Pratite nas

Vijesti

Senzacionalizam Slavoja Žižeka u ‘The Guardian’: ‘U Bosni je veliki kaos – situacija je odlična’

Objavljeno

na

Kad bi sve bilo tako jednostavno kako je marksist Slavoj Žižek iz Slovenije pokušao Englezima u razgovoru za ‘The Guardian’ dočarati situaciju u Bosni i Hercegovini povodom prosvjeda bošnjačkog stanovništva protiv lokalne i entitetske vlasti u Federaciji BiH, kriza bi se u Europi brzo riješila, s tim da bi europski političari trebali prihvatiti činjenicu da se BiH doista nalazi u Europi, jer to do sada nije bio slučaj, (kao ni u vezi Republike Hrvatske), pošto vladajući političari iz zemalja-članica EU vole naglašavati kako je najveća vrijednost Europske unije što od Drugog svjetskog rata naovamo nije bilo rata u Europi. (Sjećamo se takve izjave od njemačke kancelarke Angele Merkel povodom 50. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora, 2007. godine.),

[dropcap]S[/dropcap]lavoj Žižek za Guardian o BiH: ‘Ovo je pobuna protiv nacionalističkih elita, narod je konačno shvatio tko mu je istinski neprijatelj'”.) Napetu situaciju u BiH je Slavoj Žižek objasnio na tipičan marksistički način, (marksizam inače nije znanost nego ideologija), parafrazirajući najvećeg masovnog ubojicu u povijesti čovječanstva, vođu kineske komunističke partije Mao Ce Tunga, „U Bosni je veliki kaos – situacija je odlična“.

Je li to Slavoj Žižek uživa u kaosu, nadajući se da bi se u Sarajevu mogao upaliti plamen nove Oktobarske revolucije? Poznato je da su boljševici, komunisti, socijalisti i anarhisti uživali u kaosu, valjajući se u njemu kao svinje u blatu u kojemu su se odlično osjećali – kao ribe u vodi; svijet kaosa, to je svijet prevrata, državnih udara i revolucija kada se očituje raspad čovjekove duše, i na svjetlo dana izlaze najniže strasti prevarene mase koju su izvrsni znalci psihologije mase poput Lenjina, Hitlera i Tita znali učiniti povodljivom, bilo utopijom o besklasnom društvu u komunizmu, ili preslikom slavenskog boljševizma uliven u kalup germanskog nacional-socijalizma. Žižekov prikaz stanja u BiH je, dakle, neznanstven, to jest senzacionalistički. To je isto kao da dimnjačar objašnjava ispušni sustav Mercedesovih automobila, i tvrdi kako bi ispušni sustav Fiće bio bolji od Mercedesovog da su ga konstruirali balkanski radnici koji se nalaze u „bratstvu i jedinstvu“, nego Fiatovi ingenieuri u Torinu. Tako i ne čudi da su za Žižeka i ljevičarske komentatore socijalno siromaštvo opljačkanih i prevarenih stanovnika u BiH odgovorne „nacionalističke elite s kojima surađuje Bruxelles“. Houston we have a problem!

Koliko je tvrdnja o nacionalističkim elitama, ne samo u Bosni, nego i u Srbiji, i Hrvatskoj, pogrešna i netočna, vidi se po tome koliko su te i takve „nacionalističke“ elite procesuirale komunističkih zločinaca, udbaša, kosovaca, titoista. Niti jednog, i čak ih nisu ni moralno-politički osudile te i takve navodne nacionalističke elite. Pošto je poznato da su nacionalisti ujedno i antikomunisti, začuđuje pasivnost navodno nacionalističke elite u procesuiranju eks-komunista. To zna i Slavoj Žižek da je tako, samo što se pravi Englez, i tumači masi svijeta kako su za sva zla na Balkanskom poluotoku krivi nacionalisti, što na liberalnom Zapadu vole slušati iz usta marksista kojima srce bije za Mao Ce Tunga, Tita, Staljina i Lenjina, a zašto ne i Mussolinija i Hitlera, jer i oni su bilo socijalisti, odnosno ekstremni ljevičari. Poznato je, da je u Drugom svjetskom ratu Hitler nazivao velikosrpske četnike „nacionalistima“, što je trebala biti etiketa s kojom se osuđuje i politički diskvalificira.

Na teritoriju Federacije BiH nalazi se cijela jedna ergela bivših udbaša za kojima traga njemačko pravosuđe, odnosno za kojima je Državno odvjetništvo u suradnji s bavarskom krim-policijom raspisalo Interpolove tjeralice. Da su u Sarajevu i Mostaru na vlasti nacionalisti, ne bi bilo problema za njihove procesuiranje, bilo putem domaćeg odnosno nacionalnoga pravosuđa, bilo za njihovo izručenje njemačkoj pravnoj državi. Time je Slavoj Žižek demantiran, ali to ništa ne vrijedi, jer zapadni i domaći mas-mediji to nikada neće objaviti, pošto u mutnome ribu love.

U percepciji čitateljstva i javnosti sve treba ispasti drukčije, i svijet utonuti u iluziju, sa ciljem da se narode Europe opljačka i zarobi krizama, revolucijama i ratovima, i onda da se iznenada pojavi „mesija“ odnosno spasitelj u liku međunarodnih bankara s Wall Streeta i City of London, da uspostave svoj Novi svjetski poredak u vezi kojeg je David Rockefeller rekao, da je potrebna samo još jedna velika kriza pa da bude ostvaren. Nacionalistička elita bi štitila nacionalne interese, a ne bi kao Žižekova „nacionalistička elita“, izvršila rasprodaju zemlje, i izdaju naroda i vlastite majke. Kad je elita samo malo nacionalistička, onako stidljivo, kao npr. u susjednoj Mađarskoj, odmah se vidi razlika između izdaje zemlje, i zaštite nacionalnih interesa.

Žižekova „nacionalistička elita“ u Bosni je ništa drugo nego eks-komunistička privilegirana klasa parazita koja ide ruku pod ruku sa zapadnim krupnim kapitalom. Nisu nacionalisti izvršili prevarantsku pretvorbu i privatizaciju nego bivši jugoslavenski marksisti koji su „studirali“ u Kumrovcu, socijalistički direktori – članovi Saveza komunista i doušnici Udbe, titoisti i komunisti, koji se danas nazivaju „antifašistima“. Bilo bi pošteno da je Žižek u razgovoru za The Guardian rekao: Opljačkana nekadašnja radnička klasa u Bosni prosvjeduje protiv eks-komunističke elite koja se rasporedila u strankama s nacionalnim predznakom, glumeći ljevicu i desnicu. U stvarnosti ovi koji prosvjeduju protiv vlasti prosvjeduju protiv mojih. Nema govora da bi nacionalistička elita dozvolila obnovu komunističkog spomenika u Jajcu u spomen na tzv. AVNOJ. To rade samo titoisti, i oni su elita u Federaciji BiH, kako u Sarajevu, tako i u Mostaru i Grudama. Istinski neprijatelj prosvjednika u Bosni je udbo-mafija.

Profesor Goran Jurišić/Tinolovka

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari