Separatisti oteli ukrajinsku novinarku i optužili za ‘ratni zločin’

0

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov održao je konferenciju za medije na kojoj je izjavio kako SAD treba preuzeti odgovornost za postupke onih koje su postavili na vlast u  Ukrajini, umjesto da postavljaju ultimatume Moskvi, javlja RT.

 – Svi pokušaji izolacije Rusije će propasti, kazao je Lavrov komentirajući krizu na istoku Ukrajine. Lavrov je istaknuo i kako kijevske vlasti ne žele ili ne mogu kontrolirati ekstremiste koji su preuzeli kontrolu nad stanjem u zemlji.

 – Zašto toliko dugo ignoriraju potrebu za ustavnim promjenama? Nisu učinili ništa kako bi riješili duboku krizu u zemlji rekao je Lavrov.

Optužio je Ukrajinu za kršenje sporazuma iz Ženeve koji bi trebao spriječiti nastavak sukoba s Rusijom.

 – Poduzeli su korake, prije svega oni koji su prigrabili vlast u Kijevu, kojima ne samo da ne ispunjavaju, nego grubo krše sporazum iz Ženeve, rekao je Lavrov.

Kazao je kako je jučerašnji sukob kod ukrajinskog grada Slavjanska, koji kontroliraju proruski separatisti, bio zločin koji pokazuje da Kijev ne želi kontrolirati “ekstremiste”.

Proruski separitisti u istočnoj Ukrajini oteli su ukrajinsku novinarku Irmu Krat (29) i optužili je za ‘ratni zločin’ tijekom prosvjeda na Majdanu u kojima je svrgnut proruski predsjednik, javlja The Moscow Times. Oleg Veremienko, odvjetnik internetske televizije na kojoj radi Krat tvrdi da je zatočen i slobodni novinar Sergej Lefter (22)

Lokalni mediji javljaju kako su Militanti u Slovjanskom zarobili još troje stranih novinara.

Podsjetimo, pet osoba ubijeno je u istočnoj Ukrajini kada su naoružani napadači jučer napali kontrolnu točku koju su držali proruski separatisti.

VL

facebook komentari