Pratite nas

Iz Svijeta

Senat odbacio optužbe protiv Trumpa

Objavljeno

na

Američki predsjednik Donald Trump je u srijedu, odlukom 52 i 53 od sveukupno 100 senatora, očekivano proglašen nedužnim po dvije točke optužnice, na suđenju u Senatu za njegov opoziv.

Senatori su se pojedinačno izjašnjavali smatraju li predsjednika krivim, abecednim redom. Trump je optužen po dvije točke optužnice – za zloupotrebu ovlasti i ometanje rada Kongresa.

Po prvoj točki ga krivim smatra 48 senatora, dok 52 njih ne. Po drugoj točki ga krivim smatra njih 47, dok 53 ne.

Senatori su glasali većinom po stranačkoj liniji. Jedini republikanac koji Trumpa smatra krivim po prvoj točki je bivši predsjednički kandidat Mitt Romney. Time je postao prvi senator u američkoj povijesti koji je osudio predsjednika iz svoje stranke.

Za opoziv predsjednika potrebne su dvije trećine od stotinu zastupnika koji sjede u tom tijelu, odnosno njih 67.

Trumpa se optuživalo da je uskratio vojnu pomoć kako bi stvorio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da otvori istragu o Bidenu i njegovom sinu Hunteru koji je sjedio u odboru jedne od najvećih energetskih kompanija u Ukrajini, kao i da je potom učinio sve kako bi Kongresu otežao istragu.

Četiri pouke sa suđenja za opoziv Donalda Trumpa

Donald Trump je u srijedu oslobođen optužaba nakon više od dva tjedna suđenja za opoziv koje je podijelilo Ameriku i njezine institucije, potvrdilo da republikanski predsjednik drži stranku pod kontrolom i na zabavan način pokazalo darove demokrata Adama Schiffa.

Proglasivši “pobjedu” u “lakrdiji” i u “lovu na vještice”, kako je nazvao suđenje, predsjednik je objavio da će službenu izjavu dati u četvrtak u podne.

– Dvije Amerike –

Suđenje za opoziv Donalda Trumpa potvrdilo je duboku podjelu između republikanskih i demokratskih zastupnika, ali i u američkom društvu u vrijeme predsjedničkog mandata temperamentnog milijardera.

U Zastupničkom domu zastupnici su satima razmjenjivali udarce a onda su se po stranačkoj liniji očitovali o predsjednikovoj krivnji po dvjema točkama optužnice, za zlouporabu ovlasti i za ometanje rada Kongresa.

Senatori su ovaj put bili oprezni i šutljivi, na što su ih prisilila stroga pravila suđenja za opoziv. No u svakoj stanci bi pojurili pred kamere i na Twitter kako bi dali svoj komentar o suđenju.

Trump je “opasan” predsjednik koji misli da je iznad zakona, opetovali su demokrati; on je žrtva političke “urote” koju su skovali njegovi protivnici kako se ne bi mogao kandidirati za drugi mandat, uvjereni su republikanci.

– Republikanska stranka pod nadzorom –

Donald Trup koji je 2016. pobijedio na predizborima u republikanskoj stranci premda mu neki u vrhu stranke nisu bili skloni, sada ima potpunu kontrolu nad članstvom od kojega traži bespogovornu odanost.

Na Twitteru hvali najgorljivije pristaše i kritizira rijetke disonantne glasove.

Njegova popularnost među republikanskim biračima sredstvo je kojim može utjecati na zastupnike svoje stranke: ako je netko od njih prekritičan prema njemu, mogao bi izgubiti predsjednikovu presudnu potporu na budućim lokalnim izborima.

Trump u Kongresu može računati na čelnika Senata Mitcha McConnella kako bi doveo u red zastupnike koji bi se odvažili poći svojim putem. Unatoč otpadništvu dvoje republikanskih senatora, taj vješt strateg uspio je spriječiti pozivanje svjedoka zbog kojeg bi se donošenje odluke otegnulo.

U završnom glasovanju samo se jedan republikanac, senator Utaha Mitt Romney izjasnio da je predsjednik kriv.

– Uništene institucije –

Suđenje je ujedno pokazalo u kolikoj mjeri stranačke podjele ugrožavaju rad Kongresa. Otkad su demokrati u siječnju 2019. preuzeli kontrolu u Zastupničkom domu, više zakona donesenih u tom domu nije prošlo u Senatu.

Pokretanje postupka opoziva dodatno je naglasilo taj fenomen, praktično onemogućivši dogovor stranaka.

Zbog neprijateljstva između dvaju tabora nije bilo moguće “pošteno suđenje”, požalila se republikanska senatorica Lisa Murkowski. “Žalosno je reći, ali Kongres je kao ustanova propao”, ocijenila je.

– Govornički darovi Adama Schiffa –

Demokratski zastupnik Adam Schiff, glavni tužitelj na suđenju, uspijevao je satima zadržavati pažnju svojih slušatelja zahvaljujući vještom izmjenjivanju činjenica i dramskih momenata.

Jedan od njegovih istupa – Donalda Trumpa “treba smijeniti zbog toga što su dobro i istina važni, u protivnom smo propali” – izgovoren s puno emocija, postao je hit na internetu.

Glumica Alyssa Milano koja je dio rasprava pratila s balkona namijenjenog javnosti, pohvalila je njegovo držanje. “Bio je u svom elementu”, istaknula je. “Doista sam imala dojam kao da gledam predstavu na Broadwayju s jednim izvođačem”.

Čak mu je i republikanski senator Lindsey Graham, gorljivi predsjednikov pristaša, čestitao na “dobro obavljenu poslu” i na “daru govora”.

Po najnovijoj anketi instituta Gallupa, Trumpa podupire 49 posto domaće javnosti, što je rekord od njegova dolaska na vlast. (HRT/Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Orban: Paket gospodarskih poticaja bit će odgovor na krizu i priprema za život nakon nje

Objavljeno

na

Objavio

Mađarska će uvesti novi fond za pandemiju i do utorka razraditi detalje najvećega paketa gospodarskih poticaja, rekao je premijer Viktor Orban dodavši da se planovi u prvom redu fokusiraju na očuvanje radnih mjesta.

Zdravstveni radnici ove godine dobit će bonuse u visini 1500 dolara kao naknadu za dodatno radno opterećenje i rizike u borbi protiv koronavirusa, rekao je.

Mađarska je poput većine ostalih zemalja već pogođena posljedicama epidemije i zaustavljanjem proizvodnje.

Budući da su u ožujku izgubljeni deseci tisuća radnih mjesta, Orban je rekao da će paket gospodarskih poticaja biti odgovor na krizu i priprema za život nakon nje.

“Morat ćemo stvoriti toliko mnogo radnih mjesta koliko je kriza uništila”, rekao je za radijsku postaju u petak. Fond za pandemiju bit će uveden u subotu a detalji plana za gospodarske poticaje u utorak, dodao je.

On je kazao da se Mađarska neće priključiti zemljama koje bacaju neograničena sredstva na krizu, no da će se fokusirati na održavanje ekonomske filozofije usmjerene na rad, jer bilo koji novac potrošen sada mora biti zarađen kasnije.

“Okolnosti su se sada promijenile, ali naši su ciljevi ostali isti, osim što je put do njih promijenjen”, rekao je. “Ne želim da se moja država vrati ekonomiji utemeljenoj na pomoći, jer to vodi kreditima, što vodi do zaduživanja”.

Orban je u deset godina koliko je na vlasti izvukao Mađarsku iz dugova i deficita. Ovaj tjedan odgovorio je na kritike EU-a, SAD-a i skupina za zaštitu prava zbog njegova proširenja posebnih ovlasti, uključujući pravo na upravljanje dekretima do kraja pandemije.

“Bruxelles se bavi nama umjesto da se bavi virusom”, rekao je. “Izvanredne ovlasti mađarske vlade otprilike iste su poput onih koje ima francuski predsjednik u mirnodopsko doba. Očito je da smo meta političkog napada”, istaknuo je.

“Glavno je da se držimo puta…to je mreža koja bi Mađarskoj htjela oduzeti resurse, s Georgeom Sorosom na čelu, i njegovim ljudima u Bruxellesu koji nas kritiziraju”, rekao je Orban. (Hina)

Orban poručio ‘europskim gunđalima’ da puste Mađarsku da se obrani od koronavirusa

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Donald Trump od Saudijske Arabije i Rusije očekuje da smanje svoju proizvodnju nafte

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump od Saudijske Arabije i Rusije očekuje da smanje svoju proizvodnju nafte, što je signal da bi rat tim energentom između dviju država mogao završiti, a cijene narasti do prijašnjih razina.

Trump je na Twitteru objavio da je razgovarao sa saudijskim princom prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, koji je potom razgovarao s Kremljom.

Dvije strane će smanjiti proizvodnju za 10 do 15 milijuna barela, tvrdi američki predsjednik. Cijene nafte su nakon objave porasle za gotovo 47 posto, piše Financial Times.

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, nakon toga je pozvala na izvanredni sastanak proizvođača kako bi se globalno tržište stabiliziralo.

No glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za agenciju TASS rekao je da predsjednik Vladimir Putin nije u posljednje vrijeme razgovarao s bin Salmanom, nakon čega su cijene nafte ponovno pale.

„Ne, nije bilo takvog razgovora“, naglasio je Peskov.

Naftni rat između Moskve i Rijada drastično je spustio cijenu energenta koji je već pojeftinio smanjenom potražnjom zbog pandemije koronavirusa. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari