Pratite nas

Hrvatska

Šeparović: Nema jednakosti između onoga što mi činimo kad se veselimo oslobađanju krivice naših generala i onoga što sada čini Šešelj u Beogradu

Objavljeno

na

Pojavljivanjem Vojislava Šešelja nakon puštanja na privremenu slobodu iz Haaga zbog bolesti dobili smo jednu uznemirenu međunarodnu scenu, posebno u zemljama u kojima je on djelovao iz koje je poteklo zašto je bio pred sudom. Izjavljuje tako i hrvatska ministrica Vesna Pusić da je Šešelj luđak, ja kažem nije luđak nego monstruozni zločinac koji je u jeku borbe za Vukovar govorio svojim dragovoljcima, četnicima – ” opkoli i zakolji”, istaknuo je za narod.hr bivši ministar hrvatski vanjskih poslova Zvonimir Šeparović komentirajući izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivica Dačić da je ‘Hrvatska haaške optuženike dočekala kao heroje, a Srbija Šešelja nije’.

zvonimir_separovic_01-580x384Šeparović kaže kako za nas nema nikakve dvojbe da je Vojislav Šešelj zločinac. “On je bio antikomunist, sukobljavao se s Miloševićem, možda je kriv za smrt Đinđića, a sa svojim ljudima sigurno je izvršio zločin na Ovčari i po cijeloj BiH. Za sve to postoje dokazi, sve to pokazuje da on nije stabilna ličnost, a on je po obrazovanju rekli bismo intelektualac. Za sebe kaže da je doktor pravnih nauka Univerziteta u Sarajevu, a dodavao je i da prezire Haaški sud”, navodi Šeparović.

Šešelj je Haaški sud doživio kao izvanrednu scenu za svoje djelovanje, smatra Šeparović. Dodaje kako je svojom inteligencijom i pravnim znanjem uspio tako iskomplicirati postupak protiv sebe u Haagu da se dogodila apsurdna stvar da je uspio razvući postupak na 11 godina, a da do presude nije došlo. “On sam kaže da nije njegova bolest, nego volja suda da ga se riješi odlučila o njegovom puštanju”, upozorava Šeparović.

Apsurdno je da nam službena Srbija, koja na čelu ima ljude koji su do jučer bili Šešeljevi – vojvoda Toma Nikolić Grobar i premijer Aleksandar Vučić, Dačić poletarac Slobodana Miloševića, predbacuju kako se Hrvatska usuđuje dijeliti njima lekcije oko Šešelja, ističe Šeparović.

Šeparović ističe kako upravo Hrvatska i BiH imaju sve razloge reagirati na zločine Šešelja i činjenicu da je sada na slobodi.

“On sada slavodobitno nastavlja ono što je radio 1991. godine jer on je  rasturio haški tribunal”, jer je uspio postići da ga se pusti na slobodu, ali na toj njegovoj slobodi on ne bi smio činiti ono što čini kada poziva na ostvarenje svog projekta ‘velike srbije’”, upozorava Šeparović. Napominje kako je Šešeljeva konstrukcija Virovitica-Karlovac-Karlobag.

Šešelj je taj koji je izvršio takve zločine u Hrvatskoj da je to upravo dalo mogućnost da neki skinu odgovornost s JNA, a dijelom i sa Slobodana Milovševića, kazao je Šeparović za narod.hr.

“U takvoj situaciji Hrvatska ima sve razloge najoštrije prosvjedovati protiv Srbije zbog toga što tolerira javno zagovaranje imperijalnog interesa stvaranja ‘velike srbije’ i što imamo razloge da zbog činjenice da je ugrožen teritorijalni integritet zemlje koji se može ostvariti samo ratom, a to znači ujedno i pozivanje na rat – osvajačku ratnu akciju”, rekao je Šeparović. Napominje kako je u današnjem svijetu nezamislivo i neostvarivo – to ne dopušta svjetski poredak, ne odobrava UN, od toga nas štiti i članstvo u NATO.

“Jedino dobro što se dogodilo u ovim neobičnim istupima haškog dugogodišnjeg zatvorenika Šešelja je to da kazao kako podržava svojom akcijom Josipovićevu predizbornu kampanju i da mu se posebno sviđa vanjska politika koju vodi Vesna Pusić te zbog toga što potječe iz četničke obitelji”, istaknuo je Šeparović.

“To je za ove dvije političke figure Hrvatske pogubno – nabija im krivnju vehementni protivnik Hrvatske, haaški optuženik Vojislav Šešelj”, naglasio je.

Šeparović ističe kako to što smo proslavili puštanje na slobodu naših generala to je prirodna pojava i razumljiva gesta. “Mi smo se veselili da je pravda pobijedila da su naši generali slobodni, da se s Hrvatske skinulo to da je tobože građena na zločinu i zločinačkom pothvatu. Diljem Hrvatske od Trga bana Jelačića do dubrovačkog Straduna narod je slavio pobjedu pravde jer je skinuta odgovornost s naših generala i s Hrvatske”, kazao je.

Ta dva zbivanja – istup Vojislava Šešelja i oslobađanja hrvatskih generala – dvije su različite stvari, rekao je Šeparović.

“Oni koji predbacuju Hrvatskoj, posebno im smeta što smo pozdravili izlazak iz zatvora Darija Kordića, koji je izdržao svoju kaznu u zatvorima za zločine koje nije počinio, a da nije bilo valjanih dokaza, već konstruiranja dokaza. On je osuđen kaznu izdržao. Taj naš čovjek stradao je i u rata kada je stradao i hrvatski narod, a poslije i kao građanin pred sudom. On je moralno visoko integrirana ličnost, kao Dostojevski je u uzdama pronašao Boga i vjeru, to je dodatna veličina i vrijednost Kordića”, navodi Šeparović.

Šeparović kaže kako je Kordić neusporediv sa Šešeljem, osim što su bili na istom sudu. “Nebo i zemlja su, Kordić je okrenut očima prema nebu, a Šešelj je sotona, vezan, otrovan i opasan u politici Srbije prema okolnim zemljama”, navodi.

Da apsurd bude veći, kaže Šeparović, Šešelj je iz obitelji Šešelj koji su bili Hrvati i katolici.
“U mjestu gdje je rođen u Hercegovini, bile su tri velike obitelji Šešelj, dvije su otišle prema Dubrovniku i ostale katolici, a ova iz koje potječe Vojislav, nije odoljela pozivu pravoslavlja da će dobiti zemlju ako pređu na pravoslavlje. Pa je tako porijeklom Hrvat, prešao na pravoslavlje”, ispričao je Šeparović.

Dodaje kako to nije slučajno, psihologija i psihijatrija to objašnjavaju. “Ekstremi se pojavljuju u ekstremnim  situacijama, a on je jedan ekstrem – zločinac do kraja – temeljit zao čovjek”, kazao je Šeparović.

Zato nema jednakosti između onoga što mi činimo kad se veselimo oslobađanju krivice naših generala i onoga što sada čini ratno huškačkim pozivima usred Beograda u blizini njihovog parlamenta, zaključuje Šeparović.

Napominje kako je to onaj isti parlament gdje su Srbi ubili 1928. godine poslanike Hrvate – Stjepana i Antuna Radića i druge te koji nam je od 1918. do pada Berlinskog zida određivao način života i negirao naš identitet.

Zato imamo sve razloge prosvjedovati te tražiti od UN koji je utemeljio Haaški sud – osudu geste suda u Haagu, a također i obavijesti NATO da je jedna članica ugrožena tj. da joj se groze i susjedne zemlje odakle su krenuli tenkovi prema zapadu 1991. godine, zaključuje Šeparović za narod.hr.

Šeparović smatra kako su naši europarlamentarci pokrenuli akciju prema EU, što je dobro, a ostalo hrvatsko vodstvo je apsolutno zakazalo. “To je zato što danas Hrvatska nema hrvatsku već prosrpsku i proregionalnu vanjsku politiku – na sramotu svoju i opasnost za našu domovinu”, ističe Šeparović.

Zato smo pred Hrvatskim nacionalnim etičkim sudom objavili optužbe protiv bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, sadašnjeg Josipovića, Vesne Pusić i saborskog zastupnika Milorada Pupovca zbog veleizdaje, a uskoro slijedi i moralna osuda Ive Josipovića za njegove temeljite propuste koji imaju karakter izdaje zemlje.


Dačić: ‘Hrvatska je haaške optuženike dočekala kao heroje, a mi Šešelja nismo’

Vicepremijer srpske vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je da je haaški optuženik na privremenoj slobodi u Beogradu Vojislav Šešelj “top tema” u Hrvatskoj iz tamošnjih unutarnjopolitičkih razloga i predizborne kampanje, te da Hrvatskoj “nedostaje hrabrost za rješavanje pitanja iz prošlosti”, prenosi vecernji.hr.

“Riječ je o klasičnoj zamjeni teza i pokušaju Hrvatske da Srbiju uvuče u nešto što s nama nema nikakve veze”, rekao je Dačić dodajući kako je ponašanje hrvatske vlasti, “koja traži da se Vlada Srbije ogradi od izjava vođe radikala, klasično licemjerje”.

Hrvatska, drži on, treba imati “puno više hrabrosti za rješavanje pitanja iz prošlosti – traženju nestalih osoba, ali i ostvarivanju prava Srba koji su tamo nekada živjeli, a tu je i pitanje granične linije” te unutarnjopolitički razlozi “moraju ustuknuti pred interesima države”. Podsjetio je kako su pojedini haaški optuženici, Albanci, muslimani i Hrvati u svojim zemljama “dočekivani kao nacionalni heroji koji su potom u svojim nastupima slali različite poruke”.

“Srbija Šešelja nije dočekala kao nacionalnog heroja i mi nismo ni na koji način sudjelovali u procesu njegovog puštanja”, rekao je Dačić i ponovio kako Šešelj ne predstavlja nikakvu snagu na političkoj sceni Srbije, te da Srbija nema odgovornost za ono što će Šešelj govoriti.

 

Izvor: narod.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Velik broj studenata na skupu solidarnosti s Hrvatima u BiH: Zatražili od vlasti jasnu politiku prema Hrvatima u BiH

Objavljeno

na

Objavio

foto: fah

Nekoliko stotina studenata, nezadovoljnih politikom hrvatskih vlasti prema Hrvatima u BiH koje je kulminiralo objavom osuđujuće presude šestorici Hrvata za ratni zločin, okupilo se u utorak na Markovu trgu u Zagrebu, tražeći od vlasti jasnu politiku prema Hrvatima u BiH i zaštitu njihovih prava.

Nakon prosvjeda, održanog pod nazivom “S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo” studenti su vlastima predali predstavku kojom su upozorili na dva desetljeća šutnje institucija RH na protudržavno djelovanje pojedinih hrvatskih dužnosnika te, kako navode, ponižavanje, degradiranje i oduzimanje ljudskih i i političkih prava Hrvatima u BiH.

U toj predstavci studenti su naveli također da su pojedini hrvatski predsjednici, premijeri, zastupnici i djelatnici sudova otvoreno pomagali pri ponižavanju Hrvata u Bosni i Hercegovini, te da su pojedini dužnosnici u stranim veleposlanstvima u Hrvatskoj i međunarodnim tijelima izglasovali, lobirali i zastupali interese protiv političkih i ustavnih prava Hrvata u BiH.

Tvrde također da hrvatske institucije nisu učinile ništa što bi bilo dovoljno pred domaćim i međunarodnim tijelima kako bi se istražili i procesuirali zločini Armije BiH protiv Hrvata u BiH i časnika Armije BiH koji su sudjelovali u ratu protiv Republike Hrvatske 1991.-1992.

Prosvjednici su naveli također da pojedini politički dužnosnici i ministri prihvaćaju posljednju „sramotnu“ presudu Haaškog suda koja, navode, nije sudila za konkretne zločine protiv pripadnika Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskih civila u BiH.

Predsjednik Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata u Zagrebu Bruno Penava rekao je pred okupljenim prosvjednicima na Markovu trgu da su se studenti i prije četiri godine okupili na istom mjestu nekoliko dana nakon prvostupanjske presude šestorici Hrvata iz BiH.

Mislili su, dodao je, da će vlasti RH imati razumijevanja i da će kazati „ne lažima, lažnim optužbama i nepravdi“, ali su mnogi politički i sudski dužnosnici ignorirali pitanje Hrvata i BiH, podupirući oduzimanje njihovih kolektivnih prava u BiH.

Zahtjevima upućenima Vladi, Hrvatskom saboru, predsjednici i DORH-u, prosvjednici uz ostalo traže osnivanje instituta, u sklopu već postojeće institucije ili istraživačko-dokumentacijskog centra zaduženog za istraživanje svih ratnih zločina Armije BiH nad Hrvatima u BiH, među koja spadaju ubojstva 1051 hrvatskog civila, uključujući i 121 dijete.

Traže također donošenje i aktivaciju optužnica te raspisivanje tjeralica protiv vojnika i časnika Armije BiH koji su sudjelovali u ratu protiv Hrvatske i činili zločine nad Hrvatima u BiH, reviziju i legalnu ocjenu svih hrvatskih državljanstava i oduzimanje istih bivšim pripadnicima Armije BiH koji su počinili zločine protiv Hrvata, onemogućavanje pristupa Hrvatskom državnom arhivu osobama koji su u službi pisanja optužnica protiv pripadnika HV-a i HVO-a.

Jedan od njihovih zahtjeva je donošenje obvezujuće deklaracije u svrhu zaštite zajamčenih prava Hrvata u BiH, poduzimanje mjera da se nametnute odluke visokih predstavnika za BiH koje su protivne ustavnim pravima Hrvata BiH, revidiraju, odbace i izmjene, te da Hrvatska zaštite svoje državljane od selektivnog pristupa pravosudnih tijela BiH. (Hina)

ZAHTJEVI STUDENATA VLASTIMA RH – Molimo podijelite ih ljudima

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska vojska pomlađuje se časnicima školovanima u SAD-u i Europi

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

Obilježena 26. obljetnica HRZ i PZO-a i primopredaja zapovjednika

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu u utorak, 12. prosinca 2017. godine održana je središnja svečanost obilježavanja 26. obljetnice ustrojavanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) Oružanih snaga RH (OS RH).

Obilježavanje obljetnice HRZ i PZO-a započelo je svetom misom zadušnicom za poginule pripadnike HRZ i PZO-a u Domovinskom ratu, koju je predvodio msgr. Jure Bogdan, vojni biskup u Republici Hrvatskoj, priopćio je MORH

Zatim je uslijedila središnja svečanost na kojoj je održan svečani obred primopredaje stijega i dužnosti zapovjednika HRZ i PZO-a, između dosadašnjeg zapovjednika, general bojnika Miroslava Kovača i novoizabranog, brigadnog generala Mate Mikića.

Svečanosti su nazočili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OS RH načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i OS RH, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, diplomatskog i vojno-diplomatskog zbora, bivši zapovjednici i djelatnici HRZ i PZO-a i drugih ustrojbenih cjelina OS RH, obitelji poginulih pripadnika grane i drugi.

Čestitavši pripadnicima HRZ i PZO-a na svim dosadašnjim uspjesima, na velikom zalaganju i predanosti pilotskom pozivu te ujedno i na primopredaji dužnosti zapovjednika, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov podsjetio je na stvaranje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koje je, kako je istaknuo, po mnogočemu jedinstveno.

“Zrakoplovstvo smo stvarali gotovo iz ničega, u poljoprivredne i školske avione smo sami ugrađivali oružne sustave i tako djelovali u prvim danima rata. Bili su to teški, ali slavni dani Domovinskog rata, kada su djela pripadnika ratnog zrakoplovstva bila primjer požrtvovnosti i ljubavi prema Domovini”, rekao je general Šundov izrazivši zahvalnost i priznanje hrabrim pilotima koji su zrakoplovima JNA odlučno i hrabro doletjeli i stavili se na raspolaganje Domovini, branili i oslobađali svoju Domovinu.

Podsjetio je i na ugled koji pripadnici HRZ i PZO danas uživaju kroz misije potpore miru u svijetu te obučavanje pilota drugih zemalja, održavanje postojeće tehnike, te brojne druge zadaće poput protupožarne zaštite, hitnog medicinskog prijevoza i traganja i spašavanja.

Izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević u svom je govoru podsjetio kako je iza svih nas godina koja je bila iznimno zahtjevna za HRZ i PZO.

“Ove godine smo napravili veliki pomak, pokrenuli smo proces nabave višenamjenskog borbenog aviona, primili smo ponude za novi avion, napravili validaciju i evaluaciju istih i sada smo pred odlukom koja je odgađana petnaestak godina”, rekao je ministar Krstičević podsjetivši kako je HRZ i PZO bila i ostala specifična tehnička grana, u kojoj, pored tehnike, glavnu snagu, baš kao i u Domovinskom ratu, čine ljudi, vrhunski piloti i tehničari, koji su uvijek spremni izvršiti svoju zadaću, a njihova plemenitost i posvećenost dobrobiti građana naše Domovine, ono je što nas sve skupa ispunjava posebnim ponosom i zadovoljstvom. Na kraju se obratio mladim ljudima željnim izazova i pozvao ih da se pridruže i postanu piloti Eskadrile višenamjenskih borbenih aviona iz sastava pobjedničkog Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Prigodnim riječima obratio se i dosadašnji zapovjednik HRZ i PZO-a general bojnik Miroslav Kovač koji se osvrnuo na proteklo vrijeme koje je proveo na dužnosti zapovjednika HRZ i PZO-a zahvalivši svim pripadnicima grane, koji su dali nesebičan doprinos njezinu razvoju.

Podsjetivši na nekoliko faza transformacije i preustroja tijekom kojih je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo izraslo u moderno zrakoplovstvo u potpunosti sposobno i spremno ispunjavati svoje Ustavom i zakonom predviđene zadaće i misije, naveo je za primjer neke od ovogodišnjih uspjeha HRZ i PZO-a: izobrazbu vlastitog pilotskog kadra, veliki broj ostvarenih letačkih zadaća i sati naleta, pomlađivanje zapovjednog kadra i prihvaćanje i uvođenje u uporabu nove tehnike – helikoptera Kiowa Warrior te donošenje ključne odluke o nabavi višenamjenskog borbenog aviona, čime će se, kaže, pridonijeti jačanju borbene komponente i stvaranju platforme za još učinkovitiju provedbu zadaća koje nas očekuju.

Novi zapovjednik HRZ i PZO-a brigadni general Mato Mikić zahvalio je na ukazanom povjerenju i imenovanju na ovu odgovornu dužnost, koju će obnašati od 1. siječnja 2018. godine. “Postati zapovjednikom jedne grane OS RH i biti promaknut u čin brigadnog generala Hrvatskog zrakoplovstva je izuzetna čast, ali i veliki izazov i odgovornost“, rekao je general Mikić istaknuvši: „Hrvatsko ratno zrakoplovstvo raspolaže stručnim kadrom koje može ostvariti postavljene ciljeve.

Moja je zadaća da upravljam tim kapacitetima na najbolji mogući način u cilju održavanja i povećanja sposobnosti grane. Pred nama su veliki izazovi, uvođenjem u operativnu uporabu helikoptera Kiowa Warrior, postižemo nove sposobnosti i razvijamo borbenu komponentu helikopterskih snaga koji će svoj doprinos dati u očuvanju suvereniteta Republike Hrvatske“.

Pozdravio je i odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona koja je, ističe, iznimno važan čimbenik koji određuje smjer daljnjeg razvoja HRZ i PZO-a, no jednako važan izazov je očuvanje i uvođenje novog zrakoplovnog osoblja pilota, tehničara i inženjera.

Brigadni general Mato Mikić rođen je 22. kolovoza 1965. godine u Trnavi u Osječko-baranjskoj županiji. Osnovnu školu završio je u Trnavi, a Zrakoplovnu vojnu gimnaziju u Mostaru 1984. godine. Zrakoplovnu vojnu akademiju pohađao je u Zemuniku do 1988. godine, kada je stekao zvanje diplomirani inženjer prometa, smjer aeronautika – pilot aviona. Pilot je prve kategorije nadzvučnog borbenog aviona MiG-21.

U rujnu 1991. godine dragovoljno se pridružuje Zboru narodne garde Republike Hrvatske kao pilot. Nakon toga obnaša više dužnosti, od pilota u 21. eskadrili lovačkih aviona, časnika za planiranje i uporabu, nastavnika letenja aviona PC-9, časnika za uporabu i nadzor aviona, voditelja odsjeka za operativne i letačke poslove Zapovjedništva HRZ i PZO-a, te načelnika stožera – zamjenika zapovjednika 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a. Od veljače 2016. godine obnaša dužnost načelnika stožera – zamjenika zapovjednika HRZ i PZO-a.

Završio je Ratnu školu „Ban Josip Jelačić“ (2010./11.) te nekoliko tečajeva u inozemstvu. U čin natporučnika promaknut je 1992. godine, u čin satnika 1996. godine, u čin bojnika 2003. godine, u čin pukovnika 2007., a u čin brigadira 2014. godine. Za svoj rad višestruko je pohvaljivan i nagrađivan. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5, 10 i 25 godina i Redom hrvatskog trolista. Nositelj je medalje “Oluja”.

U prigodi Dana grane i 26. obljetnice HRZ i PZO-a dodijeljena su promaknuća, pohvale i nagrade pripadnicima HRZ i PZO-a. Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OS RH promaknula je u viši čin 17 časnika HRZ i PZO-a.

Tako je u čin brigadnog generala promaknut brigadir Mato Mikić, u čin brigadira promaknuti su pukovnici Damir Perak i Ivica Černe, a u čin pukovnika promaknut je bojnik Christian Jagodić. U čin bojnika promaknut je jedan satnik, dok je u čin satnika promaknuto sedam natporučnika te u čin natporučnika promaknuto je pet poručnika HRZ i PZO-a. Načelnik GS OS RH promaknuo je 15 dočasnika i sedam vojnika.

Po završetku svečanosti ministar Krstičević i NGS general Šundov sa suradnicima obišli su taktičko-tehnički zbor Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane OS RH.

U Hrvatskoj kopnenoj vojsci primopredaja se održava 19. prosinca, kada će biti umirovljen zapovjednik general pukovnik Mate Ostović, a novi zapovjednik HkoV-a postaje brigadni general Siniša Jurković, sadašnji načelnik stožera i zamjenik zapovjednika HKoV-a. Tu pak sada dolazi brigadni general Boris Šerić, piše Večernji List

Primopredaja će 20. prosinca biti i na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”. General pukovnik Slavko Barić odlazi u mirovinu, a zamijenit će ga general bojnik Mate Pađen, do sada vojni predstavnik RH u NATO i EU. Do kraja godine također u mirovinu odlaze i zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Zdravko Klanac, načelnik Uprave za logistiku GSl OS RH general bojnik Vlado Šindler i načelnik Uprave za planiranje GS OS RH komodor Marileo Staničić.

 

Hrvatski piloti uspješno završili obuku na helikopterima Kiowa Warrior

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari