Connect with us

Komentar

‘Senzacionalno’! Plenković i von der Leyen potvrdili: Hrvatskoj se produljuje rok za povlačenje sredstava za obnovu!

Objavljeno

-

Ova sjajna vijest senzacionalna je, ili bolje kazano, senzacionalno je poražavajuća  samo za one, koji su neviđenom rušilačkom energijom napali Andreja Plenkovića i Vladu Republike Hrvatske optužujući ih za nesposobnost u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije, osobito onih sredstava koji su bili namijenjeni za sanaciju šteta od katastrofalnih potresa.

Ujedinjena lijeva i desna oporba i trolovi unutar HDZ-a, pod dirigentskom palicom Zorana Milanovića, kao mizerni politički profiteri, koristeći tragediju potresa u Zagrebu i na Banovini napali su vladajuće iz svih dostupnih medijskih haubica. Vijest o nesposobnosti Andreja Plenkovića danima je punila naslovnice tiskanog mainstreama i svih viđenijih TV postaja, a ugled Hrvatske u EU i međunarodnim forumima izvrgnut je ruglu i podsmijehu.

Ovih zadnjih dana s čuđenjem se pitam gdje je nestao Zoran Milanović, kad ono, predsjednik se pojavio na nekom rođendanskom derneku uz obilje janjetine i razdraganih pjesama? Lijepo je kada Zoran šuti danima, a kada šuti barem pola sata onda se to u Hrvatskoj zove „Pola ure kulture“! Čudi me da predsjednik od dragosti i bijelog vina na toj fešti nije potrgao košulju kao Zdravko Mamić? Kada sam ga ugledao tako razdraganog i sretnog, bilo mi jasno kao dan čemu ta fešta!?

Zoran Milanović je potajno danima lobirao kod Ursule von der Leyen da nam se smiluje i produži nam rok korištenja EU sredstava za obnovu stradalih područja. U tom lobističkom trijumfu pomagali su mu Grbin, Grmoja, Raspudić, Benčić, Raukar i Rada Borić! I kada su silnim suverenističkim trudom uspjeli slomiti von der Leyen, Milanović je nazvao je Andreja Plenkovića i poslao ga u Bruxelles kao malog od kužine na slikanje s predsjednicom EK. Eto, predsjednik Milanović nam je sredio pare pa danas fešta, kao i u vrijeme svog predsjednikovanja u Vladi Republike Hrvatske. Tada je iz EU fondova povukao basnoslovnih 5% sredstava!

Za one koji vjeruju u sposobnost i kompetencije ove Vlade Republike Hrvatske, ova vijest nije uopće senzacionalna nego normalna i dobrodošla. Dobrodošla je zato, jer još netko na svijetu vjeruje na temelju argumenata, da se opsežna obnova Banovine i Zagreba objektivno ne može dogoditi preko noći, ili u roku od godine dana, već je to posao za realno najmanje jedno desetljeće. Naravno, ako se posao želi dovršiti savjesno i učinkovito, osobito u onom protupotresnom dijelu.

Potresom porušena talijanska L’Aquila obnavljana je više od 10 godina uz svu silu međunarodnih donacija. Ova vijest je zapravo najbolja, jer još jednom raskrinkava svu mizeriju i bijedu profiterskih politikanata koji anarhistički ruše samo zbog rušenja, ne nudeći baš nikakvu alternativu i bolju perspektivu!

Evo vijesti!

Hrvatskoj će se produžiti rok za povlačenje europskih sredstava za obnovu nakon potresa u Zagrebu i na Banovini, potvrdili su predsjednik Vlade Andrej Plenković i čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen.

“Slijedom argumentacije koju sam iznio Ursuli von der Leyen, Europska komisija će odobriti korištenje sredstava Fonda solidarnosti za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu do lipnja 2023., što je usklađeno s razdobljem za korištenje alokacije zbog potresa na Banovini uslijed progresivne štete”, objavio je Plenković na Twitteru.

Informaciju je potvrdila i von der Leyen.

“Drago mi je bilo danas se sastati s Andrejom Plenkovićem. Razgovarali smo o radovima na obnovi koje podupire Europska unija nakon potresa u Zagrebu i Petrinji. Imajući u vidu iznimne okolnosti, Komisija će blagonaklono gledati na zahtjev za promjenom roka za apsorpciju sredstava iz Fonda solidarnosti do lipnja 2023.”, objavila je predsjednica EK.

Podsjetimo, neki mediji su u prosincu objavili da Vlada ne može tražiti produljenje roka za trošenje 5,1 milijardi kuna, koliko smo dobili nakon katastrofalnog potresa u Zagrebu. Pisali su tada i da je sve izvjesnije da ćemo veći dio od tih milijardi morati vraćati Komisiji. Rok je bio do kraja lipnja 2022.

„Neka pati koga smeta“!

Komentar: Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari