Connect with us

Iz Svijeta

Senat odbacio optužbe protiv Trumpa

Objavljeno

on

Američki predsjednik Donald Trump je u srijedu, odlukom 52 i 53 od sveukupno 100 senatora, očekivano proglašen nedužnim po dvije točke optužnice, na suđenju u Senatu za njegov opoziv.

Senatori su se pojedinačno izjašnjavali smatraju li predsjednika krivim, abecednim redom. Trump je optužen po dvije točke optužnice – za zloupotrebu ovlasti i ometanje rada Kongresa.

Po prvoj točki ga krivim smatra 48 senatora, dok 52 njih ne. Po drugoj točki ga krivim smatra njih 47, dok 53 ne.

Senatori su glasali većinom po stranačkoj liniji. Jedini republikanac koji Trumpa smatra krivim po prvoj točki je bivši predsjednički kandidat Mitt Romney. Time je postao prvi senator u američkoj povijesti koji je osudio predsjednika iz svoje stranke.

Za opoziv predsjednika potrebne su dvije trećine od stotinu zastupnika koji sjede u tom tijelu, odnosno njih 67.

Trumpa se optuživalo da je uskratio vojnu pomoć kako bi stvorio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da otvori istragu o Bidenu i njegovom sinu Hunteru koji je sjedio u odboru jedne od najvećih energetskih kompanija u Ukrajini, kao i da je potom učinio sve kako bi Kongresu otežao istragu.

Četiri pouke sa suđenja za opoziv Donalda Trumpa

Donald Trump je u srijedu oslobođen optužaba nakon više od dva tjedna suđenja za opoziv koje je podijelilo Ameriku i njezine institucije, potvrdilo da republikanski predsjednik drži stranku pod kontrolom i na zabavan način pokazalo darove demokrata Adama Schiffa.

Proglasivši “pobjedu” u “lakrdiji” i u “lovu na vještice”, kako je nazvao suđenje, predsjednik je objavio da će službenu izjavu dati u četvrtak u podne.

– Dvije Amerike –

Suđenje za opoziv Donalda Trumpa potvrdilo je duboku podjelu između republikanskih i demokratskih zastupnika, ali i u američkom društvu u vrijeme predsjedničkog mandata temperamentnog milijardera.

U Zastupničkom domu zastupnici su satima razmjenjivali udarce a onda su se po stranačkoj liniji očitovali o predsjednikovoj krivnji po dvjema točkama optužnice, za zlouporabu ovlasti i za ometanje rada Kongresa.

Senatori su ovaj put bili oprezni i šutljivi, na što su ih prisilila stroga pravila suđenja za opoziv. No u svakoj stanci bi pojurili pred kamere i na Twitter kako bi dali svoj komentar o suđenju.

Trump je “opasan” predsjednik koji misli da je iznad zakona, opetovali su demokrati; on je žrtva političke “urote” koju su skovali njegovi protivnici kako se ne bi mogao kandidirati za drugi mandat, uvjereni su republikanci.

– Republikanska stranka pod nadzorom –

Donald Trup koji je 2016. pobijedio na predizborima u republikanskoj stranci premda mu neki u vrhu stranke nisu bili skloni, sada ima potpunu kontrolu nad članstvom od kojega traži bespogovornu odanost.

Na Twitteru hvali najgorljivije pristaše i kritizira rijetke disonantne glasove.

Njegova popularnost među republikanskim biračima sredstvo je kojim može utjecati na zastupnike svoje stranke: ako je netko od njih prekritičan prema njemu, mogao bi izgubiti predsjednikovu presudnu potporu na budućim lokalnim izborima.

Trump u Kongresu može računati na čelnika Senata Mitcha McConnella kako bi doveo u red zastupnike koji bi se odvažili poći svojim putem. Unatoč otpadništvu dvoje republikanskih senatora, taj vješt strateg uspio je spriječiti pozivanje svjedoka zbog kojeg bi se donošenje odluke otegnulo.

U završnom glasovanju samo se jedan republikanac, senator Utaha Mitt Romney izjasnio da je predsjednik kriv.

– Uništene institucije –

Suđenje je ujedno pokazalo u kolikoj mjeri stranačke podjele ugrožavaju rad Kongresa. Otkad su demokrati u siječnju 2019. preuzeli kontrolu u Zastupničkom domu, više zakona donesenih u tom domu nije prošlo u Senatu.

Pokretanje postupka opoziva dodatno je naglasilo taj fenomen, praktično onemogućivši dogovor stranaka.

Zbog neprijateljstva između dvaju tabora nije bilo moguće “pošteno suđenje”, požalila se republikanska senatorica Lisa Murkowski. “Žalosno je reći, ali Kongres je kao ustanova propao”, ocijenila je.

– Govornički darovi Adama Schiffa –

Demokratski zastupnik Adam Schiff, glavni tužitelj na suđenju, uspijevao je satima zadržavati pažnju svojih slušatelja zahvaljujući vještom izmjenjivanju činjenica i dramskih momenata.

Jedan od njegovih istupa – Donalda Trumpa “treba smijeniti zbog toga što su dobro i istina važni, u protivnom smo propali” – izgovoren s puno emocija, postao je hit na internetu.

Glumica Alyssa Milano koja je dio rasprava pratila s balkona namijenjenog javnosti, pohvalila je njegovo držanje. “Bio je u svom elementu”, istaknula je. “Doista sam imala dojam kao da gledam predstavu na Broadwayju s jednim izvođačem”.

Čak mu je i republikanski senator Lindsey Graham, gorljivi predsjednikov pristaša, čestitao na “dobro obavljenu poslu” i na “daru govora”.

Po najnovijoj anketi instituta Gallupa, Trumpa podupire 49 posto domaće javnosti, što je rekord od njegova dolaska na vlast. (HRT/Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari