Connect with us

Hrvatska

Senator odgovara Moskvi: Hrvati ne bi prodali Inu Gazpromu, ali bi kupili američke ‘Black Hawke’

Objavljeno

-

Prema ruskoj agenciji Tass, rusko ministarstvo vanjskih poslova oštro je osudilo posjet američkog senatora Chrisa Murphyja Hrvatskoj. Riječ je o besramnom pritisku, stoji u priopćenju, a njegov je cilj isključiti mogućnost ruskog ulaganja u hrvatsku naftnu industriju, što je u suprotnosti s općeprihvaćenim normama međunarodne suradnje.

Prema izvješćima tijekom nedavnog posjeta Hrvatskoj senator Christopher Murphy iz Connecticuta nastojao je dobiti od visokih hrvatskih dužnosnika obećanje da neće dopustiti da Ina, vodeća naftna i plinska kompanija zemlje, proda dionice potencijalnim ruskim investitorima u slučaju da prekine suradnju sa svojim mađarskim partnerom (MOL-om), priopćio je odjel za informiranje i tisak ruskog ministarstva vanjskih poslova. Priopćenje kaže kako je Murphy isto tako pokušao uvjeriti hrvatske domaćine da kupe američke helikoptere umjesto ruskih Mi-8 koje sada koriste hrvatske vojne snage.

Senator Murphy, predsjednik pododbora za Europu Odbora za vanjske poslove Senata, posjetio je Hrvatsku prije desetak dana, a s njegovih susreta s predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem ured predsjednika i vlada izdali su štura priopćenja da je bilo riječi o jačanju suradnje SAD-a i Hrvatske među ostalim i u energetici.

Prenoseći Murphyjev blog mediji su navodili kako je Murphy od hrvatskih dužnosnika dobio jamstva da neće prodavati dionice ruskom naftnom divu Gazpromu koji bi problem između hrvatske vlade i mađarske kompanije MOL oko upravljačkih prava i budućnosti tvrtke rado riješio otkupom dionica obiju strana. Mediji su također pisali da Hrvatska želi prodati ruske i kupiti američke helikoptere Blackhawk.

Murphy:  Nema interesa za prodaju Ininih dionica Gazpromu

U razgovorima s premijerom, predsjednikom pa i ministrom obrane shvatio sam da nema interesa za prodaju Ininih dionica Gazpromu, a nije mi poznato ni da su Rusi dali ponudu. Smatram da SAD treba odigrati važnu ulogu u pronalasku alternativnog rješenja koje bi moglo podrazumijevati međunarodnu financijsku pomoć od EU-a ili SAD-a, komentirao je Murphy svoj nedavni posjet Hrvatskoj.

U Hrvatskoj, savezniku SAD-a, još se oslanjaju na rusku opremu, posebno na ruske vojne helikoptere. Hrvati se žele odmaknuti od toga i kupovati američke Black Hawke, ali trebaju pomoć SAD-a. Da postoji volja, da je Balkan u središtu pozornosti, mogli bismo naći način, dodao je Murphy.

Moskva: Korištenje krize za jačanje pozicije američkih tvrtki

U okolnostima zapadnih sankcija Rusiji Washington vrši sve veći pritisak na zemlje jugoistočne Europe, uključujući Hrvatsku, kako bi maksimalno ograničio našu energetsku i obrambenu suradnju sa zemljama u regiji, navodi rusko ministarstvo vanjskih poslova. Ministarstvo kaže kako Rusija smatra pritisak neprihvatljivim i suprotnim općeprihvaćenim normama međunarodne suradnje. Pored očitog političkog motiva iza ovih akcija postoji i jasan element nepoštene konkurencije, kaže ministarstvo, pokušaj da se iskoristi kriza u odnosima s Rusijom kako bi se ojačala pozicija američkih tvrtki i po svaku cijenu proširio njihov utjecaj u jugoistočnoj Europi.

Sukob SAD-a i Rusije nije se odrazio samo na Hrvatsku. Amerikanci su zabrinuti i zbog mađarskog približavanja Moskvi pa su, prema navodima agencije Reuters, već zabranili ulazak u SAD šest osoba povezanih s mađarskom vladom, koje se optužuje za umiješanost u korupciju.

 

hrt.hr/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas