Connect with us

Razgovor

Senada Šelo Šabić : Ovaj zamrznuti mir u BiH očito puca po šavovima

Objavljeno

-

Kakvi su odjeci trilaterale Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Srbija, koja je na predsjedničkoj razini održana nakon šest godina? Može li BiH naprijed bez novog izbornog zakona, hoće li se tamošnji čelnici dogovoriti ili će im rješenje nametnuti međunarodna zajednica? Je li ideja srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića o jedinstvenom tržištu u regiji provediva i realna?

Samo su neka od pitanja na koja su u emisiji U mreži Prvog odgovarali politička analitičarka Instituta za međunarodne odnose Senada Šelo Šabić i predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku Miro Kovač.

Kovač je rekao kako su kolege u Bosni i Hercegovini svjesne da treba provesti odluku Ustavnog suda ako BiH želi biti funkcionalna, pravna država. Ako se ne dogodi izmjena izbornog zakona kao što nalaže ustavni sud, ne bi se mogli u potpunosti implementirati izborni rezultati te konstituirati izvršna vlast. Došlo bi do zastoja u funkcioniranju BiH, naglasio je Kovač.

Senada Šelo Šabić kaže kako je sporno više odredbi. Složila se da će doći do ozbiljne krize ukoliko se ne dogode izmjene izbornog zakona. Na Kovačevu izjavu kako Hrvatska podupire europski put BiH i njezinu teritorijalnu cjelovitost, Šebo Šabić kaže da je BiH miljama udaljena od Europske unije.

U politici je pozitivan narativ temeljni pristup, ali ga mora slijediti sadržaj. Prema njenom mišljenju, iz pozicije Republike Hrvatske, odnose s BiH treba graditi na širi holistički način – razumijevanje koliko situacija u BiH utječe na samu Hrvatsku ne samo zbog položaja jednog od konstitutivnih naroda koji je naravno ključ za interese RH.

Parcijalne politike ne mogu iznjedriti dugoročno dobre odnose. Hrvatska treba promišljati u svjetlu svojih interesa – sigurnosnih, ekonomskih, demografskih, migracijskih – kakva je situacija u BiH, što se zaista može učiniti, izjavila je Senada Šelo Šabić.

Ona je uvjerena da sva tri naroda u BiH imaju zamjerke na postojeći sistem. Mi moramo prihvatiti činjenicu da Daytonski mirovni sporazum nije uspio stvoriti institucije koje će garantirati funkcionalnu, progresivnu državu. Taj zamrznuti mir očito puca po šavovima. U jednom trenutku morat ćemo otvoriti diskusiju o tome kako promišljamo BiH na drugi način, ne na način koji je uređen Daytonskim mirovnim sporazumom i mislim da je to ključna stvar. Ovo su parcijalna rješenja, pokušaj da se unutar postojećeg okvira stvari pomaknu. Dugoročno će se kriza produbiti. Dolazi vrijeme da se raspakira Dayton, zemlja na ovakav način ne može biti progresivna i ići prema Europskoj uniji, uvjerena je Šelo Šabić.

Ona je iznijela zanimljiv podatak – osim amandmana na postojeće zakone, prošle godine u BiH nije donesen ni jedan novi zakon.

Kovač je zaključno rekao kako je na kolegama u BiH da pronađu magičnu formulu za provođenje ustavog zakona i donošenje promjena izbornog zakona.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas