Connect with us

Hrvatska

Senator odgovara Moskvi: Hrvati ne bi prodali Inu Gazpromu, ali bi kupili američke ‘Black Hawke’

Objavljeno

on

Prema ruskoj agenciji Tass, rusko ministarstvo vanjskih poslova oštro je osudilo posjet američkog senatora Chrisa Murphyja Hrvatskoj. Riječ je o besramnom pritisku, stoji u priopćenju, a njegov je cilj isključiti mogućnost ruskog ulaganja u hrvatsku naftnu industriju, što je u suprotnosti s općeprihvaćenim normama međunarodne suradnje.

Prema izvješćima tijekom nedavnog posjeta Hrvatskoj senator Christopher Murphy iz Connecticuta nastojao je dobiti od visokih hrvatskih dužnosnika obećanje da neće dopustiti da Ina, vodeća naftna i plinska kompanija zemlje, proda dionice potencijalnim ruskim investitorima u slučaju da prekine suradnju sa svojim mađarskim partnerom (MOL-om), priopćio je odjel za informiranje i tisak ruskog ministarstva vanjskih poslova. Priopćenje kaže kako je Murphy isto tako pokušao uvjeriti hrvatske domaćine da kupe američke helikoptere umjesto ruskih Mi-8 koje sada koriste hrvatske vojne snage.

Senator Murphy, predsjednik pododbora za Europu Odbora za vanjske poslove Senata, posjetio je Hrvatsku prije desetak dana, a s njegovih susreta s predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem ured predsjednika i vlada izdali su štura priopćenja da je bilo riječi o jačanju suradnje SAD-a i Hrvatske među ostalim i u energetici.

Prenoseći Murphyjev blog mediji su navodili kako je Murphy od hrvatskih dužnosnika dobio jamstva da neće prodavati dionice ruskom naftnom divu Gazpromu koji bi problem između hrvatske vlade i mađarske kompanije MOL oko upravljačkih prava i budućnosti tvrtke rado riješio otkupom dionica obiju strana. Mediji su također pisali da Hrvatska želi prodati ruske i kupiti američke helikoptere Blackhawk.

Murphy:  Nema interesa za prodaju Ininih dionica Gazpromu

U razgovorima s premijerom, predsjednikom pa i ministrom obrane shvatio sam da nema interesa za prodaju Ininih dionica Gazpromu, a nije mi poznato ni da su Rusi dali ponudu. Smatram da SAD treba odigrati važnu ulogu u pronalasku alternativnog rješenja koje bi moglo podrazumijevati međunarodnu financijsku pomoć od EU-a ili SAD-a, komentirao je Murphy svoj nedavni posjet Hrvatskoj.

U Hrvatskoj, savezniku SAD-a, još se oslanjaju na rusku opremu, posebno na ruske vojne helikoptere. Hrvati se žele odmaknuti od toga i kupovati američke Black Hawke, ali trebaju pomoć SAD-a. Da postoji volja, da je Balkan u središtu pozornosti, mogli bismo naći način, dodao je Murphy.

Moskva: Korištenje krize za jačanje pozicije američkih tvrtki

U okolnostima zapadnih sankcija Rusiji Washington vrši sve veći pritisak na zemlje jugoistočne Europe, uključujući Hrvatsku, kako bi maksimalno ograničio našu energetsku i obrambenu suradnju sa zemljama u regiji, navodi rusko ministarstvo vanjskih poslova. Ministarstvo kaže kako Rusija smatra pritisak neprihvatljivim i suprotnim općeprihvaćenim normama međunarodne suradnje. Pored očitog političkog motiva iza ovih akcija postoji i jasan element nepoštene konkurencije, kaže ministarstvo, pokušaj da se iskoristi kriza u odnosima s Rusijom kako bi se ojačala pozicija američkih tvrtki i po svaku cijenu proširio njihov utjecaj u jugoistočnoj Europi.

Sukob SAD-a i Rusije nije se odrazio samo na Hrvatsku. Amerikanci su zabrinuti i zbog mađarskog približavanja Moskvi pa su, prema navodima agencije Reuters, već zabranili ulazak u SAD šest osoba povezanih s mađarskom vladom, koje se optužuje za umiješanost u korupciju.

 

hrt.hr/Kamenjar.com

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari