Connect with us

Politika

Šeparović: Stožer ubuduće mora detaljno obrazložiti svaku odluku

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović izjavio je u utorak, obrazlažući odluku da su pandemijske mjere legitimne, da će Stožer civilne zaštite ubuduće morati detaljno obrazložiti svaku odluku, a odluke Ustavnog suda su obvezne za sve, uključujući i predsjednika Republike.

”Ustavni sud na današnjoj sjednici donio je nekoliko odluka koje se tiču prvenstveno Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. U njima nema ništa novo, osim što smo naložili da ubuduće Stožer mora obrazložiti svaku odluku koju je donio tako da javnost i adresati znaju zašto se neka odluka donosi”, rekao je Šeparović novinarima.

Stožer mora obrazložiti već prvu sljedeću odluku

Pritom je precizirao da Stožer mora obrazloženje dati već kod prve sljedeće odluke, kako bi s time bili detaljno upoznati javnost i adresati.

Govoreći o ocjeni ustavnosti covid potvrda, Šeparović je ocijenio da ta mjera ima zakonsko uporište i posvećena je zaštiti zdravlja ljudi, prvenstveno najranjivijih skupina.

Ustavni sud zaključio je kako je mjera prikladna i nužna da ostvari cilj zaštite zdravlja, da nije bilo drugih manje restriktivnih mjera od nje i da nije imala prekomjerni teret za adresate.

”Mjera je razumna, temelji se na stručnim i znanstvenim radovima, prema tome nema diskriminacije”, smatra Šeparović.

Komentirajući najavu da Stožer mora objašnjavati svoje odluke, Šeparović je rekao kako će to ubuduće olakšati Ustavnom sudu donošenje odluka jesu li neke mjere primjerene. ”Imamo ovlasti to tražiti i to nije sporno”, kazao je.

Stožer ne može uvesti obvezno cijepljenje jer se to može uvesti samo zakonom. Ako Hrvatski sabor želi uvesti obvezno cijepljenje, to može učiniti zakonom i onda bi ga Ustavni sud ocjenjivao.

Šeparović nije htio komentirati izdvojena mišljenja troje sudaca, pojasnivši kako nije običaj da predsjednik suda prepričava izdvojena mišljenja svojih kolega.

Istaknuo je da se Ustavni sud pri razmatranju ocjenjivanja ustavnosti podnositelja zahtjeva pozivao na preporuke Vijeća Europe koje govore o zabrani diskriminacije oko cijepljenja.

”Rezolucija Vijeća Europe zbog svojeg autoriteta i važnosti ima svoju snagu i Ustavni sud je uvažava. Vodili smo se i odlukama Ustavnog suda u Njemačkoj, najboljeg Ustavnog suda na svijetu, koji je odlučio da čak i policijski sat nije dobar, kao ni zabrana odlaska u školu”, rekao je.

Upitan do kada će Ustavni sud čekati obrazloženje Vlade o uvođenju obveznog testiranja u javnom sektoru, Šeparović je odgovorio da je rok do petka, 24. prosinca.

Odluke Ustavnog suda obvezatne za sve, pa i predsjednika Republike  

Komentirajući optužbe predsjednika Republike Zorana Milanovića na račun Ustavnog suda i prejudiciranja sudske odluke o Mostovom referendumu protiv covid potvrda, Šeparović je poručio kako ne želi komentirati izjave političara i državnih dužnosnika.

”Takve izjave nemaju nikakav utjecaj na odluke Ustavnog suda koji je samostalan i neovisan, a čije su odluke obvezatne za sve, pa i predsjednika Milanovića”, zaključio je.

Ustavni sud nije prihvatio četiri prijedloga za ocjenu ustavnosti vezanih za ovlasti Stožera civilne zaštite, uvođenje covid potvrda, obvezno testiranje zaposlenika u zdravstvu i socijalnoj skrbi te posebne mjere prilikom prijema pacijenata u zdravstvene ustanove.

Ustavni sud je, ponovno dajući legitimitet svim korona odlukama, priopćio u utorak da je Stožer civilne zaštite dužan, na temelju raspoloživih znanstvenih spoznaja dostupnih u trenutku donošenja propisa ili njegovih izmjena, donijeti mjeru za koju ocijeni da je najmanje restriktivna s jedne strane, a da jednako učinkovito štiti javno zdravlje od koronavirusa s druge strane.(Hina)

Plenković: Odluke o pandemijskim mjerama utemeljene su na zakonu i nediskirminatorne

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari