Pratite nas

Kronika bez cenzure

“Selo gori, a Majda Burić se češlja”

Objavljeno

na

HDZ je odlučio kapitulirati ispred SDP-ova župana Zlatka Komadine u Primorsko goranskoj županiji, jer niti jedan od HDZ-ovih teškaša nije se odlučio u utrku za primorsko goranskog župana nasuprot Zlatka Komadine. Kako na Jadranskom trgu godinama izostaje sustavan i permanentan rad, jer sjednice primorsko goranskog HDZ-a znale su izostati i po pola godine, a zatim se održati radi reda budući da se ne donose nikakve ključne odluke, a ako ih i bude tada Statut HDZ-a nije “Sveta krava” prilikom posjeta glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića izbor je pao na Majdu Burić, piše Sanjin Baković.

Do sada široj javnosti nepoznata HDZ-ovka iako je često znala isticati funkcije tajnice i potpredsjednice primorsko goranske Mladeži iza koje se skriva i u svojoj 38 godini kako bi se mogla iz kvote Mladeži kandidirati u stranačka tijela s obzirom da Mladež posjeduje najveći broj izaslanika na izbornim skupštinama, mogla se pohvaliti s dva mandata u županijskoj skupštini od čega je jedan još iz vremena Ive Sanadera 2005. godine kada nije mogao bilo tko sjediti u tom tijelu u 25 godini života nakon završena studija, dok drugi datira iz 2013. godine kada je stekla mandat u Županijskoj skupštini PGŽ-a nelegalnim putem mimo stranačkih tijela Predsjedništva HDZ-a i Županijskog odbora HDZ-a PGŽ prekršivši Statut HDZ-a putem do DIP-a. Kako joj je karijera djelomično lažirana od 2013. godine pa nadalje biti će zanimljivo vidjeti hoće li moralna profesorica u utrci sa Zlatkom Komadinom istaknuti vjerodostojno vlastiti moral i poštenje ili će se temeljiti na tezi kako se u politici ne biraju sredstva na putu do uspjeha.

Također, Majda Burić moći će se pohvaliti dobivenim saborskim mandatom koji se temeljio na krivo izgrađenim temeljima baziran na mandatu u Županijskoj skupštini PGŽ, a koji je stekla kao zamjena nositelju liste Davoru Ivo Stieru u VII. izbornoj jedinici sa osvojenih 1.049 glasova što je ekvivalent od 1.37% glasova ukupnog broja liste.

Sve su to dužnosti koje netko dobije na temelju poslušnosti i vjernosti frakciji koja je ustoličena na Jadranskom trgu od 2004. godine što potvrđuje i slučaj Majde Burić koja je u 13 godina svoje političke karijere na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine dosegnula vrhunac osvojivši u cijeloj VII. izbornoj jedinici 1.049 glasova od ukupno 76.786 glasova koliko je osvojila HDZ-ova lista u VII. izbornoj jedinci. Pitanje je da li je uopće svjesna kako ulazak u Hrvatski sabor za mnoge znači politička mirovina, a nakon gubitka izbora za primorsko goransku županicu biti će potrošeni kadar koji će se 2021. godine eventualno moći još kandidirati za načelnicu Ravne Gore sa još jednim izbornim porazom u nizu.

Na temelju optimizma od osvojenih 1.37% glasova u VII. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine HDZ-ovo članstvo trebalo bi očekivati pobjedu u Primorsko goranskoj županiji protiv SDP-ova gubernatora Zlatka Komadine. Ovaj primjer jednoglasne odluke Županijskog odbora HDZ-a PGŽ usporedio bi sa situacijom kao kada je zagrebački HDZ poslao u utrku za gradonačelnicu Grada Zagreba Margaretu Mađerić nasuprot Milana Bandića koja je u neslavnom srazu osvojila 5,41% budući da je bilo riječ o neprepoznatljivoj osobi izvan domene rada HDZ-ova članstva što je dokaz i u slučaju Majde Burić koja je osvojila 1.049 glasova odnosno 1.37%.

Gotovo 12 godina radila je u struci kao profesorica hrvatskoga jezika te voditelj Županijskog stručnog vijeća učitelja hrvatskoga jezika za Primorsko-goransku županiju, a bojala se potpisati priopćenje imenom i prezimenom kada bi HDZ-ova Mladež u Primorsko goranskoj županiji reagirala konstruktivnom kritikom protiv novog pravopisa u vrijeme Milanovićeve vlade ili povodom Međunarodnog dana materinjeg jezika što je pandan kukavičjeg skrivanja u kombiju ispred bivšeg ministra obrazovanja Željka Jovanovića i SDP-ova župana Zlatka Komadine usred kampanje za zamjenicu župana u Vrbovskom tijekom 2013. godine.

Original ili kopija

Kako njezina politička karijera ne bi ostala neprepoznatljiva široj javnosti Majda Burić koja za sebe voli reći kako je pozitivna osoba koja se voli puno smijati od čega je u 90% slučajeva smiješak istreniran potrudila se postati prepoznatljivom na hrvatskoj političkoj areni tijekom prve sjednice Hrvatskog sabora. Prije svega zbog crne torbe s upečatljivim i legendarnim logom modne kuće Gucci. U kolekcijama brenda dostupnoj na njihovoj službenoj stranici novinari nisu pronašli model torbe saborske zastupnice, jer vjerojatno se radilo o modelu iz prijašnjih kolekcija ili pak o vjernoj replici Gucci torbe. Slične torbe mogu se kupiti po cijenama od 1350 dolara (9223 kn) do 1790 dolara (12.229 kn), ovisno o odabranom modelu.

S obzirom na rasplet aktualne političke situacije u Primorsko goranskoj županiji u borbi Davida protiv Golijata, a iskustva sa prethodnih lokalnih izbora pokazala su nam kako je Margareta Mađerić prošla u srazu sa Milanom Bandićem osvojivši 5,41% odlučio sam pridonijeti svojom kreativnošću i skratiti muke stručnjacima sa Jadranskog trga barem u pogledu odabira slogana HDZ-ovoj kandidatkinji za županicu u Primorskoj goranskoj županiji i iz konteksta nakon svega navedenog što je krasi zaključiti kako umjesto bivšeg slogana “Pun pogodak” čiji je autor bio bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić 2013. godine imamo vjerodostojniji “Selo gori, a Majda Burić se češlja”.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Kronika bez cenzure

Uslijedile ostavke radi povratnika koji se poziva na Andreja Plenkovića

Objavljeno

na

Objavio

Pandorina kutija počela se otvarati nakon što je zagrebačkom HDZ-u nametnut Drago Prgomet kao kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba. U HDZ-ovoj široj nomenklaturi prepoznat je kao rušitelj Karamarkova pobjedničkog HDZ-a, politički konvertit koji nakon napuštanja HDZ-a prelazi u MOST sve do izbacivanja iz MOST-a od strane Bože Petrova, idejni tvorac HRID-i, te povratnik u HDZ nakon što je Tomislav Karamarko bačen na koljena.

U ovoj kampanji ostati će zapamćen kao HDZ-ov kandidat za gradonačelnik Grada Zagreba koji neće zapošljavati HDZ-ovce, već imaju natječaje pa neka se izvole javiti na njih. U skladu sa Draginom izjavom članstvo se diglo na noge, a ankete mu daju 5%. Nakon završetka izbora pitanje je koliko će trebati zagrebačkom HDZ-u da se krene oporavljati nakon Draginih izjava, jer bolje za njega bilo bi da je to prešutio nego li što je navukao jal na svoja leđa ionako zapuštenih članova HDZ-a o kojima nitko ne mari.

Živjeli smo, živimo i živjeti ćemo za HDZ, a nikada nismo živjeli od HDZ-a

Da u HDZ-u ima pregršt poštenih, časnih i moralnih osoba dokazuje ovaj primjer iz kojeg je vidljivo kako članovi HDZ-a koji ne žive od njega postupaju u skladu sa Statutom HDZ-a, te vlastitim moralom budući da nisu spremni ići protiv sebe i načela pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Na osnovu navedenih ljudskih komponenti članstvo ih je prepoznalo i izglasalo im povjerenje kako bi ih zastupali kroz rad u TO-ima i PO HDZ Črnomerec. Za razliku od Drage Prgometa, Josipa Jelića i njima sl. bili su vjerodostojni i nisu napušatali stranku.

Ostavke četiri predsjednika Temeljnih ogranaka te dužnosnika u Područnom odboru HDZ-a Črnomerec

Sve je kulminiralo povratkom Josipa Jelića kojeg je Časni sud HDZ-a vratio u stranku po dolasku Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a, budući da se isti nalazio u kampanji MOST-a nakon što je istupio iz vlastite stranke. Kako i sami navode oduvijek su poštivali odluke viših tijela, zajedništvo i pluralizam, ali u zadnja tri mjeseca počele su se događati neviđene stvari na koje nisu mogli pristati.

Jedan od razloga neopozive ostavke je nametanje izbora izaslanica Zajednica Žena Katarina Zrinski PO Černomerec na Izbornoj skupštini. Naime, Josip Jelić pozivao se na Andreja Plenkovića, te nametao volju izaslanicama kroz imena koja moraju biti izabrana za Izborni sabora Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski.

Kao drugi od navedenih razloga spominje se zabrana izglasavanja prijedloga nositelja liste za Vijeće gradske četvrti Črnomerec. Većinom glasova ipak se prijedlog izglasao.

Zatim je uslijedila Izborna skupština Mladeži HDZ-a Črnomerec na kojoj se nametalo pojedina imena kandidata koja moraju biti izabrana pozivajući se na predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Skupština je odgođena, a imenovan je Povjerenik.

Završni epilog eskalirao je nametanjem kandidata za listu Vijeća gradske četvri što podsjeća na nametanje kandidature Drage Prgometa ispred GO HDZ Zagreb. Prema informacijama sa teren ovaj obrazac ponašanja ne provodi se samo na Černomercu, već se prijedlozi lista ne uvažavaju niti sa drugih Područnih odbora.

U priloženom dokumentu pogledajte o čijim je ostavkama riječ i što su stvarni razlozi pa procijenite sami nalazimo li se prema metodama djelovanja u Sjevernoj Koreji kao što su istaknuli predsjednici u ostavci ili je ipak riječ samo o autokratskom vođenju od vrha pa prema najnižem ustrojstvu unutar HDZ-a.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika bez cenzure

Darinko Papić preduvjet je za test vjerodostojnosti riječkog HDZ-a

Objavljeno

na

Objavio

Riječki HDZ imao je povijesnu šansu ne tako davno isprofilirati osobu u liku i dijelu pokojnog dr. Zlatka Tomašića koji je na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine ostvario fantastičan rezultat u svojem prvom nastupu u riječkoj političkoj areni prikupivši na konto 2.991 glas što je bilo ekvivalent od 8.36% ukupnog broja glasova HDZ-ove liste.

Lideri s Jadranskog trga oglušili su se i zatvorili oči ispred respektabilnog rezultata kao i u trenucima usvajanja jednoglasnog prijedloga ispred GO HDZ Rijeka kada su podržali Mariju Bukvić koja je u VIII. izbornoj jedinici osvojila 548 preferencijalnih glasova odnosno 1.53%, a danas kada bi ih se upitalo javno zašto nisu htjeli stati iza obiteljskog čovjeka, hrvatskog branitelja, vjernika, domoljuba, doktora i stručnjaka unutar domene njegovog posla, prije svega velikog humanitarca koji bi pomogao svakome ako je to u njegovoj moći za pretpostaviti je kako bi svi dobili kolektivnu amneziju?! Tko doktor? Ja doktor. Ma ne, pa Vukelić je doktor!

S obzirom da vrijeme ne možemo vratiti, a Zlatka zamijeniti postavlja se retoričko pitanje na koji način ćemo sada uvjeravati birače da je Kristjan Staničić pravi odnosno vjerodostojan izbor, a sedam mjeseci ranije dr. Zlatko Tomašić to nije bio budući da ga nitko nije javno htio podržati osim Darinka Papića?

Ne da ga nisu htjeli javno podržati, već nije bio niti u križaljci uoči izborne skupštine riječkog HDZ-a. Dapače bio je raspušten u svojem temeljnom ogranku s mjesta povjerenika.

Naravno mene koji sam bio s dušom i tijelom u kampanji pokojnog dr. Zlatka Tomašića ne može uvjeriti nitko, a vjerujem da mnogi premišljaju poput mene, jer da smo recimo sadašnjeg kandidata za gradonačelnika poslali u utrku po preferencijalne glasove na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine vidjeli bi sraz Ferraria i Fiće budući da ga šira javnost ne poznaje.

Kandidirati se ispred stranke za gradonačelnika Grada Rijeke sasvim je nešto drugo nego testirati svoje preferencije u srazu sa 14 kandidata na listi HDZ-a, jer da na vreću krompira nalijepimo HDZ stabilno biračko tijelo od 10% do 15% zaokružilo bi HDZ prema inerciji. Živući primjer na Jadranskom trgu je Dinko Beaković koji je 2013. godine u utrci za primorsko goranskog župana imao 24.160 glasova, a 2015. godine na HDZ-ovoj listi 894 glasa. U konačnici nagrađen je mjestom tajnika primorsko goranskog HDZ-a. Izgleda da je kriterij za imenovanje bio rezultat kao što to obično bude u političkoj praksi.

Ništa bolje nisu prošli saborski zastupnik Josip Borić i ministar turizma Gari Cappelli koji zajedno nisu imali više glasova od pokojnog doktora, a postali su odlučujući faktori u Hrvatskom saboru i Vladi RH.

Kandidat za gradonačelnika HDZ-a izabran je “dekretom” Zagreba odnosno jednoglasnom odlukom riječkog HDZ-a nakon posjeta Gordana Jandrokovića u Primorsko goranskoj županiji, a od danas pa do 4.svibnja 2017. godine u pola noći završava rok predaje listi za gradsko vijeće Grada Rijeke. Svrsihodno tome nova unutarstranačka bitka tek slijedi budući da se na tijelima stranke biraju kandidati koji će nas predstavljati iduće četiri godine u gradskom vijeću Grada Rijeke. Kao u svim strankama ulaznih mjesta je malo, a taština previše.

Test vjerodostojnosti riječkog HDZ-a ovisiti će o jednom imenu. Naime, riječ je o Darinku Papiću. Hrvatskom branitelju koji se može pohvaliti ratnim putem kao rijetki u PGŽ-u, profesoru povijesti, tajniku Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šuška PGŽ-a iz vremena pokojnog predsjednika dr. Zlatka Tomašića pa do danas, predsjedniku temeljnog ogranka HDZ Bulevard pod čijom je ingerencijom HDZ na izborima za MO Grada Rijeke po prvi puta osvojio vlast u povijesti Grada Rijeke. Za one koje ne znaju riječ je o dijelu grada u kojem živi bivši riječki gubernator Slavko Linić. Pobijediti tamo sve je samo ne jednostavno.

Osim što je HDZ pobijedio na Bulevardu zahvaljujući Papićevoj liderskoj sposobnosti koju članovi HDZ-a poštuju radi njegovog autoriteta i organizacijskih sposobnosti, disciplini temeljenoj na vojničkom režimu, HDZ je povezao vlast i na Trsatu što se nije dogodilo niti na vrhuncu političke moći bivšeg HDZ-ova člana Hrvoja Burića koji je istu listu odbio. Na području Bulevarda, Trsata, Vojaka i Krimeje po broju preferencijalnih glasova pobjede je odnosio pokojni dr. Zlatko Tomašić što potvrđuje jačinu tajnika Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šuška PGŽ Darinka Papića. Ako su vam potrebni glasovi uvažiti ćete rezultat.

Neovisno o njegovim rezultatima i uspjesima HDZ-a na području Grada Rijeke za Darinka Papića nema mjesta u vjerodostojnom riječkom HDZ-u kao što nije bilo niti za pokojnog dr. Zlatka Tomašića iako je tijelo konstituirano više od godinu dana. Budući da je Županijski odbor branitelja HDZ-a Gojko Šušak PGŽ predložio Darinka Papića na ulazno mjesto na listi za gradsko vijeće kao prvi prijedlog od tri imena koja su usvojena, a isto učinio i TO HDZ Bulevard shodno rezultatima koje ogranak posjeduje odlučio sam se napisati ovaj članak.

Ovim putem pozvao bi HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Grada Rijeke Kristjana Staničića kao osobu koja ima direktan ulaz kod Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića, te se smatra najjačom osobom u ovom trenutku unutar HDZ-a u Primorsko goranskoj županiji barem do završetka izbora da se založi da Darinko Papić bude na ulaznom mjestu (unutar prvih pet mjesta) na listi za gradsko vijeće Grada Rijeke budući da GO HDZ Rijeka ne prepoznaje njegov rad kao što nije prepoznao niti od pokojnog doktora. Za argumente ima sve navedeno kao i usvojene odluke tijela koja su ga predložila.

Nemojte se voditi retorikom iz prošlosti da recimo pokušate diskreditirati tajnika Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak PGŽ koji je prvi prijedlog usvojenih kandidata, a krenete razbijati zajednicu kroz Antoniju Marković ili Maju Ševerdiju. Na isti način pokušao je 2015. godine Oleg Butković s Dobricom Rončevićem koji je na tim izborima osvojio 389 glasova odnosno 1,04% kada nije htio pokojnog dr. Zlatka Tomašića na trećem mjestu HDZ-ove liste za Hrvatski sabor. U suštini 389 nije isto što i 2.991 kao što niti druge osobe nemaju težinu kao i Darinko Papić.

Dakle, upravo imate priliku pokazati vlastitu vjerodostojnost u borbi za malog i poštenog čovjeka. Ujedno ćete poslati poruku prema vani zalažete li se za ljude koji vrijede u slučaju da postanete gradonačelnik Grada Rijeke. Sve se može kada se hoće, a ostalo je demagogija budući da imate uporište u Zagrebu.

Stoga gradonačelniče rukavica je bačena, a na vama je da pokažete javnosti jeste li vjerodostojan kandidat na primjeru Darinka Papića koji za argumente ima rezultate. U suprotnom nam slobodno recite da li da ostanemo kod kuće ili imate neki drugi prijedlog za gradonačelničkog kandidata Grada Rijeke koji je vjerodostojan i misli se boriti za male i poštene ljude, jer nakon što se dogodilo sa pokojnim doktorom ne treba nam dežavu u liku i dijelu Darinka Papića, jer svi vi zaboravljate da su to ljudi koji su proveli cijeli Domovinski rat u rovovima, a ne na riječkom Korzu. Sve to nosi svoje posljedice koje skračuju život.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati