Pratite nas

BiH

Selefijska zajednica u BiH priprema gradnju naselja na granici s Republikom Hrvatskom

Objavljeno

na

Više od 3.000 pripadnika selefijskog pokreta nalazi se neposredno uz pogranično područje BiH i Hrvatske, odnosno na samoj granici Europske unije, ne računajući one koji se već nalaze u ”svetom” ratu u Siriji i Iraku.

[ad id=”68099″]

Ovaj podatak posebno zabrinjava talijanske vlasti upravo zbog zemljopisne blizine. Prošle nedjelje talijanske specijalne postrojbe pokrenule su protuterorističku operaciju pod nazivom “Balkanska veza”, čiji je cilj razbijanje islamističke skupine koja se nalazi na sjeveru Italije, piše “Breitbart News Network”.

gornja_maoca

“Italija budno prati zbivanja u BiH”, kaže Ruggero Corrias, talijanski veleposlanik u BiH.

“Kada govorimo o prijetnji stranih džihadista, BiH nije izuzetak. Zemljopisna blizina, krhka vladavina prava te duboka ekonomska kriza su elementi zbog kojih moramo biti na oprezu u BiH”, rekao je Corrias.

“Breitbart” navodi i primjer sela Ošve, koje se nalazi u brdima središnje Bosne. Hamdo Fojnica, čiji je sin Emrah poginuo u Iraku (počinio samoubilački napad).

Hamdo Fojnica smatra da je smrt njegovog sina “volja Alaha”.

“Nisam sretan što sam izgubio sina, ali je njegova smrt volja Alaha. Grozno je izgubiti dijete, ali ako Alah odluči da i njegova dva brata trebaju otići u Siriju, ne mogu reći ne.”, ističe Fojnica.

U Gornjoj Maoči, još jednom selefijskom utočištu u BiH, u veljači se vijorila zastava ”Islamske države”, koja je ubrzo nestala.

U ovom selu nalaze se sljedbenici Nusreta Imamovića, jednog od onih koji su označeni kao “globalni terorist” i koji se nalazi na listi SAD. Gornja Maoča je ujedno i mjesto odakle je Mevlid Jašarević krenuo u pohod na Veleposlanstvo SAD u Sarajevu. On je u međuvremenu osuđen na 18 godina zatvora.

“Ti ljudi najavljuju kako će osvojiti Rim i vrlo je moguće da hoće”, kaže Esad Hećimović, novinar i ekspert za islamski ekstremizam.

“Ne shvaćate da je stvarna opasnost bliža od Libije. Prijetnja se ne odnosi samo na BiH, već i na Italiju i cijelu Europu”, kaže Hećimović u izjavi za “Nezavisne”.

Područje Velike Kladuše u zapadnoj BiH je još jedno utočište ekstremista. Tu je propovijedao islamist Bilal Bosnić, koji se od prošlog rujna nalazi u zatvoru zbog poticanja i novačenja džihadista.

Nedaleko od Bosnićeve obiteljske kuće nalazi se zabačeno mjesto Bosanska Bojna, gdje je Bosnić kupio zemljište kako bi izgradio selefijski centar za molitvu. Prema navodima tužiteljstva u Sarajevu, u protekle dvije godine Bosnić je primio više od 200.000 dolara od misterioznog donatora iz Katara, piše “Breitbart News Network.

Podsjetimo, na zatvorena selefijska naselja koja se po uzoru na Gornju Maoču stvaraju na graničnim područjima s Republikom Hrvatskom, početkom rujna prošle godine, upozorila je i Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), označivši to iznimno važnim pitanjem za sigurnost Europske unije.

Konkretno, sudeći prema tvrdnjama dobro obavještenih izvora, riječ je o selefijskim naseljima koje radikalna islamska zajednica namjerava graditi u Bosanskoj bojnoj. Projekti kupovine zemljišta s jedne i druge strane granice navodno su poodmakloj su fazi. Ovi projekti financiraju se sredstvima arapskih zemalja, ali i sve brojnijih selefijskih zajednica iz Europe a kao konačni cilj navodno imaju stvaranje selefijskih uporišta na samoj granici Europske unije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Evo tko će predstavljati Hrvate u Domu naroda

Objavljeno

na

Objavio

klix.ba

Izaslanici u Domu naroda Parlamenta FBiH izabrali su danas izaslanike za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Izabrani su izaslanici u Klub Hrvata i Klub Bošnjaka Doma naroda PSBiH, javlja Hrvatski Medijski Servis. 

Tako će u Klubu Hrvata biti predsjednik HDZ-a BiH  i HNS-a BiH Dragan Čović, aktualni predsjedatelj Doma naroda  PSBIH Bariša Čolak, ministrica obrane Marina Pendeš i dosadašnja predsjedateljica DN PFBIH Lidija Bradara iz HDZ-a, te Zlatko Miletić iz Demokratske fronte.

u Klubu Bošnjaka u državnom Domu naroda će biti Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić iz SDA, Denis Bećirović iz SDP-a te Fahrudin Radončić iz SBB-a.

Podsjećamo, u Klubu Srba u državnom Domu naroda iz Republike Srpske su izabrani Dušanka Majkić, Lazar Prodanović, Sredoje Nović i Nikola Špirić iz SNSD-a i Mladen Bosić iz SDS-a.

Ovime je kompletiran proces formiranja zakonodavne vlasti u BiH na svim razinama vlasti.

Zahvaljujući Uputstvu Središnjeg izbornog povjerenstva o izboru izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH koji nije u skladu sa presudom Ustavnog suda u predmetu Ljubić u Klub Hrvata  Doma naroda PS BiH izabran je i Zlatko Miletić iz DF-a koji nema legitimitet naroda kojega predstavlja.

Zlatko Miletić, od oca Jovana i majke Ajše, prvi put se izjasnio kao Hrvat da bi mogao biti izabran za ravnatelja Federalne uprave policije, budući da je to mjesto pripadalo predstavniku Hrvata, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Zlatko Miletić je Glavni tajnik Demokratske fronte. On je neposredno nakon što je Željko Komšić  treći put izabran bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH otkrio kako su pokušali ucjenjivati Hrvate. “Išli smo toliko daleko da smo im (HDZ-u BiH) u jednom trenutku ponudili da svih 17 mjesta u Domu naroda Parlamenta Federacije pripadne njima, ali uz uvjet da Dom naroda ima samo ulogu zaštite vitalnog nacionalnog interesa odnosno da ne bude u ulozi Zastupničkog doma. Ponudili smo im da se vrati ‘Travanjski paket’ obećavši da će Željko Komšić povući svoju kandidaturu za člana Predsjedništva”, kazao je Miletić gostujući u programu jedne bh. televizije.

Ostaje za vidjeti kakvo će Miletićevo djelovati u Domu naroda Parlamenta BiH jer neće imati priliku utjecati na donošenje odluka unutar Kluba Hrvata jer preostala 4 izaslanika dolaze iz HDZ-a BiH odnosno HNS-a BiH./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Konstituiran novi saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

Objavljeno

na

Objavio

Martinović predsjedavajući Doma naroda PFBiH, Čampara zamjenik

Polaganjem svečane prisege, formiranjem Klubova konstitutivnih naroda te kluba Ostalih te izborom rukovodstva doma, konstituiran je novi saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH za mandatno razdoblje 2018.-2022.

I u novom sazivu ostao je nepopunjem Klub izaslanika iz reda srpskog naroda, jer u pojedinim županijama jednostavno nema zastupnika iz ovog naroda te ih ne mogu ni delegirati u Federalni dom naroda. Tako je danas od predviđenih 58 prisegnulo ukupno 55 izaslanika. Za predsjedatelja Doma naroda izabran je Tomislav Martinović (HDZ BiH). Ova stranka inače ima i najviše izaslanika u Domu naroda, 13 od 17 u Klubu Hrvata te jednog u Klubu Srba.

Preuzimajući dužnost predsjedatelja od Lidije Bradara (HDZ BiH), Martinović se zahvalio na povjerenju kazavši kako je Dom naroda PFBIH važan segment vlasti u Federaciji, te je dodao kako je njegovo imenovanje privremeno rješenje te kako će zbog njegovih osobnih razloga ali i nekih kadrovskih rješenja njegovo mjesto uskoro preuzeti netko drugi.Iskazao je nadu da će zajedno sa ostalim izaslanicima zajednički uspjeti ovaj Dom voditi u ustavnim i zakonskim okvirima i ispuniti sve zadaće koje pred ovaj saziv budu postavljene.

Zahvalio je dosadašnjoj predsjedateljici na svemu što je uradila, kazavši da je njen imperativ bio Ustav i zakon i da je na tome ustrajala. Bradara je u svom kratkom obraćanju podsjetila na rad doma u sad već proteklom sazivu, usvojene ali i neusvojene zakone. Poslala je i sljedeću poruku: „Sviđalo se to nekima ili ne, ovo je Dom naroda Parlamenta Federacije, Dom konstitutivnih naroda i ostalih, i takav će i ostati“.

Za dopredsjedatelja iz reda bošnjačkog naroda izabran je Aljoša Čampara (SDA), dok prijedlog nekolicine zastupnika iz Kluba srpskog naroda da za dopredsjedatelja doma iz reda ovog naroda bude izabran Žarko Vujović (SDP) nije dobio potreban broj glasova te je mjesto drugog dopredsjedatelja zasad neupražnjeno.

Prije izbora rukovodstva, formirani su Klubovi naroda. Predsjednik Kluba Hrvata je Ivo Tadić (HDZ BiH), Kluba Bošnjaka Jasmin Duvnjak (SDA) , dok Klub izaslanika iz reda srpskog naroda nije izabrao predsjednika.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari