Connect with us

BiH

Selmo Cikotić optužen zbog oružja, Hrvati još za zločine u Bugojnu traže odgovore

Objavljeno

-

Vijest o podizanju optužnice protiv ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića ovih je dana privukla veliku pozornost medija i javnosti, a u međuvremenu su otkriveni i novi detalji iz kojih je vidljivo za što to točno Tužiteljstvo BiH tereti ovog ministra SDA.

Optužnicu je, kako je objašnjeno, podigao tužitelj Posebnoga odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, piše Večernji list BiH.

Iz Tužiteljstva su pritom potvrdili kako se Cikotića tereti da je u razdoblju od 2009. do 2011., dok je obavljao dužnost ministra obrane BiH, zloupotrijebio službeni položaj državnog ministra tako što je na nezakonit način pogodovao kupcu na štetu Ministarstva kojim je rukovodio prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, streljiva i vojne opreme.

– U optužnici se navodi kako je optuženi nezakonito i zaobilazeći predviđene zakonske procedure, bez upoznavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, vršio izmjene ugovora, nakon čega je poduzeću Scout d.o.o. Zagreb, umjesto zastarjelog naoružanja i streljiva koje je i bilo predviđeno za otpis i prodaju kako bi se smanjili troškovi čuvanja i održavanja, izmjenama ugovora izvozio oružje i streljivo veće kvalitete i potražnje na tržištu, pa je na taj način oštetio proračun BiH za iznos od oko 9,7 milijuna KM, kao i drugima pribavio imovinsku korist u višemilijunskom iznosu – objasnili su iz Tužiteljstva BiH.

Iz ove su institucije naveli kako se optuženoga tereti da je kao službena osoba u tijelima izvršne vlasti u BiH, na poziciji državnog ministra obrane, iskoristivši svoj službeni položaj, svojim radnjama prouzročio štetu za proračun BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produljeno kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz Kaznenog zakona BiH. Tužiteljstvo je najavilo kako će krivnju optuženog dokazivati saslušanjem većeg broja svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem više stotina materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Vijest o optužnici svakako je povod i za podsjećanje na stavove predstavnika društvenog i političkog života Hrvata, a koji su se od samog početka protivili njegovu imenovanju u Vijeće ministara, nevezano uz ovaj slučaj. Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-HB Bugojno tako je u lipnju prošle godine dobila političku potporu Hrvatskog narodnog sabora u osudi namjere SDA da za ministra obrane imenuje Cikotića, ratnog zapovjednika Operativne grupe Zapad. Miroslav Zelić, predsjednik bugojanske HVIDRA-e, kazao je tada u izjavi za Večernji list kako su predstavnici hrvatskih udruga uputili priopćenje o neprihvatljivosti izbora Cikotića. Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora dao je punu potporu Koordinaciji.

– Ako Selmo Cikotić, koji je za sebe znao reći da je moralno čist što se tiče Bugojna, ne kaže napokon pravu istinu o sudbini odvedenih i ubijenih zarobljenih Hrvata Bugojna, tko ih je odveo, po čijoj su zapovijedi ubijeni i gdje su zakopani te barem malo ne umanji sumnju na sebe osobno i na taj način dijelom umanji svoju odgovornost za sve strahote koje su prošli Hrvati Bugojna, onda on zasigurno ne može dobiti suglasnost na ovo imenovanje od političkih predstavnika hrvatskog naroda okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine – naglasili su tada iz Hrvatskog narodnog sabora, podsjeća Večernji List BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari