo takvoga maha, da je ne samo uvreda, nego i kritika, seksizam.

„ Prespavali ste u Saboru kad je bilo riječ o tome zakonu“. Tko je prespavao? Ona ili on. Golema je razlika. Upravo ti ženski zahtjevi za pažnjom u polemici su seksistički. Nema ekstra pažnje. Ravnopravne smo. Ako je netko Milanović, taj je bahat i nepristojan prema svima jednako. Žena se tu ne smije braniti, optužujući za seksizam. Ako netko na pristojan način i argumentirano ukazuje na tuđe pogreške, bilo ženske, bilo muške, žena se isto tako ne smije braniti optužbom za seksizam. To je krajnje nekorektno.

-„Da gospođo, ne poznate materiju o kojoj govorite“…, – „Ali tako nešto ne biste uputili muškarcu“, odgovaraju nabrijane feministkinje. I valjda je to argument da znaju materiju i s tim priča završava. Prvo, većina muškaraca bi takvu rečenicu da osoba s kojom debatira ne pozna materiju, uputile i drugom muškarcu. Drugo, ako i ne bi, otkud dokaz da bi. Kada je Macan Karolinu nazvao spodobom, mi možemo znajući opus toga tipa, sumnjati na seksizam, i da takav lik to ne bi uputio muškarcu, ali poštujući načela demokracije, ulazimo samo u njegovu prostačku ekspresiju, a ne što bi, kad bi, a pred Macanovom ekspresijom i Milanović je beba. I to je meritum stvari: prostakluk. Jer bi sve podlijegalo optužbi za seksizam, u čemu prednjače ljevičari koji se za to i zalažu.

A to je vraćanje na slavno doba partijskih proganjanja. Nije bitno što si rekao, nego što misliš u glavi, a partija zna što misliš i da je ta misao inkriminirajuća , pa i ako tako ne misliš. Zato je meni žao da Raspudići upadaju u takve stupice nazadnih proagresivnih budaletina. On više ide u Gloria-Story prikazu njihove ljubavi, a ona sa seksizmom postaje Anka partizanka. Onim mačo nošenjem svoje žene na ramenima u finalu 2018. , bračni par Raspudić, pobijao je ideologiju seksizma jer je to ekspresija ženine krhkosti, dakle nesposobnosti da bude obratno. Ali to je bilo davne 2018., a 2020. možda nam ona u Sabor donese Raspudića na ramenima. Kakvo je novo normalno, ne bi me čudilo.

Nataša Božinović

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari