Pratite nas

BiH

Selefijska zajednica u BiH priprema gradnju naselja na granici s Republikom Hrvatskom

Objavljeno

na

Više od 3.000 pripadnika selefijskog pokreta nalazi se neposredno uz pogranično područje BiH i Hrvatske, odnosno na samoj granici Europske unije, ne računajući one koji se već nalaze u ”svetom” ratu u Siriji i Iraku.

[ad id=”68099″]

Ovaj podatak posebno zabrinjava talijanske vlasti upravo zbog zemljopisne blizine. Prošle nedjelje talijanske specijalne postrojbe pokrenule su protuterorističku operaciju pod nazivom “Balkanska veza”, čiji je cilj razbijanje islamističke skupine koja se nalazi na sjeveru Italije, piše “Breitbart News Network”.

gornja_maoca

“Italija budno prati zbivanja u BiH”, kaže Ruggero Corrias, talijanski veleposlanik u BiH.

“Kada govorimo o prijetnji stranih džihadista, BiH nije izuzetak. Zemljopisna blizina, krhka vladavina prava te duboka ekonomska kriza su elementi zbog kojih moramo biti na oprezu u BiH”, rekao je Corrias.

“Breitbart” navodi i primjer sela Ošve, koje se nalazi u brdima središnje Bosne. Hamdo Fojnica, čiji je sin Emrah poginuo u Iraku (počinio samoubilački napad).

Hamdo Fojnica smatra da je smrt njegovog sina “volja Alaha”.

“Nisam sretan što sam izgubio sina, ali je njegova smrt volja Alaha. Grozno je izgubiti dijete, ali ako Alah odluči da i njegova dva brata trebaju otići u Siriju, ne mogu reći ne.”, ističe Fojnica.

U Gornjoj Maoči, još jednom selefijskom utočištu u BiH, u veljači se vijorila zastava ”Islamske države”, koja je ubrzo nestala.

U ovom selu nalaze se sljedbenici Nusreta Imamovića, jednog od onih koji su označeni kao “globalni terorist” i koji se nalazi na listi SAD. Gornja Maoča je ujedno i mjesto odakle je Mevlid Jašarević krenuo u pohod na Veleposlanstvo SAD u Sarajevu. On je u međuvremenu osuđen na 18 godina zatvora.

“Ti ljudi najavljuju kako će osvojiti Rim i vrlo je moguće da hoće”, kaže Esad Hećimović, novinar i ekspert za islamski ekstremizam.

“Ne shvaćate da je stvarna opasnost bliža od Libije. Prijetnja se ne odnosi samo na BiH, već i na Italiju i cijelu Europu”, kaže Hećimović u izjavi za “Nezavisne”.

Područje Velike Kladuše u zapadnoj BiH je još jedno utočište ekstremista. Tu je propovijedao islamist Bilal Bosnić, koji se od prošlog rujna nalazi u zatvoru zbog poticanja i novačenja džihadista.

Nedaleko od Bosnićeve obiteljske kuće nalazi se zabačeno mjesto Bosanska Bojna, gdje je Bosnić kupio zemljište kako bi izgradio selefijski centar za molitvu. Prema navodima tužiteljstva u Sarajevu, u protekle dvije godine Bosnić je primio više od 200.000 dolara od misterioznog donatora iz Katara, piše “Breitbart News Network.

Podsjetimo, na zatvorena selefijska naselja koja se po uzoru na Gornju Maoču stvaraju na graničnim područjima s Republikom Hrvatskom, početkom rujna prošle godine, upozorila je i Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), označivši to iznimno važnim pitanjem za sigurnost Europske unije.

Konkretno, sudeći prema tvrdnjama dobro obavještenih izvora, riječ je o selefijskim naseljima koje radikalna islamska zajednica namjerava graditi u Bosanskoj bojnoj. Projekti kupovine zemljišta s jedne i druge strane granice navodno su poodmakloj su fazi. Ovi projekti financiraju se sredstvima arapskih zemalja, ali i sve brojnijih selefijskih zajednica iz Europe a kao konačni cilj navodno imaju stvaranje selefijskih uporišta na samoj granici Europske unije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dodik: BiH treba odbiti pomoć zbog koje bi bila obavezna da primi migrante

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik tvrdi da će se zalagati da BiH odbije svaku financijsku pomoć Europske unije (EU), zbog koje bi bila obavezna da primi migrante.

Kaže da, po nekim informacijama, u BiH trenutno ima od 3.500 do 4.000 migranata, koji su smješteni na različitim lokacijama.

– Mi trenutno ne znamo gdje su oni, a vidimo da politika Europe da pokušavaju da smjeste migrante u dodirne zemlje…Austrijski kancelar Sebastijan Kurz je prije nekoliko mjeseci izašao je s jasnom ponudom da će se zemljama, u dodiru s EU, koje prihvate da formiraju kampove za migrante, dati financijsku pomoć.

Zalagat ću se da se ta pomoć odbije sa stanovišta obaveze da primimo migrante, koji su ozbiljan sigurnosni, socijalni, zdravstveni i komunikacijski problem i BiH nema mehanizme da odgovori na to pitanje – ustvrdio je on.

Ponovivši tvrdnju da je BiH “potpuno zakazala kada je u pitanju migrantska kriza i nema mehanizam za borbu protiv tog problema”, istakao je u izjavi novinarima u Banjoj Luci da će inicirati da Predsjedništvo BiH da neke odgovore po tom pitanju. (Fena)

 

Migranti provaljuju u obiteljske kuće u Čapljini

 

 

Nino Raspudić – Migranti pred vratima: test humanosti ili gluposti?

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Hrvati bi trebali razmisliti o tome da ‘promjene ploču’

Objavljeno

na

Objavio

fikret-abdic-reuters
foto: REUTERS

Vodeće bošnjačke političke stranke SDA i SDP, te hrvatofobni sarajevski intelektaulci razjareno su reagirali na Deklaraciju Hrvatskog sabora, usvojenu u petak. Hrvatska je vlast nazvana fašističkom, optužena za rušenje “Daytonskog sporazuma”, “agresiju na suverenitet BiH” i “mješanje u unutarnje stvari”, prigovoreno joj je kako podržava “koncept Herceg Bosne”, kojemu je presuđeno u Haagu kao “udruženom zločinačkom poduhvatu”, piše: Milan Šutalo, HMS

Ukratko bošnjačka politička elita, i bošnjački nazoviintelektualci popud Esada Durakovića, Muhameda Tunje Filipovića, Emira Zlatara, Esada Bajtala, Ibrahima Prohića… držeći se one napad je najbolja obrana, koristeći govor mržnje demonizirali su Hrvatsku, kako bi zamaskirali zločin načinjen prema Hrvatima u BiH, narodu kojemu su Bošnjaci zahvaljujući brojnosti, oteli ustavno pravo predstavljanja u Predsjedništvu BiH i ponizili ga.

Hrvatska je sada kriva samo zato što je to uočila, u Deklaraciji konstatirala i što je odbila šutjeti o tome, kako što je to činila u prošlosti. Što ne pristaje velikobošnjački hegemonizam nazivati europskim demokratskim standardom.

U nedostatku argumenata kojima bi osporili Deklaraciju, sarajevske političke stranke i intelektualni hrvatomrzitelji otvoreno su, kao i bezbroj puta do sada, lagali, podvaljivali, obmanjivali javnost, a nisu se libili ni zaprijetiti svima koji ne misle kao oni. Tako, predsjednik “Kruga 99”, asocijacije koja  zagovara ukidanje konstitutivnosti naroda, kao temeljnog načela Ustava BiH, Adil Kulenović otvoreno prijeti kako će “svatko tko podrži Deklaraciju u BiH biti zgažen”.

Što je u Deklaraciji Hrvatskog sabora tako fašističko, rasističko, zločinačko..? Izgleda to što podržava Bosnu i Hercegovini kao državu kakvom je tretira njezin daytonski ustav, kao “zemlju tri konstitutivna naroda i svih građana”, što izražava nadu kako će se kroz dijalog doći do rješenja kojim će se implementirati presude Ustavnog suda BiH, što traži jednak tretman pred pravosuđem svih optuženih za ratne zločine, što od Vlade Hrvatske zahtjeva da redovito izvještava o kršenju prava svojih sunarodnjaka u BiH, Vijeće za implementaciju mira u BiH i Vijeće sigurnosti UN-a, što se zalaže se za nastavak pomoći Hrvatske svom narodu u BiH.

Ništa se, dakle, u tom aktu ne može naći što je u suprotnosti s važećim Ustavom i Daytonskim sporazumom, i ništa što je usmjereno protiv Bošnjaka. Autori Deklaracije toliko su se trudili da ne izađu iz okvira “nemješanja u unutarnje stvari BiH” da su ih neki u Hrvatskom saboru, optužili da su napravili “kamilica Dakelaraciju”.

No, taj trud nije, čini se, pomogao bošnjačkim političkim elitama “otvoriti oči” da vide da se BiH ne može sačuvati gaženjem ustavnih prava jednog naroda, već jedino poštivanjem tog naroda i njegove ustavne pozicije, dijalogom i dogovorom o onom što zahtjeva Ustavni sud, a zahtjeva da Hrvatima kao i drugim dvama narodima bude omogućeno predstavljanje u Predsjedništvu BiH i domovima naroda.

No, za bošnjačku političku elitu, halal hrvatske intelektualce poput Slave Kukića, Ive Komšića, Mirka Pejanovića, i zelene bosanske fratre poput fra Ive Markovića, Mile Babića i drugih zahtjevati ravnopravnost Hrvata jednako je kao zagovarati fašizam, aparthejd, segregaciju, udruženi zločinački podhvat…. Jedina Deklaracija koju bi oni podržali bila bi ona u kojoj bi BiH bila definirana kao država bosanskog naroda, raznih konfesija, a Hrvati raja koja se ima pokoravati volji probosanskih, patriotskih snaga.

Hrvati bi, zato trebali razmisliti o tome da “promjene ploču” i da počnu koristiti drugačiju argumentaciju, od one koju sada koriste, da primjene “Plan F”. Ukoliko Bošnjaci ne žele, kroz izmjene Izbornog zakona omogućiti Hrvatima izabrati svoje izaslanike u federalni Dom naroda i Predsjedništvo BiH, a očito ne žele, jer je to za njih fašizam, rasizam, segregacija, zločinačka Herceg Bosna i UZP, na sljedećim izborima hrvatske političke stranke trebale bi ne isticati kandidate za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Ako je bošnjačkim strankama toliko milo birati, po europskim demokratskim standardima, hrvatskog člana Predsjedništva, zašto i Hrvati ne bi prihvatili iste te standarde pa kao građani BiH birali bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Zato što ih ljuti Bakir Izetbegović, Nermin Nikšić ili neki od bošnjačkih političara, građani-Hrvati bi mogli svoj glas dati, recimo, Fikretu Abdiću. Istina, čovjek jeste osuđen za ratne zločine, ali je izdražao kaznu i sad ima sva prava kao i drugi građani BiH. Na isti način na koji je za Bošnjake Željko Komšić, fan masovnog ubojice Josipa Broza Tita, liberal i socjaldemokrat, Fikret Abdić bi mogao postati omiljeni političar među Hrvatima, kao čovjek koji zagovara laburističku (radničku), progresivnu, europsku ideologiju. Uostalom i stranka mu se tako zove- Laburistička. Hrvati imaju legitimno, građansko, pravo podržavati laburiste u BiH. Zašto bi to nekomu smetalo? Možda tako Hrvati, a i BiH pstanu simpatični Britancima!

Ovi izbori pokazali su kako je hrvatski izborni kapacitet veći od 180.000 glasova. Pa zašto taj potencijal Hrvati ne bi usmjerili prema laburisti Abdiću i, uz glasove njegova biračkog tjela, lako ga progurali, kao predstavnika građana, u Predsjedništvo BiH. Pa neka onda sarajevske stranke dokazuju da Abdić nije legitimni predstavnik Bošnjaka, a Hrvati neka im na to odgovaraju “zar je Bošnjak samo onaj kome certifikat daju sarajevske stranke”.

Trebaju li Hrvati tako postupiti da ih Bošnjaci ne bi nazivali fašistima i rasistima i da bi ih konačno počeli uvažavati. Čini se, kako sada stvari stoje, druge nema.

Milan Šutalo, HMS

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari